jeden z moich przodków urodził się z małżeństwa starozakonnego, jednak zmienił imię i nazwisko oraz wyznanie i z nowymi personaliami poślubił moją prapra...babkę.
Jeszcze zanim to się stało, jako osoba wyznania mojżeszowego wziął ślub z Żydówką, a następnie się rozwiódł, cytuję: (z aktu ślubu z moją prapra... babką z roku 1834) '(...) zawarte zostało religijne małżeństwo między Stanisławem Nowieńskim, cyrulikiem we wsi Zawadach zamieszkałym z wyznania mojżeszowego teraz katolikiem, Mydli Idzkownej małżonkiem, poprzez rozwiązanie z tąż Instrumentem Konsystorza Jeneralnego Pułtuskiego z dnia dwudziestego czerwca roku bieżącego numero 597 małżeństwa, w stanie wolnym zastającym(...).
Jak przebiegała taka zmiana imienia i nazwiska oraz wiary? Do kogo trzeba było się zwrócić? Czy nazwisko Nowieński/Nowiński to było typowe nazwisko, które przybierano w razie zmiany starego? Bo widziałam je już w metrykach kilka razy i nie wiem, czy jest typowe dla rejonu Mazowsza, lub dla Żydów? (Naturalnie rozumiem genezę nazwiska
Chodzi mi oczywiście również o oryginalne imię przodka, znalazłam jego wysoce prawdopodobnego brata w genetece, ale równie dobrze może to być on, bo przy narodzinach swoich dzieci, w obrębie 10 lat, zdążył postarzeć się jedyne 2 lata
Interesuje mnie również, jak przebiegał rozwód, przecież nie było to częste zjawisko, czy musiał dodać to jako alegatę do ślubu z nową małżonką? Jak się uzasadniało powód, bo na pewno nie wystarczyły 'różnice nie do pogodzenia'. Czy takie papiery rozwodowe przechowuje jakieś archiwum, np w Pułtusku?
Pozdrawiam,
Paulina