Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Re: CAW

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Witam,Beato pamiętam i dziękuję za pomoc ,chcę zdobyć jakieś informacje o służbie Władysława Junga szczególnie interesuje mnie wrzesień 1939 (walczył w Grodnie) oraz gdzie ukończył korpus kadetów (miejscowość) oraz zdjęcia(posiadam dwa) mam nadzieję na jeszcze więcej.Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Jak są sygnatury, to moja pomoc nie jest potrzebna.
---edit---
Jednak sprawdziłem:
Władysław Jung ur. 6.9.1913.
dwie sygnatury AP 4430 i wcześniej już podana AP 3599
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Maciej serdecznie dziękuję ,każda pomoc jest cenna.Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: stryker »

WItam!
Szukam dodatkowych dokumentów nt mojego Dziadka. ( 2 Korpus Polski, 5KDP, 13 Batalion Strzelców Kresowych)
Do tej pory udało mi się uzyskać takowe z MOD w UK, Instytutu im. gen. Sikorskiego oraz Ambasady Brytyjskiej.

Pisałem do CAW odpowiedzieli mi że mam się stawić osobiście....
Przy drugim zapytaniu jakie to są dokumenty i czy mają jakieś zdjęcia odpisali:

"Uprzejmie informujemy, że nazwisko to występuje w aktach ewidencyjnych - na jednej stronie tego typu akt zawarte są podstawowe informacje o wielu osobach. Akta ewidencyne nie zawierają fotografii.
Informujemy również, że zbiory fotograficzne Centralnego Archiwum Wojskowego są obecnie nieudostępniane z powodu ich przemieszczenia poza siedzibę CAW. W związku z powyższym w nie ma obecnie możliwości przeprowadzenia poszukiwań dot. intersującej Pana osoby w tego typu materiałach."

Mam rozumieć że CAW nie posiada jakiś obszernych dokumentacji nt mojego Dziadka ? Czy poprostu mnie zbyli ?
Niektórzy się chwalą że dostają od nich kilkanaście stron skanów... a tu tylko jakieś kilka zdań na jednej stronie ?

Gdzie dodatowo można coś jeszcze odnaleźć ?
Chodzi mi o powrót do Polski.
Dziadek osiedlił się w Gdańsku. Można gdzieś znaleźć wpis że np. przypłynął statkiem do Gdyni ?
Gdzie są przechowywane te dokumenty ? CAW ? Archiwum Państwowe ?

pozdrawiam
Marcin
faazer

Sympatyk

Post autor: faazer »

Bardzo proszę o pomoc.
Poszukuję informacji n.t. mojego pradziadka który był w 1919r Ułanem Wielkopolskim i brał udział w Powstaniu Wielkopolskim.
Pytałem mailowa CAW czy posiadają jakieś informacje na jego temat - odpisali że muszę stawić się osobiście,
Mieszkam w Gdańsku.
Czy można najpierw ustalić czy cokolwiek znajduje się w archiwum zanim tam przyjadę? Wiadomo, nie chciałbym przyjeżdżać taki kawał na marne.

Leon Lewandowski ur 22.06.1900
Awatar użytkownika
jerzy2

Sympatyk

Post autor: jerzy2 »

Proponuję zwrócić się do Marty Czerwieniec - http://www.genealogiczne.pl/page/7,kontakt.html
Zajmuje sie tym profesjonalnie i całkiem przyzwoity cennik.
Kurzyjamski_Wojciech

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kurzyjamski_Wojciech »

Witajcie, mam chyba standardową prośbę o pomoc - może ktoś będzie w tym/przyszłym tygodniu w CAW?
Chodzi o ustalenie sygnatury teczki personalnej dziadka. Teczka jest, moje zgłoszenie użytkownika też zaakceptował już Dyrektor CAW. Gdyby ktoś był tak uprzejmy i przy okazji swojej zaplanowanej wizyty mógł o ten jeden numer zapytać - będę zobowiązany. Poproszę o PW, żeby nie zaśmiecać Forum.
Z góry dziękuję!
Pozdrowienia z Wrocławia,
Wojtek

Sympatyk

CAW - pomocy

Post autor: semc_anetka »

Jak rozpocząć poszukiwania w CAW? Mam już zgodę ale co dalej. Poszukuję informacji o dziadku (Jan Skóra ur 13.12.1914 w Szczekocinach, służył w 1935-1937 w wojsku w Lublinie, był szeregowym, piechota) to wszystko co wiem. To moja pierwsza wizyta w archiwum więc proszę o pomoc :)
Aneta
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: CAW - pomocy

Post autor: Jan.Ejzert »

semc_anetka pisze:Jak rozpocząć poszukiwania w CAW? Mam już zgodę ale co dalej. Poszukuję informacji o dziadku (Jan Skóra ur 13.12.1914 w Szczekocinach, służył w 1935-1937 w wojsku w Lublinie, był szeregowym, piechota) to wszystko co wiem. To moja pierwsza wizyta w archiwum więc proszę o pomoc :)
Aneta
Skoro wybierasz się osobiście, to musisz wcześniej uzgodnić swój przyjazd, aby zaklepać miejsce w pracowni.
Trzeba zabrać ze sobą jakiś notes i koniecznie ołówek (albo dwa). Nie wolno używać do notatek długopisu. To jest takie zabezpieczenie, aby nic nie pisać na udostępnionych dokumentach.
Na pierwszej wizycie prawdopodobnie odszukasz numery teczek i zamówisz je do przejrzenia.
Zamówienie i udostępnienie teczek nic nie kosztuje, z tym tylko, ponieważ są to teczki przedwojenne, znajdują się w archiwum i sprowadzenie ich przez CAW do pracowni naukowej trwa 2 - 3 tygodni. Takie terminy były dawniej. Nie wiem jak jest teraz po remoncie.
Pewnie warto od razu zamówić sobie termin na kolejną wizytę w pracowni.
Na drugiej wizycie dostaniesz materiały do ręki i możesz wynotować co Ci będzie potrzebne, lub zamówić ksero (albo skan).
Najtaniej jest ksero, skany były drogie.
Na ksero też trzeba czekać, nie robili tego od ręki. Myślę że można ksera czy skany załatwić drogą korespondencyjną.

Życzę powodzenia :)
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Spisałem kilka relacji ze swoich wizyt w CAW.
Może to trochę pomoże:
http://www.kimonibyli.pl/centralne-archiwum-wojskowe/
http://www.kimonibyli.pl/druga-wizyta-w ... danie-akt/
itd.
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witajcie,
ja pierwszy raz bylem bez uzgadniania terminu "z ulicy"
nie wiem jak formalnie nazywa się pomieszczeni w którym korzystałem ze skorowidzy;
po prostu są szuflady z nazwiskami w kolejności alfabetycznej i trzeba znaleźć "swoje nazwisko" ;
na karcie z kartoteki jest nr akt; zaznaczam ze szukałem osoby odznaczonej Krzyżem Niepodległości (moze innych akt szuka się inaczej?)
potem jak opisał powyżej Czarek, rewers do archiwum z zamówieniem teczki, czas oczekiwania ok 2 tygodni, chyba zadzwonili albo wysłali maila ze dokumenty sa gotowe do przejrzenia; po zapoznaniu sie z dokumentami zamówiliśmy kserokopie na adres domowy; teoretycznie powinny być wysłane "za pobraniem" ale dostaliśmy za darmo ;) potwierdzam ze skany maiły jakieś horrendalne ceny;

kontakt wspominam dobrze, pracownicy uprzejmi i pomocni; moze było łatwo bo wiedziałem dokładnie czego szukam?
w kartotekach, sprawdzałem tez nazwiska dla osób z forum; za pierwszym razem nie ma tam za bardzo co robić po znalezieniu "własnej teczki" wiec można pomoc innym ;)
życzę powodzenia
Marcin
semc_anetka

Sympatyk

Post autor: semc_anetka »

Bardzo dziękuję za pomoc. Może jakoś się uda :)
Aneta
Awatar użytkownika
Marciniak_Michał

Członek PTG

Post autor: Marciniak_Michał »

Ostatnio zmienił się regulamin w CAWie:
http://www.caw.wp.mil.pl/plik/file/udos ... n-2015.pdf

Polecam lekturę. Co ważne dopuszczono robienie zdjęć własnym aparatem. Ale za dobrze nie może być. Wyłączone są z tego akta personalne. Również nie wykonuje się kserokopii akt wytworzonych do 1945 roku do celów genealogicznych.

Skan, to ok. 40 złotych ;) jak pamiętam. Można przeglądać 5 jednostek dziennie. Jak wspomniano powyżej, aby być pewnym miejsca w pracowni trzeba je wpierw zarezerwować. Rezerwacja dokonywana jest pod koniec miesiąca na następny miesiąc. Trzeba się spieszyć z rezerwacją, gdyż liczba miejsc jest ograniczona. Rezerwacja jest trzymana do 9:15. Zawsze można pojechać "w ciemno" i liczyć, że akurat będzie wolne miejsce. Tak można jak ktoś mieszka na miejscu. Ale zawsze istniej ryzyko, że wszystkie miejsca będą zajęte i nie wejdziemy.

Należy wspomnieć, że w Pracowni Udostępnienia Akt i Informacji Archiwalnej pracują bardzo życzliwi i pomocni ludzie.

Pozdrawiam,

Michał
Kurzyjamski_Wojciech

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kurzyjamski_Wojciech »

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma zaklepany termin w CAWie na 9.VII (czwartek)? Mi się udało dostać 10.VII (pt), ale mocno mi to koliduje z innymi obowiązkami (jestem zdecydowanie spoza W-wy). Chętnie bym się zamienił...
Pozdrowienia z Wrocławia,
Wojtek

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

marcinguzek pisze:czas oczekiwania ok 2 tygodni, chyba zadzwonili albo wysłali maila ze dokumenty sa gotowe do przejrzenia; po zapoznaniu sie z dokumentami zamówiliśmy kserokopie na adres domowy; teoretycznie powinny być wysłane "za pobraniem" ale dostaliśmy za darmo
Szkoda, że nie miałem tyle szczęścia :) Czekałem trchę dłużej i opłata była za pobraniem, po 4 zł za stronę. Na marginesie muszę dodać, że kserokopie przyszły zapakowane bardzo porządnie, w ładną "firmową" teczkę.

Ogólnie wrażenia ze "współpracy" z tym archiwum mam jak najbardzie pozytywne. Zdziwiło mnie trochę, że wpłaty za kserokopie nie można było uiścić przelewem na konto, ale nie było to jakieś duże utrudnienie.

pozdrawiam,
Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”