ta sprawa jest baaardzo tajemnicza. Może od początku. Władek znany był jako osoba która nie stroniła od bijatyk, mieszkał w Przedczu gdzie znany jest do tej pory jako miejscowy zawadiaka

po wkroczeniu wojska niemieckiego do Przedcza dziwnie zniknął, gdy rozmawiałem z bratem Władka któy w tym roku kończy 102 lata!

powiedział że Władek w nocy owinięty w koc powiedział, że musi uciekać, że potrzebuje troche pieniędzy i że nie ma czasu na wyjaśnienia. Czy Władek walczył podczas II wojny? nie mam pojęcia. To jest człowiek zagadka, sam już nie wiem gdzie "ręce włożyć" jeżeli chodzi o zdjęcie które wstawiłem z zapytaniem co jest napisane na odwrocie wpadło mi do głowy coś takiego że może zostało wykonane gdy uciekał gdyż miejscowość z któej pochodzi zdjęcie jest 10 km od granicy Polski. Co do zdjęcia w pasie wojskowym, z tego co wiem jest ono z 1949 roku a ostatnia korespondencja pochodzi z 1950 roku, paczka z rzeczami osobistymi Władka została wysłana z Palestyny

lecz co on tam robił? sam nie wiem

ta sprawa to pikuś w porównaniu ze sprawą mojego wujka, żołnierza II wojny. Ten to dopiero był magik, walczył na wojnie a nie ma aaani jednej wzmianki o nim, ani jednego zapisu wzmiankującego go jako żołnierza WP. Byłem w CAWIE lecz tam też pustka. Zaraz 5 lat poszukiwań wybije a ja nie wiem o nim nic. Lecz wracając do tematu Władka, ten pas który ma na zdjęciu wygląda na pas Sił Obrony Izraela, może tam już został do śmierci? Nie wiem, PCK milczy od ponad 8 miesięcy. Na odwrocie dedykacja " Na wieczną pamiątkę przesyłam Tobie siostro tą oto moją podobiznę aby dzieci Twoje i pokolenia przyszłe mej podobizny nie zatarły w czasie i wspomnieniach"