Szymon Kowalski -moja bieda genealogiczna

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Szymon Kowalski -moja bieda genealogiczna

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
zdaję sobie sprawę ,że Kowalskich jest jak "mrówków" ale może ktoś się natknął lub coś podpowie.
Mój pradziad Szymon Kowalski urodził się około 1865 roku ,tak wynika z jego aktu zgonu i metryki chrztu córki. To są jedyne dokumenty jakie udało mi się znaleźć na jego temat.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e1 ... b80ed.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/063 ... 77aaa.html
wynika z nich ,że urodził się w Krajęczynie ,tylko że nie jest to parafia Joniec ale Królewo. Tak czy inaczej nie ma jego metryki chrztu w obu tych parafiach ani w sąsiednich również.
Szymon pracował w leśnictwie i często się przenosił, dlatego jego córka urodziła się w parafii Rozniszew ;druga córka urodziła się gdzieś na Wołyniu (relacja rodzinna) - później nie mogli z żoną mieć więcej dzieci.
Najpierw był brakarzem a później leśniczym. Około roku 1905 zamieszkali w Warszawie.
Jego żona Aleksandra Szymańska (córka Szymona i Franciszki Stańczak)urodziła się w 1875 r. w parafii Stupsk.
Wiele wyjaśniłby akt ślubu ale nie mogę go znaleźć w żaden sposób. Przeszukałam parafię Aleksandry ,wszystkie okoliczne. Warszawę, Ciechanów,Mławę oraz parafie w których ślub brały jej siostry. Sprawdziłam również legendę rodzinną ,która mówiła o ślubie młodszej siostry Aleksandry -Anny z bratem Szymona -Stanisławem. Okazała się błędna inna parafia (tam też nie ma Szymona) ,inni rodzice.
Jeśli ktoś się natknął podczas poszukiwań lub indeksacji na metrykę ślubu lub chrztu Szymona ,proszę o wiadomość.
To jest jedyna biała plama w drzewie moich dzieci.
pozdrawiam monika
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

RE: Szymon Kowalski -moja bieda genealogiczna

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Moniczko!

Z nazwiskiem Kowalski jest duży kłopot bo zapisujący akta ( przeważnie miejscowi organiści ) używali różnych odmian tego nazwiska ( innych także) i zwykle syn miał zmianę z Kowalski na Kowalczyk więc może jest taka sytuacja?
Ja mojej pra...babki szukałam długo i z uporem w parafii Trębki z gostynińskiego i chyba za 4 razem badając tylko same imiona Salomea znalazłam ją pod zmienionym nazwiskiem, bo zapisano Matakiewicz zamiast Miklaszewska. Jak się okazało bracia Matakiewiczowie z Gostynina występowali w większości akt jako świadkowie w metrykach i tak zapadli w pamięć piszącemu, że wszystkie nazwiska na literkę M to Matakiewicz. Mam nadzieję, że plama zniknie i życzę tego serdecznie.

Pozdrawiam
Janka
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Janeczko, za podpowiedź .Faktycznie po imieniu nie przeszukałam a powinnam, zaraz to naprawię :wink:
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Łukasz_Pawlak

Post autor: Łukasz_Pawlak »

Pani Moniko,
przeglądając metryki z parafii Sochocin natknąłem się na akt chrztu Szymona Kowalskiego, urodzonego 22.10.1865 roku w Budach Gutarzewskich. Jego rodzicami byli Jan Kowalski i Marianna Kępczyńska. Mam nadzieję, że to ta metryka. Numer aktu 84.

http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_3203.jpg

Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Ojejku! to może być TO! Dziękuję serdecznie! :D :k: :k: :k:
Tej parafii nie tknęłam ,już ją biorę na tapet.
pozdrawiam monika
Ostatnio zmieniony pt 20 wrz 2024, 15:12 przez MonikaNJ, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam monika
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Łukaszu ,strzał w 10-tkę. Po wstępnym rozpoznaniu ,okazało się ,że Stanisław jest jednak bratem Szymona ale stryjecznym. Jeszcze raz dziękuję bardzo.
Nadal nie mogę znaleźć aktu ślubu Aleksandry i Szymona :cry:
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
Łukasz_Pawlak

Post autor: Łukasz_Pawlak »

To wspaniale! :) Akt chrztu się znalazł, więc ślubu również się znajdzie. Oby jak najszybciej.
Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”