Pierwsza Komunia Święta w XIX w.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Post autor: Severin »

Witam
Chciałbym zapytać, czy można gdzieś uzyskać informację, jak wyglądały uroczystości Pierwszej Komunii Świętej w XIX wieku? W jakim wieku dzieci szły do Komunii, czy były to ceremonie zbliżone do dzisiejszych? Pisząc o historii swojej rodziny mieszkającej w podłowickiej wsi chciałbym móc wpleść w opowieść wzmiankę o Komunii Świętej... mając akty urodzenia mógłbym przynajmniej podać rok, w którym dzieci szły do Pierwszej Komunii Świętej.

Czy można o tym gdzieś poczytać?

Seweryn
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Wczoraj przegladalam Kurier Warszawski z marca i kwietnia 1871 roku, niestety nie zapamiętałam numerów, (w e-BUW), ale były tam ogłoszenia na temat nauk przygotowawczych do pierwszej komunii. Mowa byla o dzieciach 12 letnich. Być może były inne szczegóły, ale się nie wczytywałam, bo szukałam powiadomienia o ślubie.
Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Dziękuję za informację. To tym bardziej ciekawe bo dziś do Komunii idą dzieci w wieku 9-10 lat. Zapewne były jakieś regulacje określające wiek dzieci idących do Komunii w owym okresie.

Seweryn
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, komunia święta w drugiej klasie szkoły podstawowej wiąże się z dokładną nauką religii, cały katechizm trzeba było znać na pamięć. Tak słyszałem od babci mej ur. w 1905 roku i to samo od mamy ur. w 1928 r. Jak było np. w latach końcowych 1800 nie wiem, z początku lat 1900 są zdjęcia z tej okazji i prawie zawsze jest w ręku dziecka świeca i obrazek jakiegoś świętego. Pamiętam swoją pierwszą komunie i nauka przed tą komunię w latach 1958, było tak przez dwa lata w wakacje i około miesiąca nauki z katechizmu i nauka pieśni kościelnych, wszystko na pamięć. Po nauce w pierwszym roku tylko nauka jak przystępować do spowiedzi, w drugim roku nauki było już przygotowanie do pierwszej komunii. Był egzamin dla każdego dziecka i były poprawki kto nie znał np. 5 przykazań kościelnych. Pierwsza komunia była w niedzielę i z rodzicami wszyscy do kościoła jechali furmankami, prądu tez nie było jeszcze. Po tej długiej mszy i komunii ponad dwie godziny były robione zdjęcia, każdy osobno z dwoma księżmi i było śniadanie, czyli kakao w kubku przyniesionym z domu i po jednej bułce słodkiej dla każdego, pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Dziękuję za garść wspomnień.
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Re: Pierwsza Komunia Święta w XIX w.

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Severin pisze: W jakim wieku dzieci szły do Komunii?
Sewerynie,
jeśli chodzi o wiek dzieci przystępujących do komunii, to można go wywnioskować ze spisu ludności z 1796 roku.
Obrazek
Według tego spisu ludność była dzielona na: "męszczyzn", "niewiasty" i "dzieci". Dzieci z kolei były dzielone na: "przystępujących do komunii od 7. roku" i "dzieci do 7. roku". Zatem wiek dzieci przystępujących do komunii, to 7-8 lat.

Pozdrawiam, Eugeniusz[/img]
Awatar użytkownika
Severin

Sympatyk

Witam,
Bardzo dziękuję za informację.

Seweryn
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Moj dziadek i jego 2 lata mlodsza siostra szli do komunii razem. Ale to byl rok ok 1925/1926.a kakao z pianka wspomina tez Danuta Szaflarska :) jako jedyny "prezent" dla dzieci przystepujacych do I komunii...
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”