Rawa Mazowiecka

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Matysiak pisze:Lista metryk z Rawy dostępnych w Łowiczu:

[Księgi urodzonych
1. 1736-1783 + 1736-1749_śluby
2. 1783-1809
3. 1820-1835
....]

Piotr
MIło byłoby, gdybyś kopiując te dane z ogólnego wykazu sporządzonego przez Leszka http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf str.30

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... &start=240

podał ich źródło i kto jest autorem.

____
Krystyna
olenka777

Sympatyk

Post autor: olenka777 »

Bardzo Wam dziękuję za cenne informacje. Dzisiaj rozmawiałam z księdzem, w pierwszy wolne dla mnie wtorek udaję się na poszukiwania ;)
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Księgi z Rawy Mazowieckiej

Post autor: Mamaj_Jan »

Gdzie są księgi metrykalne z par.NP NMP w Rawie Mazowieckiej
z XVIII I XIX w.?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

metryki z tego okresu znajdują się w AD Łowicz:
http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf
z wątku: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -210.phtml

Pozdrawiam,
Aneta
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Witam,
Czy skany z tych ksiąg są może w poczekalni?
Czy ktoś już rozpoczął ich indeksację i kiedy
ewentualnie pierwsze indeksy z tych ksiąg znajdą sie w wyszukiwarce?
Pozdrawiam
Jan
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Dokumenty z AD Łowicz nie będą nigdzie publikowane, ponieważ na to zgody.

Co do indeksów, to można bez problemu sprawdzić w genetece, co zostało już zrobione.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

danisha pisze:Ja też tam szukam, ale GUrbskich.
Dana
Oprócz braci Jacentego i Tomasza Kiełkiewiczów (vel Kiełkowskich obywateli miasta Rawy)i ich żon odpowiednio Antonina Komosza i Agnieszka Nitkowska jestem spokrewniona z Dębskimi i Gurbskimi.

Syn Tomasza Bartłomiej Kiełkiewicz ożenił się z Franciszką Dębską, córką Szczepana i Tekli Gurbskiej (jej nazwisko było błędnie zapisywane jako Grubska lub Gurska, ale w akcie ślubu jest Gurbska). Ich akt ślubu znalazłam w Białej Rawskiej (1828 rok). Ponieważ akta z tych lat są jeszcze nie zindeksowane, to poszukałam w szukajwarchiwach.pl

Szczepan był synem Bonawenturego Dębskiego z Rawy, a Tekla Łukasza Gurbskiego i Antoniny Bujalskiej ze Szczuk Małych koło Białej Rawskiej.

Pozdrawiam,

Ewa
Ostatnio zmieniony ndz 17 maja 2015, 11:22 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Gurbski

Post autor: danisha »

Mój GUrbski, to Augustyn, mój 4xpra.Żył na przełomie XVIII i XIX wieku.Urodzony ok.1760 gdzie ? Niestety nie wiem.Imion rodziców też nie znam.Był ekonomem w Wiejcy par.Kampinos;w Łazach par.Zawady?;W Żelazowej Woli par.Brochów;w Orłach par.Trojanów;Kotowice par.Żuków i w Strzyżewie par.Brochów.W tej ostatniej miejscowości w 1827 roku zmarł.Był dwukrotnie żonaty.Pierwsza żona to Agata z Federowiczów v Fedorowiczów i Prakseda Zambrzycka.Ja pochodzę od tej drugiej.
Próbuję znaleźć miejsce jego urodzenia i miejsce pierwszego ślubu.Na razie robię tzw."robaczkowe ruchy". Ale jeszcze nie tak dawno szukałam Grabskiego ,potem Grubskiego,a także Krupskiego, aż dotarłam do Gurbskiego dzięki Karolince Kosińskiej która zindeksowała par.Żuków.
Ponieważ całe życie dodawano mu gener., podejrzewam, że pochodził z biednej szlacheckiej rodziny.Często świadkował przy ślubach szlacht,y to może coś w tym być.Tak sobie myślę, że gdzieś na terenach wokół Mszczonowa ,Rawy,Tarczyna musiał się urodzić.
Niestety nie wiem czy zachowały się księgi z Mszczonowa sprzed 1810 roku.A jeśli tak to gdzie ich szukać?
Może coś wiesz w tym temacie?Nazwisko jest dość rzadkie więc myślę że jakieś pokrewieństwo musiało być.Nie wiem ile miał dzieci-wiem tylko o trojgu,z czego dwoje zmarło-Petronela ur w 1791 zm 1791 i Franciszek ur.ok.1808 zm 1814 lub 1813(nie pamiętam).
Także wciąż szukam i chyba zacznę wszystkich Gurbskich zbierać to może coś się połączy.
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times

Gurbski

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Pan Minakowski powołuje się na herbarz Adama Bonieckiego i wspomina Wojciecha Gurbskiego z Gurby w ziemi sochaczewskiej urodzonego około 1640 roku. Myślę, że jego krewni i potomkowie byli rozrzuceni po Mazowszu i okolicach obecnej Łodzi.

Pozdrawiam,

Ewa
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Dane z Geneteki potwierdzają Twoją tezę, że najwięcej ich było pomiędzy Łodzią a Warszawą,Rawą.Mój Augustyn właśnie na terenach sochaczewskiego pracował.Mam nadzieję że powoli coś się wyjaśni.Czego życzę Tobie i sobie.
Pozdrawiam
Dana
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za informacje. Skany metryk z lat 1877 - 1905 są w metryki.genealodzy.pl/pow-281
Pozdrawiam
Jan
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Co do aktów z Rawy, to zwracam uwagę, że są znaczące braki w polskich metrykach w stosunku do aktów łacińskich, zindeksowanych z AD Łowicz. Wśród "rawskich" przodków znalazłam 2 dokumenty, zindeksowane w genetece z AD, których niestety nie ma śladu w dostępnych polskich "metrykach" (rok 1809 i 1815).
Pozdrawiam
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ksiegi chrztów i urodzeń to przecież nie to samo.
Podejrzewam, ze znacznie więcej jest jednka wpsisów w wielowyznaniowych księgach urodzeń 1808-1825 niż w księgach chrztów za ten okres (podobnie z małżeństwami)
Ale nikt "brakami" nie nazywa niewpisanie do księgi chrztu zgłoszenia urodzenia dziecka niechrzczonego:)

To się nie będzie pokrywać z dfinicji! Tak jak rodziły się dzieci nie tylko te, które były chrzczone w danej paarfii tak i chrzty bywały poza miejscem zgłoszenia urodzenia.
I nie tylko 1808-1825, pod władzami pruskimi w późniejszym okresie po 1874.
podobnie z małzeństwami (licencje)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Czyli co można wnioskować z faktu, że w AD w łacińskich aktach jest ślub Jana Bajona z Ewą Krawczyk w 1815 roku:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... d=S&w=05ld
natomiast w metrykach, go nie ma:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 85&x=0&y=0

Czy to oznacza, że brali niekatolicki ślub? Nic nie rozumiem - wydawało mi się, że akty stanu cywilnego powinny być "szersze"...
Pozdrawiam
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wpis do akt cywilnych GMINY zarejstrowany w księdze małżeństw jest rejestracją zdarzenia wg prawa powszechnie obowiązującego tj tzw Kodeksu Napoleońskiego - w miejscu zamieszkania któregoś z małżonków
Sam obrzęd religijny może być dokonany "gdziekolwiek" i wpisany do ksiąg kościelnych poza miejscem zamieszkania któregokolwiek z małżonków

do tego dochodzi sprawa rozwodów - małżeństwo po rozwodzie (cywilnym) - wpisane do cywilnych ksiąg gminy wielowyznaniowej i niewpisane (jako nieakceptowane, niezawarte) do ksiąg religijnych danego wyznania (nie wyklucza oczywiście to sytuacji konwersji lub unieważnienia małzeństwa, ale nie tym teraz)

Nie czytając ksiiąg: konkretnie można (poza kwestią pomyłki) rozważyć w tym przypadku wpis w innej księdze cywilnej (zgodnie z prawem powszechnym) małzeństwa religijnego zawartego w parafii Rawa Mazowiecka - najprawdopdobniej PRZED (lub tego samego dnia)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”