Cmentarz w Książu Wielkim

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Cmentarz w Książu Wielkim

Post autor: fiolet »

Witam. W dn. 2-3 będę na w/w cmentarzu. Służę pomocą gdyby ktoś był zainteresowany, znalezieniem grobu.. Ew. cmentarze w bliskiej okolicy - mogę podjechać.

Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata

Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Cmentarz w Książu Wielkim

Post autor: MariaŁopaciuk »

fiolet pisze:W dn. 2-3 będę w Książu Wielkim na cmentarzu. Służę pomocą gdyby ktoś był zainteresowany, znalezieniem grobu.. Beata
Dzień dobry Beato,

Bedę bardzo wdzięczna za zdjęcie grobu z cm. Książu Wielkim

Gurbiel Franciszek * 1903 - 1973
Gurbiel Zofia * 1910 - 1993

ew. gdyby jeszcze istniał

Gurbiel Antoni * 1875
Gurbiel Julianna * 1881

Serdecznie pozdrawiam
MariaŁ
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Mario - dzisiaj rozmawiałam z księdzem. Niestety jutro go nie ma i nie ma możliwości mi pokazania grobów "moich przodków" , wiec będę szukać. Przelecę cały cmentarz, wiec Twoich także będę szukać. Jeżeli znajdę tylko groby oczywiście wykonam fotografie.

Obawiam się tylko, że może być ciężko a wręcz niemożliwe bez pomocy księdza ponieważ powiedział, że na większości grobów z lat 70-tych nie ma tabliczek ale groby są zachowane.

Zaprosił mnie w czerwcu ( jak jutro nic nie znajdę pojadę w czerwcu lub umówię się z nim w lipcu ), wtedy w/g ksiąg mi odnajdzie i pokaże, które to są. Bardzo miły i pozytywnie nastawiony.
p. s.
Czy w twojej rodzinie nie ma czasami Moniki Gurbiel z Otfinowskich ur. 29.04.1913 w Przybysławicach ? Jest to siostra mojego dziadka. Na Forgenie - już nie będę Ci odpisywać - bo widziałam, że tam także odpisałaś ;-).

Pozdrawiam Beata/.
Pozdrawiam
Beata

Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Jak jeszcze nie jest za późno to proszę i polecam uwadze nazwisko - Dotkiewicz. Maria Dotkiewicz miała w Książu aptekę. Jej ojciec Florian Dotkiewicz, matka Katarzyna córka Emilii Kańskiej, z domu Wierzyckiej (siostry pradziadka). Maria Dotkiewicz, właściwie to jej jeszcze nie szukałam, a była wielce zasłużona dla naszej genealogii, pierwsza ją opracowała ponoć. Maria miała braci Józefa i Kazimierza Dotkiewiczów, nic o nich nie wiem. Czyli nazwisko Dotkiewicz na tym cmentarzu jakby się znalazło, to było super. Muszę sama pamiętać, żeby kiedyś przejechać przez Książ i się tam zatrzymać, jak Maria opracowywała genealogię to może gdzieś coś u kogoś przetrwało.

Łucja
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

W Książu Wielkim (małopolska) w XVIII i XIX wieku mieszkali Czerkawscy. Ciekawa jestem czy jacyś Czerkawscy zostali tam pochowani.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

fiolet pisze: Czy w twojej rodzinie nie ma czasami Moniki Gurbiel z Otfinowskich ur. 29.04.1913 w Przybysławicach ? Jest to siostra mojego dziadka
Beato
Nic mi nie widomo o obecności nazwiska Otfinowski w naszej rodzinie,
ale podrążę temat.
Musiałby któryś z braci dziadka ożenić się z Otfinowską :wink:

Serdecznie pozdrawiam
MariaŁ
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Mario - Byłam na cmentarzu dwukrotnie. Niestety cmentarz jest "bardzo brzydki" do poszukiwań. W niektórych miejscach "grób na grobie" w innych puste zarośnięte chaszczami pola z kilkoma grobami, brak tabliczek na 90% starszych grobach.
Tak jak ksiądz mówił pojadę ponownie w czerwcu, ponieważ bez jego pomocy raczej nie ma szans na odnalezienie zmarłych pochowanych w latach 60-70-tych.

Z Gurbielów odnalazłam jedynie moją Monikę Gurbiel 1913-1962, oraz Bolesława 1921-2008 z chyba żyjącą Krystyną z 1926 (brak daty śmierci). Jeżeli Cię to interesuje podaj maila to prześlę fotki.

Ponadto posiadam wszystkie, które zdołałam odnaleźć fotki grobów o nazwiskach : Otf/winowski/a, Nowak, Gurbiel, Miś.

Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Post autor: janus_daniel »

Ja ze swej strony. Gdyby przypadkiem SZ. PP. natrafili na grób/groby Grabowieckich byłbym wdzięczny za fotki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”