Nazwisko: Sadowski
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=20673&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam. Proszę o bliższe dane dot. nazwiska Sadowski. Ja mieszkam we Włocławku i z d. jestem Sadowska.
- historyk1920

Witam !
Oto informację dotyczące pochodzenia nazwiska ;
Sadowski - Sadowy - złożenia brak: Sadowy 1408 w nazwiskach nad Sad-Szad-nastąpiło pomieszanie dwu baz : sad "ogród owocowy", "sadzić" `pomagać komuś usiąść`, ,osad` resztki substancji osadzającej się na dnie naczynia lub zbiornika i staropolskie "szady" `siwy: pokryty pleśnią;rozczochrany : od przymiotnika sadowy;Sadowski 1390 od nazw miejscowych typu: Sadowo,Sadowice,Sady,Szadów, Szody.
Oto kilka informacji
Pozdrawiam
Marek
Oto informację dotyczące pochodzenia nazwiska ;
Sadowski - Sadowy - złożenia brak: Sadowy 1408 w nazwiskach nad Sad-Szad-nastąpiło pomieszanie dwu baz : sad "ogród owocowy", "sadzić" `pomagać komuś usiąść`, ,osad` resztki substancji osadzającej się na dnie naczynia lub zbiornika i staropolskie "szady" `siwy: pokryty pleśnią;rozczochrany : od przymiotnika sadowy;Sadowski 1390 od nazw miejscowych typu: Sadowo,Sadowice,Sady,Szadów, Szody.
Oto kilka informacji
Pozdrawiam
Marek
-
Matuszewicz_Wojciech

Witam,
W moim drzewie genealogicznym pojawia się nazwisko Sadowski. Raz od strony rodziny taty, drugi raz od strony mamy.
Mam Jana Sadowskiego urodzonego w 1864 w Węgorzynie, syna Józefa i Marianny Treichel. Jan Sadowski ożenił się z Franciszką Matuszewicz w 1890 (chyba w Turznie koło Torunia). Franciszka miała córkę Bronisławę, którą Jan uznał lub przekazał nazwisko. Bronisława Sadowski wyszła później za mąż za Franciszka Lewandowskiego.
Mam również w rodzinie Hannę Jasiński z domu Sadowski, ur. w 1960, córkę Aleksandra i żony z domu Wasilewskiej. Hanna ma męża Dariusza Jasińskiego.
Pozdrawiam,
Wojtek
W moim drzewie genealogicznym pojawia się nazwisko Sadowski. Raz od strony rodziny taty, drugi raz od strony mamy.
Mam Jana Sadowskiego urodzonego w 1864 w Węgorzynie, syna Józefa i Marianny Treichel. Jan Sadowski ożenił się z Franciszką Matuszewicz w 1890 (chyba w Turznie koło Torunia). Franciszka miała córkę Bronisławę, którą Jan uznał lub przekazał nazwisko. Bronisława Sadowski wyszła później za mąż za Franciszka Lewandowskiego.
Mam również w rodzinie Hannę Jasiński z domu Sadowski, ur. w 1960, córkę Aleksandra i żony z domu Wasilewskiej. Hanna ma męża Dariusza Jasińskiego.
Pozdrawiam,
Wojtek
- gawroński_maciej

nazwisko Sadowski
W moim drzewie genealogicznym Sadowscy pojawili się po ślubie mojego prapradziadka Leonarda Gawrońskiego z Katarzyną.
Moi Sadowscy to dzieci Józefa i Barbary z Dąbrowskich z Mlewa parafia Kiełbasin, USC Rychnowo woj. Kuj Pom.:
Marianna 04.10.1828r
Katarzyna 11.07.1830r
Franciszka 18.03.1835r.
Marianna 21.02.1838r.?
Anna 20.03.1838r.
Józef 20.03.1844r.
Jakub 02.7.1846r.
Moi Sadowscy to dzieci Józefa i Barbary z Dąbrowskich z Mlewa parafia Kiełbasin, USC Rychnowo woj. Kuj Pom.:
Marianna 04.10.1828r
Katarzyna 11.07.1830r
Franciszka 18.03.1835r.
Marianna 21.02.1838r.?
Anna 20.03.1838r.
Józef 20.03.1844r.
Jakub 02.7.1846r.
-
Marcin_Piotr_Zając

Witam,
w Brdowie żyli w XIX wieku Sadowscy. Nie wiem nic o tej rodzinie, ale musieli być dość majętni, bo zachował się stary nagrobek XIX-wieczny. Gdzieś miałem info o tym grobie, ale że potrzebuję teraz, to nie znajdę
Wspominam o tym, bo Brdów leży niedaleko Włocławka.
Pozdrawiam, Marcin
w Brdowie żyli w XIX wieku Sadowscy. Nie wiem nic o tej rodzinie, ale musieli być dość majętni, bo zachował się stary nagrobek XIX-wieczny. Gdzieś miałem info o tym grobie, ale że potrzebuję teraz, to nie znajdę
Wspominam o tym, bo Brdów leży niedaleko Włocławka.
Pozdrawiam, Marcin
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).