Pętkowscy - Ostrów Mazowiecka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

termos

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: termos »

Dzień dobry,
Jeśli ktoś zajmuje się Pętkowskimi z okolic Ostrowi Mazowieckiej - proszę o kontakt. Szukam późnych losów Konstantego ur. 1819 w Czernicach Borowych - Dzilino. Ślub wziął 6 XI 1839 r w Ostrowi Mazowieckiej z Józefatą Godlewską. Dzieci: Karolina ur. 1843 w Zaręby Kościelne - Konstanty był ekonomem w Niemirach, Ignacy - 1846 Ugniewo - tam też Konstanty był ekonomem, bliźniaki Ignacy i Wiktoria 1849 Ostrów Maz. - Konstanty zapisany jako obywatel Ostrowi. I tu ślad się urywa. W okolicznych parafiach dostępnych w genetece nie umierają Konstanty i Józefata, nie wychodzą za mąż córki (jeśli bliźnięta przeżyły). Musieli gdzieś się znowu przeprowadzić. Nie mam już pomysłu gdzie. Najbardziej chodzi mi o ślub Karoliny - to moja prababka. Wyszła za mąż za Aleksandra Łapińskiego - pierwsze ich dziecko rodzi się w Jagodnem parafia Domanice w 1867 roku, ale tam się nie pobrali.
Może ktoś gdzieś na tych moich przodków trafił. Nie mogę znaleźć ślubu prababki Karoliny prawdopodobnie dlatego że nie wiem gdzie przeprowadzili się Pętkowscy po 1849 roku.
wdzięczna będę za podpowiedzi
pozdrawiam wszystkich genealogicznych detektywów
Teresa
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Teresko,

Twój 2xpradziadek Konstanty Pętkowski zmarł na pewno przed rokiem 1862 natomiast Twoja 2xprababcia Józefa z domu Godlewska na pewno żyła w roku 1862 ponieważ brała udział w ceremonii ślubnej Twojej prababci Karoliny z Aleksandrem Łapińskim. Pan młody urodzony w Niwiskach mieszkał wówczas w miejscowości Białki Siedleckie (parafia Siedlce) a panna młoda urodzona w Niemirach w miejscowości Opole (parafia Niwiski).
Ślub miał miejsce w kościele parafialnym w Niwiskach dnia 18 lutego 1862 roku.
Poniżej link do aktu ślubu nr 13 (parafia Niwiski):
http://www.szukajwarchiwach.pl/62/200/0 ... fAQGKBAT0w

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach :)

Pozdrawiam

Janek

Ps: Koszt wyszukania w/w aktu - jak zawsze 0,00zł
Nowinka

Sympatyk

Post autor: Nowinka »

Witam serdecznie
To niesamowite jak dotarłeś do tego aktu Jarku!!
Tak się składa,że Karolina i Aleksander to też moi 2x pradziadkowie.
Bardzo,bardzo dziękuję za znalezisko cenne dla mnie. Podobnie jak Teresa poszukiwałam tego aktu od dawna.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
termos

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: termos »

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc tak sprawną. Czasem najprostrze rozwiązania nie są brane pod uwagę, mój pradziadek urodził się przecież w Niwiskach. Wiedziałam, że zawsze mogę liczyć na genealogów, potrzebne są inne oczy i inne spojrzenie
pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Teresa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”