Terespol-parafia grecko-katolicka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam.
Otóż badając dzieje mojej rodziny natrafiłem na bardzo ciekawy przypadek.Jeden z moich krewnych Jan Skarbek umiera w 1880 roku w parafii Terespol.Pozostawia wdowę Julię.Przeszukałem 20 lat wstecz akty i znalazłem akt narodzenia ich syna Pawła w 1870 roku.Innych dzieci ani aktu ich ślubu nie znalazłem choć szukałem we wszystkich sąsiednich parafiach.Jako że w Terespolu funkcjonowała również cerkiew ucieszyłem się kiedy w 1876 roku znalazłem w tamtejszych aktach chrzest ich córki Marii.A więc prawdopodobnie Julia była wyznania grecko-katolickiego i ślub z Janem odbył się w Cerkwii.Niestety jednak w Szwa nie ma aktów sprzed 1875 roku.
I stad moje pytanie czy jest ktoś może na forum ktoś kto wie gdzie szukać skanów tych dokumentów?(oczywiście poza archiwum w Lublinie bo tam z cała pewnością są ale raz że odległość dwa że kwoty).
Pozdrawiam
Marek
Otóż badając dzieje mojej rodziny natrafiłem na bardzo ciekawy przypadek.Jeden z moich krewnych Jan Skarbek umiera w 1880 roku w parafii Terespol.Pozostawia wdowę Julię.Przeszukałem 20 lat wstecz akty i znalazłem akt narodzenia ich syna Pawła w 1870 roku.Innych dzieci ani aktu ich ślubu nie znalazłem choć szukałem we wszystkich sąsiednich parafiach.Jako że w Terespolu funkcjonowała również cerkiew ucieszyłem się kiedy w 1876 roku znalazłem w tamtejszych aktach chrzest ich córki Marii.A więc prawdopodobnie Julia była wyznania grecko-katolickiego i ślub z Janem odbył się w Cerkwii.Niestety jednak w Szwa nie ma aktów sprzed 1875 roku.
I stad moje pytanie czy jest ktoś może na forum ktoś kto wie gdzie szukać skanów tych dokumentów?(oczywiście poza archiwum w Lublinie bo tam z cała pewnością są ale raz że odległość dwa że kwoty).
Pozdrawiam
Marek
- Krzysztof_Wasyluk

Musisz uzbroić się w cierpliwość. W szwa są skany z Terespola GK do roku 1827. Na późniejsze też czekam. A co do dzieci to przeszukaj również w Terespolu prawosławnym po roku 1875. Było tak, że unici "z rozpędu" zgłaszali jeszcze dzieci po likwidacji kościoła grecko-katolickiego, a później obchodzili cerkiew z daleka. W 1882 wyszedł ukaz nakazujący władzom gminnym dopilnowanie rejestracji dzieci wcześniej nie wykazanych w księgach metrykalnych. Trafiałem na wpisy aktów dla już dorosłych osób (np. 20 lat po urodzeniu), zgłaszającymi byli urzędnicy, często wpis opatrzony jest komentarzem - niechrzczone (przez popa w cerkwi) i określenie "nazywane" zamiast imię z chrztu. Te dzieci często są podane jako dzieci niezamężnych kobiet (z nazwiskiem matki), gdyż ich ślub (często przed misjonarzem) nie był uznawany.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Witam,
przeglądajc akty GK Terespola w SZWA mam wrażenie że rocznik 1827 dotyczy Tereszpola gm. Zwierzyniec a nie Terespola gm Terespol.
Pozdrawiam
Marcin
przeglądajc akty GK Terespola w SZWA mam wrażenie że rocznik 1827 dotyczy Tereszpola gm. Zwierzyniec a nie Terespola gm Terespol.
Pozdrawiam
Marcin
- Krzysztof_Wasyluk

To ciekawe. Dawno nie zaglądałem do tych skanów. Rok 1826 jest na pewno poprawny. I miasto Terespol i okoliczne wsie i pojawiające się nazwiska są na pewno terespolskie. Natomiast ten 1827 faktycznie jakiś trefny, mimo że metryczka na początku jest poprawna. Być może tak się komuś pokiełbasiło, że dojrzawszy błąd zaniechał obróbki dalszych roczników. Ciekawe co jest u mormonów (nie sprawdzałem). Dotychczas ten rok 1827 traktowałem jako graniczny z innego powodu. Otóż w 1828 przeszedł z Nepli do Terespola proboszcz Andrzej Koncewicz. Sądziłem, że tu powstało jakieś zawirowanie, gdyż na ogół pierwsza tura metryk GK w tamtej okolicy jest do roku 1854.
Krzysztof
PS. Faktycznie mikrofilmy mają inny rozkład lat:
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1810-1817 FHL INTL Film [ 756976 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1818-1830 FHL INTL Film [ 756977 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1831-1841 VAULT INTL Film [ 756978 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1842-1847 VAULT INTL Film [ 756979 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1848-1855 VAULT INTL Film [ 756980 ]
klw
Krzysztof
PS. Faktycznie mikrofilmy mają inny rozkład lat:
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1810-1817 FHL INTL Film [ 756976 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1818-1830 FHL INTL Film [ 756977 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1831-1841 VAULT INTL Film [ 756978 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1842-1847 VAULT INTL Film [ 756979 ]
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1848-1855 VAULT INTL Film [ 756980 ]
klw
Ja pewnie nigdy bym tego nie zauważył gdyby nie Wasze posty i omyłkowe wpisanie Terespol zamiast Tereszpol. O dziwo w tym 1827 roku zgadzała sie miejscowość Lipowiec i nazwiska Borsuk, Glina/Gliwa (akt 42 urodzeń).
Szkoda tylko, że ta pomyłka nie wniosła nic w moich poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Marcin
Szkoda tylko, że ta pomyłka nie wniosła nic w moich poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Marcin
Zatem można oczekiwać iż Szwa opublikuje te akty??
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
- Krzysztof_Wasyluk