Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bolesław_Wasielewicz

Sympatyk

Post autor: Bolesław_Wasielewicz »

Witam serdecznie – poszukuję informacji o moich pradziadkach w czasach kiedy służyli w armii carskiej.

Może gdzieś w dokumentach zawarta jest informacja o ich pochodzeniu?

Jeżeli dostępna jest jakaś strona (nawet po rosyjsku) z wyszukiwarką gdzie mogę sprawdzić sam – to proszę o adres.

Jan Wesołowski Ur. około 1883 Zm. 1946 – według przekazów był adiutantem kogoś wyższego stopniem, stacjonował w Groznem w Czeczenii.

Fraciszek Radziejewski. Według świadectwa zgonu urodził się 16.10.1881. Jest to najprawdopodobniej data fałszywa. Bardziej wiarygodna jest podawana w dokumentach amerykańskich data 4.09.1880.

Około roku 1907 „uciekł” do USA, gdzie ożenił się, miał kilkoro dzieci, z których jedno zmarło. Ożenek i urodzenia dzieci znajdują pokrycie w dokumentach wydanych w USA m.in. w spisie powszechnym z roku 1910.

Nazwisko Radziejewski jest w nich często przekręcone i występuje jako Radziewjewski, Radziejewska, Padziejewski, Padriejewski, Radziejeroski.

Według przekazów rodzinnych Pradziadek służył w Gwardii Carskiej „(...)przy carze, gdzie car chodził tam i on w grupie 70-ciu osób(...)”.
Uciekł z Gwardii około 1907 roku do Ameryki. Według przekazów rodzinnych były za nim rozesłane listy gończe i agenci czekali w portach z których wiodła zwyczajowa trasa do USA. Dlatego pradziadek podróż do USA miał odbyć przez Anglię.

Bardzo chciałbym się dowiedzieć dlaczego mój pradziadek uciekł z carskiej armii i co takiego zmalował, że nawet w latach 40-stych XX wieku już po powrocie z USA do Polski "skombinował" sobie metrykę z inną datą urodzenia niż tą datą którą posługiwał się w USA... Przecież carat nie istniał wtedy od ładnych kilkudziesięciu lat...
maciek_b

Sympatyk

Post autor: maciek_b »

Witam
poszukuję informacji o pradziadku Franciszku Bączaku (pisane też Bończak) ur. 1869 w Wodzyminie (lub Dzierżoniów), syn Jana i Marianny oraz jego bracie Kaziemierzu ur. 1867.
karas81

Sympatyk

Post autor: karas81 »

Witam

Prosił bym o sprawdzenie:
Józef Karasiński (może być pisane Karasiak) ur 1874 w Daszynie, gubernia kaliska (obecnie powiat łęczycki), syn Piotra i Małgorzaty.

Mam też pytania gdzie są odpowiedzi na te wszystkie zapytania ?

Pozdrawiam
kroczek

Sympatyk

Post autor: kroczek »

Witam!
Proszę o sprawdzenie:
Tomasz Olejnik ur 08.12.1834r. w Boleszczynie obecny powiat Turek, syn Macieja i Maryanny
Pozdrawiam i dziękuję
Kroczek
Awatar użytkownika
aster

Sympatyk

Post autor: aster »

karas81 pisze:Witam

Prosił bym o sprawdzenie:
Józef Karasiński (może być pisane Karasiak) ur 1874 w Daszynie, gubernia kaliska (obecnie powiat łęczycki), syn Piotra i Małgorzaty.

Mam też pytania gdzie są odpowiedzi na te wszystkie zapytania ?

Pozdrawiam
Jak rozumiem - na większość pytań nie ma odpowiedzi...

Czy ja dobrze myślę, że jedynym źródłem informacji jest ta lista + indeks - i jak tu nie ma, to nie ma..?
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-7847.phtml

Jest dość trudna do przeszukania, ale zauważyłam tam zapowiedzi sukcesywnego uzupełniania - więc może umieszczanie pytań ma jakiś sens..?
Pozdrawiam..!
Sadlowski_Jerzy

Post autor: Sadlowski_Jerzy »

Sadłowski
Szanowna Pani mój dziadek Sadłowski Karol ur.1877 lub 76 był w wojsku carskim.
Gdzie walczył? jaki miał stopień wojskowy? ile lat służył?
Tego nazwiska jeszcze nikt nie wywoływał
Bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

Witajcie
Być może sprawa, z którą zwracam się do Was już była na tym forum wałkowana, ale wybaczcie - 114 stron jest już za nami, gdybym miał czegokolwiek szukać.
Zwracam się do osób, które mają doświadczenie w poszukiwaniu nazwisk w moskiewskim Российский Государственный Военно-Исторический Архив. Chodzi mi o to, czy archiwum posiada dostępną dla przybyszy kartotekę papierową z nazwiskami osób wcielonych do armii? - podobną do tej w C.A.W. w Rembertowie? Znalazłem w internecie kilka skąpych opisów żołnierzy z nazwiskiem Страдовский (Stradowski) z różnymi stopniami i chciałbym zdobyć więcej informacji o nich, przede wszystkim typowo genealogicznych. Czy istnieją tam karty z podstawowymi danymi osobowymi, jakie wypełniało się wstępując do armii?
Dzięki z góry za wyjaśnienia :-)

Jacek Stradowski
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Aleksandrowski, Janowski i Rosłoński.

z góry uprzejmie dziękuję
Eliza
karolszotek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: karolszotek »

Czy jest możliwość sprawdzenia takich nazwisk jak Bargieł i Bejger
Karol :D
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Są kartoteki, ale jedynie oficerów (zresztą analogicznie do CAW).

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
stradów pisze:Witajcie
Być może sprawa, z którą zwracam się do Was już była na tym forum wałkowana, ale wybaczcie - 114 stron jest już za nami, gdybym miał czegokolwiek szukać.
Zwracam się do osób, które mają doświadczenie w poszukiwaniu nazwisk w moskiewskim Российский Государственный Военно-Исторический Архив. Chodzi mi o to, czy archiwum posiada dostępną dla przybyszy kartotekę papierową z nazwiskami osób wcielonych do armii? - podobną do tej w C.A.W. w Rembertowie? Znalazłem w internecie kilka skąpych opisów żołnierzy z nazwiskiem Страдовский (Stradowski) z różnymi stopniami i chciałbym zdobyć więcej informacji o nich, przede wszystkim typowo genealogicznych. Czy istnieją tam karty z podstawowymi danymi osobowymi, jakie wypełniało się wstępując do armii?
Dzięki z góry za wyjaśnienia :-)

Jacek Stradowski
Sadlowski_Jerzy

Post autor: Sadlowski_Jerzy »

Czyli - Sadłowski Karol ur 1876 woj Lubelskie lata 1897-1900 dalej jest odszukiwany ?
Proszę o informację
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: IrminaWiderska »

Prosba o pomoc w ustaleniu gdzie sluzyl moj pra pradziadek Antoni Widerski. Wiem tylk tyle, ze zostal powolany do wojska we wrzesniu 1867r. Byl synem Wawrzynca Widerskiego I Bogumily Bielawskiej, pochodzil z Rzuchowa-parafia Chelmno nad Nerem. Nie wiem gdzie sluzyl, ale byl w wojsku przez okolo 10 lat. Czy jest ktos w stanie mi pomoc? Dziekuje
Andy79

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Andy79 »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Wojciechowski (ew. forma Wojciechoski). Z okolic Łysobyk (woj. lubelskie) lub Gąbina.
Awatar użytkownika
gawroński_maciej

Sympatyk

Post autor: gawroński_maciej »

Witam
Poszukuję Iwana Chłopeckiego [(Chłopickiego)1870?] służba 15 lat w wojsku carskim. Po służbie osiedlił się w okolicach Lwowa tam się ożenił
pozdrawiam Maciej z Torunia
Las_Wanda

szukam dziadka w Armii Carskiej

Post autor: Las_Wanda »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Leśnicki Henryk.
Wanda
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”