Zabawa w detektywa - Poszukuje aktu urodzenia !
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
adriannowak1

Poszukuję jakichkolwiek dokumentów, ale najlepiej aktu urodzenia mojego wujka. Dane jakimi dysponuje to:
Józef Czerwiński
Urodziny 3 grudnia 1917 roku, Włocławek. Podczas wojny walczył gdzieś we Włoszech, ale w 1946 wyemigrował do UK. W dokumentach podał złą datę urodzenia, a dokładnie 3 grudnia 1927 rok. Zmarł w 2006 roku.
Jedyne to co posiadam to dokument wypełniony przez wujka w 1946 roku kiedy przybył do UK. W UK posługiwał się imieniem JOSEPH CZERWINSKI.
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Józef Czerwiński
Urodziny 3 grudnia 1917 roku, Włocławek. Podczas wojny walczył gdzieś we Włoszech, ale w 1946 wyemigrował do UK. W dokumentach podał złą datę urodzenia, a dokładnie 3 grudnia 1927 rok. Zmarł w 2006 roku.
Jedyne to co posiadam to dokument wypełniony przez wujka w 1946 roku kiedy przybył do UK. W UK posługiwał się imieniem JOSEPH CZERWINSKI.
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Adrianie,
Akt chrztu, czyli urodzenia, bedzie w USC we Wloclawku.
Poniewaz nie jest to Twoja prosta linia (wujek) wiec nie wiem czy pracownicy USC we Wloclawku przyjma Twoje podanie o wydanie calkowitego odpisu aktu. Zadzwon do USC i zapytaj.
W razie odmowy, sprawdz parafie we Wloclawku. Jesli ksiegi sie zachowaly, to bedzie w nich akt chrztu.
Znasz dokladna date urodzenia, wiec poszukiwania nie powinny byc trudne.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Akt chrztu, czyli urodzenia, bedzie w USC we Wloclawku.
Poniewaz nie jest to Twoja prosta linia (wujek) wiec nie wiem czy pracownicy USC we Wloclawku przyjma Twoje podanie o wydanie calkowitego odpisu aktu. Zadzwon do USC i zapytaj.
W razie odmowy, sprawdz parafie we Wloclawku. Jesli ksiegi sie zachowaly, to bedzie w nich akt chrztu.
Znasz dokladna date urodzenia, wiec poszukiwania nie powinny byc trudne.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
- Barbara_Lendzion

Jeżeli urodził się we Włocławku to można spróbować w Archiwum Państwowym we Włocławku, i poprosić o kserokopię aktu.Można wysłać do nich zamówienie e- mailem. Załatwiają w miarę szybko. Trzeba podać dokładne dane takie jak : data i miejsce urodzenia, imiona rodziców nazwisko matki z domu.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Barbaro: nie sądzę (chyba, że wiesz o tym -wtedy się wycofuję), aby oddział we Włocłwku miał księgi uordzeń z 1917 roku
ad adrianowak1: USC -jak piszę Bozenna ew. skupić się na informacjach już możliwych do uzyskania (małżeństwo rodziców, klsy<patrz meldunjkowe.genealodzy.pl> plus trochę pracy koncepcyjnej:) skoro brat matki to rodziców znasz i zapis zidentyfikujesz:)
ad adrianowak1: USC -jak piszę Bozenna ew. skupić się na informacjach już możliwych do uzyskania (małżeństwo rodziców, klsy<patrz meldunjkowe.genealodzy.pl> plus trochę pracy koncepcyjnej:) skoro brat matki to rodziców znasz i zapis zidentyfikujesz:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
adriannowak1

Dziękuje Wam za informacje, napisałem dzisiaj do USC we Włocławku, do Archiwów Diecezji oraz do Archiwum Państwowego w Toruniu, oddział we Włocławku. Napisałem również do Ministry of Defence w UK, bo wychodzi na to, że pradziadek cioteczny ( czy też wujek ) walczył u Andersa w II lub III korpusie. Nie wiem tylko czemu w jego dokumentach pojawiła się data urodzenia 1927 zamiast 1917, ale zakładam że albo to błąd podczas pisania na maszynie, albo pradziadek chciał się odmłodzić. W każdym bądz razie jedyne co mam to ów dokument o nazwie ''Polish resettlement corps'' z którego właśnie wynika, pradziadek należał do polskiej armii pomiędzy 1943 a 1949. Inne oznaczenia na dokumencie to ''Western Command 24-4-49'' ''Arrived to UK 1946'' ''Rushden 28 April 1949 '',imię i nazwisko, ta zła data urodzenia i miejsce urodzenia oraz numery oznaczające pewnie numeracje tego dokumentu itd.
-
adriannowak1

Witajcie,
UWAGA: Sprawa ruszyła do przodu, ale nieznacznie. Znalazłem pradziadka w bazie na naszej strony, JÓZEF CZERWIŃSKI urodzony 1917 roku w Jeżewie, koło Świecia. Moja mama potwierdziła, że nasza babcia a jej prababcia miała tam rodzinę, która niekiedy przyjeżdżała z okolic Świecia. Jest tylko jeden problem !
Skontaktowałem się z parafią w Jeżewie, ale proboszcz po przeszukaniu ksiąg powiedział że nie ma takiego imienia i zasugerował, że może mój pradziadek cioteczny urodził się w kościele ewangelickim, którego społeczność liczyła wtedy około 1000 osób, jednak moja rodzina wywodzi się z kościoła katolickiego.
Na stronie genealodzy osoba, która dodała JÓZEFA CZERWIŃSKIEGO do zasobów to:
ID użytkownika: 4933
Wyślij e-mail poprzez formularz
Gadu-Gadu: 5448846
Niestety na GG nie odpowiada, a chciałem jej zapytać na czym bazowała i z jakich ksiąg korzystała dodając Józefa. Czy ktoś może mi podać email / telefon do tej Wioli abym mógł zapytać ?
To chyba jedyny słuszny trop na razie.
UWAGA: Sprawa ruszyła do przodu, ale nieznacznie. Znalazłem pradziadka w bazie na naszej strony, JÓZEF CZERWIŃSKI urodzony 1917 roku w Jeżewie, koło Świecia. Moja mama potwierdziła, że nasza babcia a jej prababcia miała tam rodzinę, która niekiedy przyjeżdżała z okolic Świecia. Jest tylko jeden problem !
Skontaktowałem się z parafią w Jeżewie, ale proboszcz po przeszukaniu ksiąg powiedział że nie ma takiego imienia i zasugerował, że może mój pradziadek cioteczny urodził się w kościele ewangelickim, którego społeczność liczyła wtedy około 1000 osób, jednak moja rodzina wywodzi się z kościoła katolickiego.
Na stronie genealodzy osoba, która dodała JÓZEFA CZERWIŃSKIEGO do zasobów to:
ID użytkownika: 4933
Wyślij e-mail poprzez formularz
Gadu-Gadu: 5448846
Niestety na GG nie odpowiada, a chciałem jej zapytać na czym bazowała i z jakich ksiąg korzystała dodając Józefa. Czy ktoś może mi podać email / telefon do tej Wioli abym mógł zapytać ?
To chyba jedyny słuszny trop na razie.
-
Haponiuk_Daniel

W genetece nie zauważyłem żadnego aktu urodzenia Józefa z roku 1917, jest natomiast akt zgonu Józefa Czerwińskiego z 1917 roku.
Pozdrawiam
Daniel
Pozdrawiam
Daniel
- IrminaWiderska

- Kontakt:
Witam, jestem totalnie nowa na forum wiec nie wiem czy pisze w odpowiednim miejscu. Poszukuje ksiag metrykalnych w Parafii Wilamow ale sprzed 1800 roku. Jak na poczatek z 1792 roku- akt urodzenia Katarzyny Widerskiej, corki Bogumila Widerskiego oraz Anny Lesniewskiej. Czy moglby mi ktos pomoc I doradzic gdzie I czy wogole moglabym znalezc owe ksiegi?
Z gory dziekuje
Z gory dziekuje
-
Marynicz_Marcin

Irmino,
księgi z Wilamowa są w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku. Zaraz postaram się jeszcze Tobie odpisać na maila.
księgi z Wilamowa są w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku. Zaraz postaram się jeszcze Tobie odpisać na maila.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Barbara_Lendzion

Adrianie czy jesteś pewien, że urodził się we Włocławku skoro nie masz aktu urodzenia.W 1917 roku była tylko jedna parafia gdzie zapisywano wszelkiego rodzaju akty.To parafia Św.Jana Chrzciciela.Wejdź na stronę tej parafii - i zobacz czy mają ten rok.A jeśli nie to wejdź na stronę Archiwum Dziecezjalnego i napisz do nich.Może mają księgę dotyczącą chrztu.Poszukaj też rodziny o interesującym Cię nazwisku w poczekalni w księgach meldunkowych.
Pozdrawiam Barbara
- IrminaWiderska

- Kontakt:
Marcinie w takim razie czekam na wiesci. Ja oczywiscie napisalam juz do Archiwum we Wloclawku-rowniez wczesniej. Jednak pytalam o ksiegi z Chelmna nad Nerem. W odpowiedzi niestety dowiedzialam sie, ze nie posiadaja ksiag z owej parafii sprzed 1808 roku oraz ze nie wiedza gdzie moglyby sie owe ksiegi znajdowac. Myslalam wiec, ze podobna odpowiedz otrzymam od nich rowniez w sprawie ksiag z Wilamowa. Jednakze napisalam dzis do nich maila z zapytaniem I czekam na odpowiedz. Moze jednak wiesz cos wiecej o tym czy rzeczywiscie ksiego z lat 1792 jak I wczesniejsze moge tam znalezc, a jesli nie tam to gdzie:)
Dziekuje Ci bardzo
Dziekuje Ci bardzo
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Zabawa w detektywa - Poszukuje aktu urodzenia !
Parafia Wilamów księgi/mikrofilmy AD WłocławekIrminaWiderska pisze:Witam, jestem totalnie nowa na forum wiec nie wiem czy pisze w odpowiednim miejscu. Poszukuje ksiag metrykalnych w Parafii Wilamow ale sprzed 1800 roku. Jak na poczatek z 1792 roku- akt urodzenia Katarzyny Widerskiej, corki Bogumila Widerskiego oraz Anny Lesniewskiej. Czy moglby mi ktos pomoc I doradzic gdzie I czy wogole moglabym znalezc owe ksiegi?
Z gory dziekuje
Ksiega ochrzczonych 1762-1812
Księga zaslubionych 1770-1825
___
Krystyna
-
adriannowak1

Macie racje, zagalopowałem się. Już myślałem, że to ten Józef Czerwiński, a to rzeczywiście akt zgonu. Jeden umiera, drugi się rodzi i to jeszcze w tym samym województwie. Na dzień dzisiejszy Archiwum Diecezjalne we Włocławku nie ma nic, parafia św. Jana również a także USC. USC poradziło mi natomiast abym poszukał w pobliskich USC, tak więc dzisiaj przede mną telefony do USC w Fabiankach, Lubaniu, Brześciu, Bobrownikach, a także do parafii w Szpetalu Górnym ( tam leżą chyba jego rodzice ) oraz do parafii w Lipnie.
3majcie kciuki !
3majcie kciuki !
- IrminaWiderska

- Kontakt:
-
Gordziejuk_tanyi