Odczytać ze zdjęcia. Pomocy :)

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

hmmm dziękuję za pomoc :D przypomniało mi się co Władek pisał w tym liście. Napisał że do Polski nie wróci że pójdzie w ślady ojca. Jego ojciec Jan był w Stach w 1910 roku lecz przejrzałem listy przewozowe i Władka tam nie znalazłem chyba że go przeoczyłem.

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

Proszę o wiadomość, jak pojawią się nowe informacje :-)
Życzę owocnych poszukiwań!
Hanna
onzab

Sympatyk

Post autor: onzab »

Jeżeli data 8 grudnia 1949 na zdjęciu jest z dnia kiedy je zrobiono, to w dość ciepłym kraju to musiało być.

Pozdrawiam
Onufry.
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

też mnie to właśnie zaciekawiło. Mam pytanie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy Władek był żołnierzem II Korpusu?

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Po rozmowie z bratem Władka dowiedzialem się intrygujacej wiadomości, że był wysyłany jako "obserwator" przez wojsko brytyjskie i po jednej z takich akcji nie powrócił. Jak to zweryfikować?
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Mnożenie opowieści typu „zabili go i uciekł” nie ma żadnego sensu. Jedyne „twarde” informacje to zdjęcia, to co na ich odwrocie i warunkowo informacja o Palestynie, która w jakiś tam sposób uwiarygadnia jedno ze zdjęć.
To co jeszcze możesz zrobić, bo niestety nikt Cię w tym nie wyręczy to:
- skorzystaj z tego, że żyje brat Władysława i zwróć się w jego imieniu do USC o akt urodzenia Władysława / wygląda na to że jeszcze go nie masz, a jest niezbędny/.
- zwróć się do IPMS – Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego /Archiwum/. Najpierw telefonicznie, a za kwerendę i wysłanie będziesz musiał zapłacić / wydaje mi się że to jest ok. 250 zł. ale pewien nie jestem /.Powiedz, że jest to Twój dziadek, ponieważ czasem są tam informacje których obcym raczej nie ujawnia się, np. że był leniwy, albo pił / opinie przełożonych/.
http://www.pism.co.uk/index_pl.htm
Krzysztof
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Baaardzo dziękuję za pokierowanie, zrobię więc tak jak Pan radzi. O wynikach poinformuję :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Adam
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Jeszcze jedna sprawa, chyba to przeoczyłem. Na zdjęciu na czole Władek ma jakieś czerwone litery, nie wiem jak mogłem ich wcześniej nie widzieć. Też to Państwo widzą?

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”