Nazwiska niemieckie?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Barbara_Rajska

- Ewa_Szczodruch

-
Barbara_Rajska

-
budzinska_paula86

Nazwisko Zygler
Witam,
czy ma ktoś jakiekolwiek informacje o pochodzeniu nazwiska Zygler? Jest to nazwisko rodowe mojej prababki.
Pozdrawiam.
czy ma ktoś jakiekolwiek informacje o pochodzeniu nazwiska Zygler? Jest to nazwisko rodowe mojej prababki.
Pozdrawiam.
- Ewa_Szczodruch

-
budzinska_paula86

W pełni się zgadzam. "Zwycięzca", to "Sieger", a "Siegler" bądź "Siegeler", to ktoś, kto zajmował się pieczęciami. Starając się wyjaśnić pochodzenie obcych ( nie polskich ) nazwisk, bazując na "znajomości" zagadnienia w wydaniu p. Rymuta, to par excellence, jak oprzeć się w poznawaniu polskiej historii na Kadłubku. Nie mogę się nadziwić niektórym osobom, które same nie władając biegle żadnym obcym językiem, biorą się tak ochoczo za wyjaśnianie pochodzenia nazwisk spoza polszczyzny. Czy nie lepiej napisać wprost "nie wiem", niż powielać ewidentne bzdury?Payacek pisze:Witam!
zgadzam się, że pochodzenie niemieckie.
Natomiast zdaje mi się, że raczej pochodzi od bardzo popularnego nazwiska Ziegler. Ziegler znaczy ceglarz.
Może też pochodzić od Zügler (rzadsze).
Pozdrawiam
Pochodzenie nazwisk
Czy ma ktoś informacje o pochodzeniu nazwisk Mergewern i Jekl moich prapraprababek.
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
Re: Pochodzenie nazwisk
Witam!ajostro pisze:Czy ma ktoś informacje o pochodzeniu nazwisk Mergewern i Jekl moich prapraprababek.
Pozdrawiam Adam
Jekl wygląda na wtórnie spolszczone niemieckie Jaeckel, od Jakiel, polskiej wersji imienia Jakub. Mergewern to już zupełnie niemieckie nazwisko trudno rozszyfrować drugi człon ale może to nazwisko tego samego typu co Mergenmeier, Mergenbaum, Mergenhagen, Mergenschröder. Mogą to być nazwiska żydowskie ale niekoniecznie, warto poszperać w internecie i zobaczyć gdzie są popularne itd! Wśród niemieckich nazwisk znalazłem np. Mergemeier, Mergemann. Trzeba byłoby zasięgnąć rady niemieckiego onomasty, bo "Mergewern" to na pewno zniekształcone nazwisko. Pozdrawiam, Witold.
Re: Pochodzenie nazwisk
Pięknie dziękuję vitoo.
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
-
maciejmadry