Archiwum Diecezjalne w Łomży

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Archiwum Diecezjalne w Łomży, prośba

Post autor: piotr_nojszewski »

Witam pozwalam sobie ponowić prośbę jako, że ustaliłem dokładną datę ślubu którego poszukuję w AD Łowicz

par. Wyszonki Kościelne
ślub Kazimierz Koc - Józefa Niemyska (Niemyjska)
9/22 listopad 1910

Ew dodatkowo akt U Józefa Niemyska (Niemyjska) ok 1893.

Z góry dziękuję. Mail podam na PW
pozdrawiam
Piotr
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Panie Piotrze , ja już poza Białystok nie wyjeżdżam ale przy tak precyzyjnej informacji radzę telefonicznie skontaktować się z księdzem dyrektorem. Z jego poprzednikiem księdzem Łupińskim przed laty na telefon załatwiałem ksera. Gorzej z tym 1893 rokiem ale może po pierwszym - oby - sukcesie tez się uda.
Powodzenia
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Dziękuję za sugestie, spróbuje oczywiście.
pozdrawiam
Piotr
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Archiwum jest czynne w poniedziałki i czwartki i wątpię, żeby udało się to tak załatwić, ale można spróbować.

Marek
winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Witam. Szukam akt metrykalnych parafii Czerwin lata 1750-1800.Czy są może w AD Łomża ? Wdzięczna będę za pomoc. Winnicka Anna
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Serdecznie!

Z Czerwina w AD Łomża są późniejsze, z XIX wieku, z wcześniejszych lat nie ma ani urodzeń ani małżeństw ani zgonów. Jeśli to osoby stanu szlacheckiego to może być w księgach ziemskich i grodzkich ostrołęckich w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie.

Marek
winnicka

Sympatyk

Marku .Dziękuję za informacje . Szkoda ,że nie ma akt z tych lat, które mnie interesują . To trochę komplikuje moje poszukiwania ,ale spróbuję jeszcze AGAD w Warszawie. Twoja pomoc jest bezcenna i zawsze taka konkretna. Jeszcze raz dziękuję. Ania
winnicka

Sympatyk

Marku .Mam jeszcze pytanie ,czy akty zgonów parafii Czerwin po 1839 r są w AD Łomża? Pozdrawiam . Anna
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

winnicka pisze:Marku .Mam jeszcze pytanie ,czy akty zgonów parafii Czerwin po 1839 r są w AD Łomża? Pozdrawiam . Anna
Pani Aniu.
Akta parafii Czerwin są w zasadzie od 1810 r., ale w wiele roczników jest niekompletnych. Niektóre poszyty to faktyczne destrukty. Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć i mnóstwo wypisów. Jeżeli poda Pani nazwisko to być może jest ono w mojej bazie. Chętnie udostępnię na prv, oczywiście nieodpłatnie.
Tadeusz Dzwonkowski
winnicka

Sympatyk

Panie Tadeuszu ,Serdecznie dziękuję za odpowiedź .Wysyłam wiadomość na prv .Pozdrawiam Winnicka Anna
Choinski_Marcin

Sympatyk

Post autor: Choinski_Marcin »

Dobry wieczór!
Jakie księgi z parafii Jabłonka Kościelna znajdują się w AD w Łomży?
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Panie Tadeuszu,bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Mierzejewski w najstarszych aktach
pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Witam,
Marku, czy wiesz może jakie lata z Kolna są dostępne w AD w Łomża?

Najbardziej interesuje mnie luka która jest w zasobach/mikrofilmach w AP czyli roczniki 1870-1890.

Radek
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Serdecznie!

Z Jabłonki Kościelnej w AD Łomża raczej nie ma nic, są w parafii księgi urodzeń od 1779 r., ale kto wie czy nie ma więcej, bo te inwentarze w AD nie zawsze odzwierciedlają stan faktyczny. Z Kolna wynika, że też nic nie ma w AD, a w parafii: urodzenia i małżeństwa od 1808 r., a zgony od 1794 r. Co do tych Mierzejewskich z parafii Czerwin, to jak widać po zindeksowanych rocznikach późniejszych z AP w Pułtusku stanowili jakieś 5-10% składu osobowego tej parafii, więc to tak jak poprosić o sprawdzenie Kowalskich w jakiejś większej miejskiej parafii :D.

Marek
wojszr

Post autor: wojszr »

Witam
W AD Łomża z parafii Czerwin znajdują się akty: urodzenia od 1808 r. do 1820 r, od 1826 r. do 34 r, z 1839 r, z 1847 r. i od 1852 r. do1859 r; małżeństwa od 1819 r. do 1820r. i od 1864 r. do 1866 r; zapowiedzi od 1819 r. do 1820 r; zgony od 1819r. do 1820r. Wszystkie są w bardzo złym stanie i nie kompletne.
Odnośnie Mierzejewskich, trzeba znać konkretną wieś, bo zamieszkiwali i zamieszkują w wielu miejscowościach na terenie Mierzejewa ( Mierzejewo-obszar leżący na terenie czterech parafii: czerwińskiej, troszyńskiej, rzekuńskiej i goworowskiej, nazwany od pierwszego osadnika-rycerza o imieniu Mierogniew, lub Mirosław, lub podobnie. Na terenie tym powstały wsie i przysiółki o nazwie dwuczłonowej, Mierzejewo Repki, Mierzejewo Jarnuty, Mierzejewo Janki, Mierzejewo Wojsze i wiele innych. W późniejszym czasie miejscowości te utraciły pierwszy człon z nazwy). Posiadam informację o Mierzejewskich z miejscowości Wojsze, Repki i Janki Stare.
Robert.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”