Witam!
Tym razem poszukuję informacji dotyczących rodziny Turskich z Dmenina.
Jednym z przedstawicieli tej rodziny jest Ksawery Turski herbu Rogala, urodzony prawdopodobnie w 1757, w Dziepółci pod Dmeninem. Jego brat, Mikołaj Ambroży urodził się w 1753, a w aktach został zapisany jako Turczyk. Ich rodzicami byli Jan i Anna. Mikołaj i Ambroży mieli prawdopodobnie siostrę Katarzynę urodzoną około 1755 w Gosławicach. Jednak nie mogę znaleźć aktu jej urodzenia, tak samo jak aktu Ksawerego. Za wszelkie udzielone informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Turscy vel Turczykowie z Dmenina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Bukała_Kacper

Ostatnio zmieniony czw 28 maja 2015, 01:15 przez Bukała_Kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mariusz9050

Witam.
Na stronie TGZC odnalazłem indeksy urodzeń, małżeństw i zgonów dotyczące rodziny Turskich z Dmenina:
Urodzenia:
Dmenin 1779 - 29 - Turski Józef
Dmenin 1781 - 6 - Turska Anna Tekla Barbara Apolonia
Dmenin 1785 - 1 - Turska Marianna Wiktoria
Dmenin 1789 - 25 - Turska Marianna Joanna
Dmenin 1791 - 19 - Turska Teodora Petronela
Dmenin 1796 - 30 - Turska Anna Marianna
Dmenin 1797 - 37 - Turska Jadwiga Teresa Józefa
Dmenin 1798 - 34 - Turski Szymon Ewaryst Józef
Dmenin 1800 - 1 - Turski Teofil Makary Daniel
Dmenin 1820 - 39 - Turska […]
Dmenin 1854 - 13 - Turski Aleksander Błażej
Dmenin 1861 - 9 - Turski Piotr
Dmenin 1862 - 103 - Turska Wiktoria
Małżeństwa:
Dmenin 1776 - 8 - Turski Franciszek + Kobielska Marcjanna
Dmenin 1793 - 1 - Turski Feliks + Dobiecka Marcjanna
Dmenin 1860 - 6 - Turski Antoni wd. + Suliga Katarzyna
Zgony:
Dmenin 1781 - 3 - Turska Anna Tekla Barbara Apolonia
Dmenin 1784 - 12 - Turski Łukasz
Dmenin 1785 - 4 - Turska Marcjanna
Dmenin 1792 - 13 - Turska Teodozja
Dmenin 1798 - 2 - Turska Jadwiga
Dmenin 1800 - 19 - Turski Teofil
Dmenin 1805 - 8 - Turski Józef
Dmenin 1821 - 10 - Turska Marianna Leonia
A tutaj rodzina Turczyków z Dmenina:
Urodzenia:
Dmenin 1636 - 21 - Turczyk Jan
Dmenin 1640 - 14 - Turczyk Marianna
Dmenin 1753 - 3 - Turczyk Mikołaj Ambroży
Dmenin 1790 - 27 - Turczyk Wincenty
Małżeństwa:
Dmenin 1641 - 5 - Turczyk Jan + Wawrzkowicz Agnieszka
Dmenin 1664 - 1 - Turczyk Jan wd. + Nowak Ewa
Dmenin 1761 - 2 - Krawczyk Wojciech + Turczyk Barbara
Zgony:
Dmenin 1794 - 1 - Turczyk Walenty
Dziwne, że nie ma żadnych informacji w spisie o Ksawerym Turskim urodzonym w Dziepółci, ani o jego siostrze Katarzynie urodzonej w Gosławicach.
Na stronie TGZC odnalazłem indeksy urodzeń, małżeństw i zgonów dotyczące rodziny Turskich z Dmenina:
Urodzenia:
Dmenin 1779 - 29 - Turski Józef
Dmenin 1781 - 6 - Turska Anna Tekla Barbara Apolonia
Dmenin 1785 - 1 - Turska Marianna Wiktoria
Dmenin 1789 - 25 - Turska Marianna Joanna
Dmenin 1791 - 19 - Turska Teodora Petronela
Dmenin 1796 - 30 - Turska Anna Marianna
Dmenin 1797 - 37 - Turska Jadwiga Teresa Józefa
Dmenin 1798 - 34 - Turski Szymon Ewaryst Józef
Dmenin 1800 - 1 - Turski Teofil Makary Daniel
Dmenin 1820 - 39 - Turska […]
Dmenin 1854 - 13 - Turski Aleksander Błażej
Dmenin 1861 - 9 - Turski Piotr
Dmenin 1862 - 103 - Turska Wiktoria
Małżeństwa:
Dmenin 1776 - 8 - Turski Franciszek + Kobielska Marcjanna
Dmenin 1793 - 1 - Turski Feliks + Dobiecka Marcjanna
Dmenin 1860 - 6 - Turski Antoni wd. + Suliga Katarzyna
Zgony:
Dmenin 1781 - 3 - Turska Anna Tekla Barbara Apolonia
Dmenin 1784 - 12 - Turski Łukasz
Dmenin 1785 - 4 - Turska Marcjanna
Dmenin 1792 - 13 - Turska Teodozja
Dmenin 1798 - 2 - Turska Jadwiga
Dmenin 1800 - 19 - Turski Teofil
Dmenin 1805 - 8 - Turski Józef
Dmenin 1821 - 10 - Turska Marianna Leonia
A tutaj rodzina Turczyków z Dmenina:
Urodzenia:
Dmenin 1636 - 21 - Turczyk Jan
Dmenin 1640 - 14 - Turczyk Marianna
Dmenin 1753 - 3 - Turczyk Mikołaj Ambroży
Dmenin 1790 - 27 - Turczyk Wincenty
Małżeństwa:
Dmenin 1641 - 5 - Turczyk Jan + Wawrzkowicz Agnieszka
Dmenin 1664 - 1 - Turczyk Jan wd. + Nowak Ewa
Dmenin 1761 - 2 - Krawczyk Wojciech + Turczyk Barbara
Zgony:
Dmenin 1794 - 1 - Turczyk Walenty
Dziwne, że nie ma żadnych informacji w spisie o Ksawerym Turskim urodzonym w Dziepółci, ani o jego siostrze Katarzynie urodzonej w Gosławicach.
Ostatnio zmieniony śr 27 maja 2015, 13:07 przez mariusz9050, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Mariusz
Poszukiwane nazwiska: Kempa (Fałkowice), Stachów, Szewczuk, Bodnaruk i Juzyszyn (Żywaczów)
Mariusz
Poszukiwane nazwiska: Kempa (Fałkowice), Stachów, Szewczuk, Bodnaruk i Juzyszyn (Żywaczów)
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Należałoby wspomnieć, że indeksy za lata 1645-1900 wykonał ks. Antoni Kaczmarek w 2008r, a opracowanie nosi tytuł Parafia świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Dmeninie.
Należy dokładnie przejrzeć akta łacinskie czy dotyczą urodzonych czy pracowitych, bo przypuszczam, że osoby noszące nazwisko Turski i Turczyk, co widać po małżeństwach to różne rodziny.
Pozwoliłam sobie odszukać akt chrztu Mikołaja Ambrozego o którym wspominasz https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,954713601
po lewej II od góry
Jeśli Ksawery Turski był herbu Rogala to jego brat Mikołaj Ambrozy Turczyk w grupie „pracowitych”???
_______
Krystyna
Należy dokładnie przejrzeć akta łacinskie czy dotyczą urodzonych czy pracowitych, bo przypuszczam, że osoby noszące nazwisko Turski i Turczyk, co widać po małżeństwach to różne rodziny.
Pozwoliłam sobie odszukać akt chrztu Mikołaja Ambrozego o którym wspominasz https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,954713601
po lewej II od góry
Było on synem pracowitych Jana Turczyka i Anny.Bukała_Kacper pisze: Tym razem poszukuję informacji dotyczących rodziny Turskich z Dmenina.
Jednym z przedstawicieli tej rodziny jest Ksawery Turski herbu Rogala, urodzony prawdopodobnie w 1757, w Dziepułczy pod Dmeninem. Jego brat, Mikołaj Ambroży urodził się w 1753, a w aktach został zapisany jako Turczyk. Ich rodzicami byli Jan i Anna. Mikołaj i Ambroży mieli prawdopodobnie siostrę Katarzynę urodzoną około 1755 w Gosławicach. Jednak nie mogę znaleźć aktu jej urodzenia, tak samo jak aktu Ksawerego. Za wszelkie udzielone informacje będę bardzo wdzięczny.
Jeśli Ksawery Turski był herbu Rogala to jego brat Mikołaj Ambrozy Turczyk w grupie „pracowitych”???
_______
Krystyna
-
Bukała_Kacper

W takim razie gdzieś w moich danych występuje błąd. Prześledzę wszystkie informację z tej gałęzi jeszcze raz, być może coś się wyjaśni. Dziękuję za zwrócenie uwagi na tą niejasność.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
AlicjaSurmacka

Witam Kacper,
Ja nie w temacie Turskich a Bukałów. Sądzę, że to Ciebie zainteresuje. W 2012 roku w Radomsku zmarła Helena Irena Bukała z d. Zagórowicz. Urodziła się w okolicach Radomska i mimo, że zmarła w Radomsku dzieci ją pochowały obok wcześniej zmarłego męża na Powązkach Wojskowych w Warszawie.
http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/ma ... z=#kotwica
Jeżeli Ci Bukałowie Ciebie interesują to mam jeszcze zdjęcie nekrologu p. Heleny.
Jutro może odszukam w starych notatkach coś o Wyżnikiewiczach bo już kiedyś dla kogoś coś odszukiwałam.
Ponadto mam prośbę abyś poprawnie w miarę możliwości wpisywał miejscowości: nie Dobroszyce a Dobryszyce, nie Dziepułczy tylko Dziepółci.
Odnośnie zaś ksiąg ks. Antoniego Kaczmarka to z pewnością wspaniałe źródło wiedzy dla nas ale też nie można tym zapisom bezgranicznie ufać. Na swoim przykładzie wiem, że np. urodził się Surmacki a zmarł pół roku później jako Sarnacki, choć imiona rodziców są takie same. Tak stoi w księgach a wyszukiwarka już tego nie wyszuka.
Z pracy ks. Antoniego Kaczmarka też możemy skorzystać bowiem za jego bytności w Parafii został zinwentaryzowany cmentarz
w Dmeninie i Przyrowie
www.cmentarzeradomsko.pl
Pozdrawiam Alicja
Ja nie w temacie Turskich a Bukałów. Sądzę, że to Ciebie zainteresuje. W 2012 roku w Radomsku zmarła Helena Irena Bukała z d. Zagórowicz. Urodziła się w okolicach Radomska i mimo, że zmarła w Radomsku dzieci ją pochowały obok wcześniej zmarłego męża na Powązkach Wojskowych w Warszawie.
http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/ma ... z=#kotwica
Jeżeli Ci Bukałowie Ciebie interesują to mam jeszcze zdjęcie nekrologu p. Heleny.
Jutro może odszukam w starych notatkach coś o Wyżnikiewiczach bo już kiedyś dla kogoś coś odszukiwałam.
Ponadto mam prośbę abyś poprawnie w miarę możliwości wpisywał miejscowości: nie Dobroszyce a Dobryszyce, nie Dziepułczy tylko Dziepółci.
Odnośnie zaś ksiąg ks. Antoniego Kaczmarka to z pewnością wspaniałe źródło wiedzy dla nas ale też nie można tym zapisom bezgranicznie ufać. Na swoim przykładzie wiem, że np. urodził się Surmacki a zmarł pół roku później jako Sarnacki, choć imiona rodziców są takie same. Tak stoi w księgach a wyszukiwarka już tego nie wyszuka.
Z pracy ks. Antoniego Kaczmarka też możemy skorzystać bowiem za jego bytności w Parafii został zinwentaryzowany cmentarz
w Dmeninie i Przyrowie
www.cmentarzeradomsko.pl
Pozdrawiam Alicja
Witam
Nie wiadomo czy Ci z Dmenina pieczętowali sie herbem Rogala.
W przypadku Franciszka Ksawerwego o którym piszesz to może tożsamy jest on z...
...W 1796 r. Ksawery Turski zaprosił do Kluczewska plebana z Januszewic (do której to parafii należało Kluczewsko), jak i przedstawicieli kolegiaty kurzelowskiej, aby oznajmić im swą wolę ufundowania kościoła w Kluczewsku. Kościół budowano w latach 1797-1812,/
To ta sama linia co biskup Feliks Turski.
Po śmierci Ksawerego Turskiego Kluczewsko przeszło na jego synów : Jana, Ignacego i Maksymiliana.
Ta linia Turskich jest mi znana
Ksawery umiera w ieku 60 lat w 1822 roku.
Jego krewniakiem był to Gabriel Turski mąz Bakowskiej którego corka wyszła za brata pra..matki mojego taty.
Stefan
Co do Gosławic to tam wurodziła sie Anna Turska póxniejsz zona brata pra..babci /córka Gabriela/
Czyli Gabriel T.i ten Ksawery z Kluczewska to bracia!! ale nie znam ich rodziców.
Nie wiadomo czy Ci z Dmenina pieczętowali sie herbem Rogala.
W przypadku Franciszka Ksawerwego o którym piszesz to może tożsamy jest on z...
...W 1796 r. Ksawery Turski zaprosił do Kluczewska plebana z Januszewic (do której to parafii należało Kluczewsko), jak i przedstawicieli kolegiaty kurzelowskiej, aby oznajmić im swą wolę ufundowania kościoła w Kluczewsku. Kościół budowano w latach 1797-1812,/
To ta sama linia co biskup Feliks Turski.
Po śmierci Ksawerego Turskiego Kluczewsko przeszło na jego synów : Jana, Ignacego i Maksymiliana.
Ta linia Turskich jest mi znana
Ksawery umiera w ieku 60 lat w 1822 roku.
Jego krewniakiem był to Gabriel Turski mąz Bakowskiej którego corka wyszła za brata pra..matki mojego taty.
Stefan
Co do Gosławic to tam wurodziła sie Anna Turska póxniejsz zona brata pra..babci /córka Gabriela/
Czyli Gabriel T.i ten Ksawery z Kluczewska to bracia!! ale nie znam ich rodziców.