Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...
Od dłuższego czasu obserwuję uważnie to forum i znalazłam tutaj wiele przydatnych informacji. Dlatego też postanowiłam przedstawić tu nazwiska również z mojego drzewa. Być może ktoś odnajdzie wśród nich członków swojej rodziny.
Moje poszukiwania koncentrują sie głównie na nazwiskach Paczulla, Parzonko i Wieczorski, ale poniżej lista innych nazwisk moich przodków.
Zapraszam też na moją stronę/blog rodzinno-genealogiczną www.przodkowie.co.uk, gdzie publikuję więcej informacji.
Witam Ania, Malczewskimi i Kossowskimi się interesowałem, bo są w Chęcinach ich metryki, Szymon Malczewski miał trzy żony i był świadkiem w 1762 r. w Brzezinach koło Kielc u mojego pra... dziadka Walentego Jana, a dość dobrze ma rozpracowane drzewko Malczewskich, to Hania M. Jest też to drzewko u Marka Minakowskiego na jego Wielkiej Genealogii, jak trzeba to Ci podam na pw. jej maila do Hani ; pozdrawiam - Julian
Julianie, bardzo dziękuję za informacje o Malczewskich. Moi Malczewscy pochodzą z Kunowa, ale Chęciny mogą być kolejnym tropem, ponieważ nie znam miejsca urodzenia pierwszego Malczewskiego w moim drzewie. Wiem tylko, że Karol Malczewski zmarł w Kunowie w 1787 roku. A jeśli chodzi o samo nazwisko to jest zapisywane w zależności od metryki jako Malczewski, Malec, Malczowski, Malczeski… Skaranie...
Przypomniałem sobie Aniu, Malczewskich się dzieli na dwie linie, według herbu Tarnawa i jakiś drugi, jedni pochodzą z Wielkopolski, a drudzy są w Kieleckim, a Kunów to też kieleckie. Metryki powinny być z Kunowa od końca lat 1500 tu w necie, tak samo są na Gen- bazie z Chęcin i Daleszyc i okolice. Malczewscy mieszkali w Starochęcinach, w Radomiu i mieli pałac w Sitnie w Lubelskim, są też w Metryce Koronnej i ich nadania i przywileje od królów. Było tu w necie kilkadziesiąt metryk tłumaczonych z łaciny miedzy innymi i z Daleszyc i tam było drzewko Malczewskich połączone chyba prze kobiety z linią królewską, to wszystko miałem, ale w starym spalonym kompie. Była też w necie Monografia Chęcin i tam tez występowali i Malczewscy, ten Szymon jest pochowany w jednym z dwu klasztorów w Chęcinach. O tym by wiedzieć wystarczy wpisać w Gogle ; Dariusz Kalina, to on opisuje wszystkie rody i dwory w kieleckim i tez ksiądz Jan Wiśniewski opisywał kościoły - dekanatami w kieleckim, tam też są i Malczewscy, ale tytułu nie pamiętam.
Poszukam czy mam takiego Karola Malczewskiego, bo mam jeszcze co nieco z tych dokumentów o Malczewskich, pozdrawiam - Julian
Ps. - poszukałem i jest drzewko Malczewskich nawet kolorowe od 1464 roku, najstarszy to Jakusz Jakub Malczewski i podział na dwie linie ; herbu Tarnawa i Abdanak, jest też po środku drzewka i Karol ur. w 1720 r., zm. w 1805 r., to Generał Wojsk Koronnych i dalej o nim brak danych. Czyli nie ten z Kunowa, ale jest też kilka takich napisów, że brak danych, tz. że jego ojciec musi być w tym drzewie, bo tu są wszyscy Malczewscy, tylko wiedzieć jak było ojcu i dziadkowi na imię - Julian