Kobryń - gdzie szukać

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Kobryń - gdzie szukać

Post autor: katiqq »

Zawracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o udzielenie wskazówek co do dalszych poszukiwań.
Odnaleziony akt ślubu z 1871 r. prapradziada wskazał mi jego miejsce urodzenia: kobryńska parafia rzym.-katol. w guberni grodzieńskiej. Pisałam do Archiwum w Grodnie z prośbą o odnalezienie aktu urodzenia zakreślając lata urodzeń na okres 1838-1848. Wiem już, że odpowiedź jest negatywna. Nie udało się.
Zastanawiam się gdzie jeszcze mogę szukać, jakie miejscowości obejmowała parafia kobryńska?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Katarzyna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Proszę precyzyjniej. Rozumiem ,że same księgi w Grodnie mają ( to wynikałoby z inwentarza archiwum) a nie ma jedynie poszukiwanego zdarzenia?
Czy ma Pani skan ślubu? czy jest tam wpisana tylko parafia kobryńska czy też jest także nazwa miejscowości . Gdyby tak to łatwiej byłoby szukać ew. błędu niż próbować ustalać listę wszystkich miejscowości parafii kobryńskiej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Niestety jest tylko parafia - skan do podglądu tutaj: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/009 ... db331.html
Wygląda na to, że utknęłam solidnie.
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
malkam255

Sympatyk
Adept

Post autor: malkam255 »

Katarzyno, poszukaj na tej stronie :
http://www.radzima.org/pl/rejon/kobrynski.html
Nie wiem, czy to wszystkie miasteczka i wsie, ale zobacz.
Gosia
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam
Katarzyna
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

To, że odpowiedź z archiwum była negatywna, nie oznacza, że tego aktu w parafii Kobryń nie ma. Oznacza to jedynie to, że go nie odnaleziono - zdarzają się takie przypadki, z różnych przyczyn. Były opisywane na forum, sam osobiście też mam takie doświadczenia, że pracownicy archiwum szukali, nie znaleźli, a akt był.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
nie,nie to nie tak...
proszę iść do archiwum - termin-wziąść księgi/za pozwoleniem/wpisujesz się na liście -co szukasz- godzina od-do potem zdanie dokumentu inna osoba sprawdza/
szukasz rok xx - masz 999 nazwisk w tym 200 podobne, a więc dodatkowe dane -wyznanie, miejsce urodzenia itd.itp.jak nie masz pod ręką, to piszesz do klienta z zapytaniem.
Kryteria są bardzo mylące...a pomylić się nie można.
i do tego to -zimno archiwalne- czy to lato czy to zima.
Bardzo szanuję pracę archiwistów i osób tam pracujących...
Doniec_Henry
pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Przy mojej starczej sklerozie przyszło olśnienie.
Korespondowaliśmy na tym forum . Szukała Pani miejscowości Szołuchy.
Napisałem
......................
Obym sie mylił. Tu nie o skanach w internecie trzeba myśleć ale przede wszystkim ustalić w jakiej parafii szukać dokumentow.
Z uwagi na likwidacje przez carskie władze parafii katolickich (parafię Zbirogi właściwa Szołuchom po 1866 roku zlikwidowano) wybór zdaje się jest b. mały . Albo Brześć albo Kobryń. Kamieniec Litewski i Janów Poleski to chyba za daleko. Dokumenty wszystkich tych parafii z poszukiwanego okresu są w Archiwum w Grodnie.
...........................
Teraz wszystko zdaje się być jasne. Szołuchy po 1866 trafiły do parafii kobryńskiej. W akcie ślubu odnotowano stan aktualny a nie sprzed 1866.
Szukać trzeba w parafii Zbirogi która tez jest w archiwum Grodnie. Ma Pani przetarta drogę trzeba pytać jeszcze raz.
Pozdrawiam
Ps 1 Wszyscy piśmienni i taka kaligrafia w podpisach aktu ślubu pozwalają zaryzykować hipotezę ,że Pani zarówno Hornowscy jak Grodzcy to przedstawiciele wylegitymowanych w guberni grodzieńskiej . Pierwsi pod numerem 658, drudzy 457.
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Panie Jerzy dziękuję bardzo za pomoc. Może uda mi się kogoś odnaleźć, teraz przynajmniej jestem pełna nadziei. Pisze Pan o ich wylegitymowaniu. Czy to znaczy, że znajdę ich nazwiska w jakimś spisie?
Pozdrawiam
Katarzyna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Same nazwiska juz są w "Spisie szlachty wylegitymowanej w guberniach grodzieńskiej... i td. "Min Hornowscy legitymowali sie jeszcze w guberniach Mohylowskiej i Witebskiej. a Grodzcy także w Mohylewskiej. Na tym spisie oparłem swoja hipotezę . Bardzo jednak luźna . To trzeba by byłoby dowieść, najpierw obudowując metrykalnie (może są w nich wpisy mocniejsze od moich hipotez) a potem dopiero próbować dotrzeć do dokumentów carskiej Heroldii. Jak ? Nie jest ti łatwe. Na ten temat na genealodzy było kilka wątków. Najpierw jednak księgi metrykalne. Odwrotna kolejność byłaby nieefektywna
Pozdrawiam
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Kasiu, tu są Zbirogi (Kobryń).

https://familysearch.org/search/catalog ... =823474-50

i mikrofilmy z poszczególnych lat do przeglądania w CHR (Wrocław i Warszawa). Sądzę, że to możliwe, tylko trzeba sobie zamówić.

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Szkoda, że tylko Wrocław i Warszawa, ale w końcu trzeba będzie się tam wybrać. Dziękuję Moniko!
Jak wchodzę w opcję View this catalog record in WorldCat for other possible copy locations, to pokazuje mi m. in. Szczecin, a to znacznie bliżej mnie. Nie orientujesz się czy można to tam zamówić?

Jeśli chodzi o Szołuchy, o których wspomniał pan Jerzy, to tam urodziła się córka Włodzimierza. Sam Włodzimierz niestety w akcie ślubu nie sprecyzowano gdzie dokładnie. Zastanawiam się teraz jak zadać pytanie do Archiwum w Grodnie, żeby znowu nie dostać odpowiedzi negatywnej. Teraz pytałam o rzymsko-katolicką parafię kobryńską na przestrzeni lat 1838-1848.
Pozdrawiam
Katarzyna
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Tylko te dwa centra są w Polsce. A to, o czym piszesz, to chyba Ciebie lokalizuje, bo u mnie kod Bielska-Białej pokazuje.

https://familysearch.org/locations/centerlocator
https://familysearch.org/locations/centerlocator

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Sprawdziłam i przy Zbirogach i Kobryniu napisane jest, że akta są także w Archiwum w Wilnie. Teraz chyba tam zapytam...
Pozdrawiam
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”