Wychowanka rządcy Dóbr

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Wychowanka rządcy Dóbr

Post autor: mantua1 »

Witam.
Ostatnio spotkałem się z dość rzadkim wpisem w akcie jednego z moich krewniaków.Jan Gnaś parobek żeni się z Franciszką Podgórzanką wychowanicą rządcy Dóbr Ciszyca Teofila Chmielowskiego.Co ciekawe w akcie nie ma podanych imion rodziców a jedynie wzmiankę że pochodzi z Kobyłki.Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją i nie wiem za bardzo jak mam to rozumieć.W dalszej części aktu pisze że Franka jest dziewką służebną na plebani czyli...no właśnie co??Co oznaczało fakt bycia wychowanką zamożnego człowieka??
Pozdrawiam
Marek
Link do akt:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1913/0/2. ... BKTtX1xMkA
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Wychowanka rządcy Dóbr

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Dobrze byloby gdyby znalazl sie ow akt znania. Moze bylyby tam jakies bardziej szczegolowe wskazowki co do pochodzenia tej dziewczyny. Mogla byc sierota przygarnieta przez Chmielowskiego i wychowana przy jego rodzinie. Nie bylo do zjawisko rzadkie, zwlaszcza, ze czesto rodzice umierli mlodo i osierocali male dzieci. Najczesciej takie sieroty wychowywaly sie gdzies przy rodzinie ale obce osoby takze je przygarnialy. Chyba nie nalezy tego interpretowac jako nieformalna adopcji; raczej jako dach nad glowa i wikt w zamian za pomoc w domu.
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”