Nazwiska na moim drzewie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwiska na moim drzewie

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Chodak
Fuks
Godlewski
Kędzierski
Kobierski
Kosiński
Łuniewski
Mądrzejewski
Mróz
Olkiewicz
Pietrzak
Pilarski
Sochacki
Spieszyński
Tarasiewicz
Tymiński
Walendykiewicz
Wałejko
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Nazwiska na moim drzewie

Post autor: Stradowski_Jacek »

Ale co Pani Ewa chciała przez to powiedzieć?

Jacek S.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Ewie chodzilo o to, ze kazdy zwiazany z tymi nazwiskami moze byc powiazany w jakis sposob z jej rodzina, drzewem. Jasne?

Zbyszek Maderski
marek1

Sympatyk

Post autor: marek1 »

Dzień dobry, jestem Marek Cieslik z Malborka. Moi Sochzccy pochodzą z kielesciego /Chlewiska/. Pozdrawiam
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Moi Sochaccy pochodzą z okolic Piątnicy k/ Łomży. Chodak, Godlewski, Kosiński, Łuniewski, Mróz, Spieszyński, Tarasiewicz, Tymiński, Walendykiewicz i Wałejko z Podlasia, Pozostali z Kujawsko-Pomorskiego. Tam mam największe problemy z znalezieniem przodków. Dokładnie chodzi mi o miejscowości Dębołęka, Piotrków Kujawski, Piaski, Sokoły, Połajewo i Skulsk. Szukam też Fuksów z Wołynia, miejscowość Wydumka. Józef Fuks, żona Natalia Cetrycka, oraz ich syn Franciszek, żona Marianna Chmielewska. Franciszek zmarł na Ukrainie w czasie epidemii cholery, po jego śmierci żona z dziećmi przeniosła się w okolice Połajewa, lub Piotrkowa Kujawskiego. Pozdrawiam.
achczi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: achczi »

Witam, w moim drzewie także znajdują się Godlewscy i są z Podlasia. Mogłabym dowiedzieć się czegoś więcej o Godlewskich w Pani drzewie, tj.ich dane i skąd dokładnie pochodzą. Pozdrawiam.
Anna K.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Witam. Moi Godlewscy to Jan Godlewski ur. w 1898 r. syn Konstantego i Barbary z Janczewskich, zawarł związek małżeński z Marianną Łuniewską ur. 1910 r. córką Bolesława i Franciszki Zalewskiej. Ślub odbył się w parafii panny młodej w Dąbrowie Wielkiej, zaś młodzi zamieszkali w Tymiankach Buciach, majątku pana młodego. Jako ciekawostkę dodam, że ich córka Lucyna Godlewska wyszła za mąż za Tomasza Łuniewskiego i w ten sposób wróciła do nazwiska panieńskiego swojej matki. Nie ma w tym nic szczególnego, gdyż nazwiska te występują tak powszechnie że trudno doszukać się między nimi pokrewieństwa. Godlewscy pochodzą z miejscowości Godlewo, powiat ostrowski gmina Nur. Jest to część tzw. okolicy szlacheckiej. Zarówno Godlewscy i Łuniewscy są przedstawicielami drobnej szlachty. W ciągu wielu pokoleń na świat przyszło wielu szlacheckich synów, którzy żeniąc się osiadali na ziemi otrzymanej od rodziców, szli do żony na gospodarstwo lub za spłatę kupowali majątki w innych miejscowościach. Obecnie w każdej miejscowości znajdziesz po kilku Godlewskich. Jeżeli jesteś zainteresowana tą rodziną, proponuję wejść na KatalogSzlachty.com - KatalogSzlachty.com Warto też odwiedzić na Szwa. parafie; Nur, Kuczyn, Czyżew, Dąbrowa Wielka, oraz inne okoliczne parafie , jest tam wielu Godlewskich. Może odnajdziesz kogoś z rodziny. Pozdrawiam.
Krawczyk_Jacek

Sympatyk

Post autor: Krawczyk_Jacek »

Witam, w moim drzewie występuje sporo osób o nazwisku Łuniewski, Godlewski, Uszyński, Lubowicki, Sienicki, którzy rodzili się, zawierali związki małżeńskie i umierali w parafii w Kuczynie, w miejscowościach Łuniewo , Usza i Lubowicz. Chętnie wymienie się informacjami. Pozdrawiam
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Witam. Jeśli chodzi o Łuniewskich na moim drzewie są jakby dwie nitki tej rodziny, choć nie wykluczone że należą do tego samego gniazda. Jedna to przodkowie Tomasza Aleksandra Łuniewskiego z Łuniewa Małego, parafia Kuczyn. Udało mi się dotrzeć do dziadka Tomasza. Adam Łuniewski (1871-1906), syn Stanisława i Konstancji Uszyńskiej. Żona Adama Władysława Tymińska (1871-1902), córka Ignacego i Franciszki Tymińskiej. Druga nitka to rodzina Marianny Łuniewskiej, pochodząca z Siennicy Łukasze, parafia Czyżew. Najstarszym członkiem rodziny do którego udało mi się dotrzeć to Roch Łuniewski (1785-1834) syn Krzysztofa i Kunegundy z Sienickich. Żona Rocha, Petronela Sienicka (1786-1851). Godlewscy to rodzina męża Marianny Łuniewskiej. Jan Godlewski ur. 1898 r. syn Konstantego i Barbary z Janczewskich. Mieszkali w Tymiankach Buciach. Do dziś żyje ich syn Tadeusz , ma ponad 80 lat. Udało mi się na razie dotrzeć do tego miejsca, ale nie tracę nadziei czekam na kolejne metryki w (Szwa). Odpisz czy któraś z tych osób znajduje się też na twoim drzewie. Pozdrawiam. Miłego dnia.
Krawczyk_Jacek

Sympatyk

Post autor: Krawczyk_Jacek »

Witam ponownie, kiedyś marzyło mi się stworzenie takiej bazy danych parafii kuczyńskiej, że każda żyjąca osoba zainteresowana przeszłością po wpisaniu swoich dziadków znajdzie konkretną gałązkę swojej rodziny. Niestety, nawet ostatnio będąc w Lubowiczu na pogrzebie cioci mojej żony nie znalazłem zbyt dużo zrozumienia dla moich pytań o przeszłość. Na cmentarzu mnóstwo nagrobków ze znanymi nazwiskami, ale jak to wszystko spiąć bez pomocy żywych???
A wracając do osób z mojego drzewka, to:
najstarszy to Adam Łuniewski * 1857, jego żona to Józefa Łuniewski (z d. Piętka) *1859 +13 lut 1946. Jej tata to Wawrzyniec Piętka, żona Antonina Piętka (z d. Lubowicka). Dzieci Adama to: Józef Łuniewski *188, 4, Jan Łuniewski *11 wrz 1886 +15 lis 1977 żonaty z Waleria Łuniewski (z d. Wyszyńska) *2 wrz 1880 +2 sty 1927, Antoni Łuniewski *1889, Władysław Łuniewski *24 lut 1892 żonaty ze Stefanią Niemyjską, Stanisław Łuniewski *21 paź 1892, Julian Łuniewski *27 lis 1894 +25 gru 1896 ... Michalina Godlewska (z d. Łuniewska) *21 wrz 1899 zamężna z Julianem Godlewskim.
Najstarszy Godlewski to: Ignacy Godlewski *1861 żonaty z Felicją Godlewską (z d. Konarzewska) *1862...
Szkoda, że nasza współna pasja nie ma wspólnych wątków.
Pozdrawiam.
achczi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: achczi »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Niestety moja Godlewska zresztą Marianna pochowana jest w Jabłoni Kościelnej i jak na razie nijak nie mogę znaleźć jej przodków. Pozdrawiam.
Anna K.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Wrócę jeszcze do Adama Łuniewskiego, z zoną Władysławą mieli dwoje dzieci Tomasza (1899) i Stanisławę (1901). Po śmierci żony Adam żeni się ponownie z Kamilą Wojno (1877), mają syna Michała (1906). Wkrótce Adam umiera (1906), a Kamila poślubi jego brata Aleksandra. Starszego syna Adama i Władysławy zabierze do Tymianek Buci brat Władysławy, młodsze dzieci zostaną w Łuniewie. Tomasz poślubi Franciszkę Tymińską (1901) córkę Aleksandra i Marianny Kaźmierczuk, mieli dwóch synów Tomasza-Aleksandra (1928) i Stanisława (1930). Stanisława córka Adama i Władysławy podobno wyjechała do Ameryki. Michał syn Adama i Kamili poślubił Annę Stokowską. Pozdrawiam.
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Witaj, Jacku
Napisałeś, że w Twoim drzewie występuje nazwisko Uszyński i miejscowość Usza w parafii Kuczyn. Moja 3xprababka Tekla Uszyńska, która w 1832 roku w Warszawie wyszła za Józefa Stankiewicza, urodziła się w Uszy Małej ok. roku 1808 a jej rodzicami byli Walenty Uszyński i Marianna z Woynów.
Niestety nie wiem nic więcej o tej gałęzi rodziny, bo utknęłam na parafii Kuczyn, a ta znana jest z niemożności wydobycia z niej jakichkolwiek informacji genealogicznych.
A może Ty coś wiesz o moim Walentym?

Pozdrawiam
Katarzyna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jeśli chodzi o genealogię parafii kuczyńskiej sprzed circa 1800 roku to sprawa nie jest beznadziejna.Wymaga jednak sporego genealogicznego zaawansowania. Informacje na priva.
Pozdrawiam
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Dziękuję za cień nadziei. Mój e-mail: ka.marcisz(at).gmail.com

Pozdrawiam
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”