Rubacha Wiktoria

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

taflaj1

Sympatyk

Rubacha Wiktoria

Post autor: taflaj1 »

Witam,

Wiktoria Rubacha urodzila sie ok roku 1883. Jedyny zapis, jaki znalazlam to chrzest jej syna z 1906. W Czestoborowicach, gdzie urodzil sie jej syn odnalazlam kilkoro Rubachów, ale nie ma zapisu nt. narodzin Wiktorii... (albo przeoczylam..?)
Z opowiesci rodzinnych pamietam, ze wspominano, ze ta czesc rodziny pochodzi z Ukrainy. Byc moze wiec Witoria urodzila sie na ziemiach ukrainskich.
Jej synem byl Leon Rubacha, ktory w 1920 roku poslubil janine Lukasiak w Rembertowie w mazowieckiem.

Pozdrawiam, :)
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Poszukuje: Wiktoria Rubacha

Post autor: mmaziarski »

Rubacha Stanisław zmarł w 1936 W Przyborowie par. Szczepanów.
W Szczurowej w 1822 żenił się Sebastian Rubacha.
W Jaśle żenił się w 1809 Tomasz Rubacha jego syn Antoni urodził się w 1813

W genetece (patrz w kolumnie po lewej stronie 13 wiersz) jest 731 aktów metrykalnych z tym nazwiskiem.
MMaziarski
taflaj1

Sympatyk

Dziekuje za odp. Tylko wlasnie moj problem polega na tym, ze nie moge dojsc, czy to 'moje' Rubachy :) Zdawac by sie moglo, ze skoro Leon urodzil sie w Czestoborowicach (lubelskie), to Rubachowie z tamtadze sa z nim spokrewnieni. Ale dziwnym wydaje mi sie, ze Wiktoria nie byla tam ochrzczona - wiec moze przyjechala po prostu do rodziny (tym bardziej, ze urodzila Leona jako panienka)..? W genetece szukalam, ale nic sensownego nie znalazlam.
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

A ile lat mial Leon jak byl chrzczony? Bo skoro bral slub w 1920....
Pozdrawiam, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

http://szukajwarchiwach.pl/35/1809/0/2. ... 49RylXPqjg
Urodził się i ochrzczony został w 1906 r., więc ślub w 1920 r. tak nie do końca pasuje, jednak nie to jest ważne.

taflaj1,
czy wiesz kiedy i gdzie zmarła Wiktoria? Istnieje szansa, że w akcie zgonu podano dane rodziców zmarłej, czy nawet miejsce narodzin
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
taflaj1

Sympatyk

Przepraszam, nie te cyferke wcisnelam.. Slub bral w 1929. No wlasnie nie moge dojsc do tego, kiedy czy gdzie zmarla Wiktoria. No nic, bede szukac, a w razie, jesli ktos sie gdzies natknie na jakies info, prosze dac znac :)

Dziekuje i pozdrawiam.
tomaszchary

Sympatyk

Post autor: tomaszchary »

żona mego kuzyna ze Złotoryji nazzywała się Jolanta Rubacha
taflaj1

Sympatyk

O ciekawe.. Zlotoryja byla tez kiedys czesto wspominana, ale nie pamietam dzis, o ktorej odnodze rodziny mowiono (sa 2 mozliwosci, jedna z nich sa wlasnie Rubachowie). A czy ktos wie czy ze Zlotoryi mozna informacje gdzies znalezc przez internet? Wydaje mi sie, ze to Dolnoslaskie (chyba ze jest tez jakas inna Zlotoryja??) i wyglada na to, ze w Genetece nie ma jeszcze info (albo zle sprawdzam?)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

taflaj1,
trudno jednak powiedzieć, czy Jolana Rubacha, która była żoną kuzyna użytkownika tomaszchary, urodziła się po II Wojnie Światowej, czy może przed, bo jeśli w latach późniejszych, to niestety mogła ona być potomkinią przesiedleńców.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
taflaj1

Sympatyk

Witaj,
No niby tak, ale skoro Zlotoryja gdzies sie tam w opowiesciach przewijala, to jednak Jolanta (nawet jesli urodzila sie niedawno) moze byc jakas krewna moich przodkow. byc moze wlasnie tam sie przesiedlila Wiktoria, o ktorej mowa w temacie..
Oczywiscie moze byc i tak, ze z Jolanta nie mam nic wspolnego :)
tomaszchary

Sympatyk

Post autor: tomaszchary »

Jolanta urodzona w 1958. Czekam na imiona jej rodziców
taflaj1

Sympatyk

Dziekuje :)

Tak na marginesie jeszcze dodam, ze wyglada na to, ze wszyscy Rubachowie 'znikneli' z Czestoborowic po roku 1906 (1906 to ostatni zapis o Rubachach w tejze parafii). Od 1850 urodzilo sie ich tam ok 15 (z czego wiekszosc to mezczyzni), a po 1906 nie ma juz zadnych zgonow.. (tylko akty zejscia sa dostepne w pozniejszych latach).

Wiem, ze moj pradziadek Leon przeprowadzil sie do Warszawy, natomiast zasanwia mnie, co stalo sie z reszta... Sprawdzalam, ale nie moge nic znalezc. Czy ktos byc moze wie, czy byly jakies wysiedlenia z Rybczewic (tam mieszkali) w tym okresie?

...albo byc moze wlasnie sie do Zlotoryi wszyscy przeprowadzili..?? :)

Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”