Prośba o wyjaśnienie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Łuniewska_Ewa

Prośba o wyjaśnienie
Proszę o wyjaśnienie na czy polega różnica: ziemianin, drobny właściciel ziemski, gospodarz. Z czego to wynika np. Kazimierz Wałejko figuruje w metrykach jako gospodarz. Jego syn Franciszek Wałejko, który objął po ojcu majątek figuruje w metrykach jako ziemianin. Czy wpływ na to ma to, że Kazimierz przyszedł na Podlasie do żony. Rodzina Wałejków pochodziła gdzieś z Litwy. Mam za mało danych by szukać tam jego przodków, wiem tylko tyle, że ojciec Kazimierza też miał na imię Franciszek. Pozdrawiam.
-
Worwąg_Sławomir

Prośba o wyjaśnienie
Jest polskie określenie "ziemianin"? W metryce z którego roku?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A jaka to parafia? To tez może mieć znaczenie. Nie było bowiem jakichś rygorystycznych standardów zapisu, w pewnym stopniu zależało od lokalnego obyczaju, od miejscowych przyzwyczajeń "tytularnych" poszczególnych księży. Z mojej praktyki powiedziałbym że drobny właściciel ziemski i gospodarz ( od mniej więcej polowy XIX wieku) oznaczało ten sam status społeczny odnoszący się do drobnej szlachty. Wcześniej, przed upowszechnieniem się nakazów Heroldii, pisano szlachetny.
Natomiast jako ziemian zapisywano większych właścicieli ziemskich. choć określenie większy ma subiektywny charakter. Nie było bowiem rygorystycznej normy ile hektarów to dużo. Można jednak przyjąć, że ziemianin dla piszącego był posiadacz większego majątku niz tylko gospodarz (drobny właściciel, często w parafiach w "hiperdrobnoszlacheckich" dopisywano cząstkowy)
Pozdrawiam
Natomiast jako ziemian zapisywano większych właścicieli ziemskich. choć określenie większy ma subiektywny charakter. Nie było bowiem rygorystycznej normy ile hektarów to dużo. Można jednak przyjąć, że ziemianin dla piszącego był posiadacz większego majątku niz tylko gospodarz (drobny właściciel, często w parafiach w "hiperdrobnoszlacheckich" dopisywano cząstkowy)
Pozdrawiam
-
Łuniewska_Ewa

Cytat aktu małżeństwa...Na dzień dzisiejszy (25.01.1859) zostało zawarte religijne małżeństwo między Kazimierzem Wałejko synem gospodarskim ur. w Laskowskich z Franciszka i Józefy z Wasilewskich, małżonków Wałejków, gospodarzy rolnych w Laskowskich zamieszkałych. ...a Rozalią Dąbrowską panną córką gospodarską urodzoną w Burniszkach.
Cytat z aktu urodzenia mego dziadka. ...2/15.08.1906 r o godzinie czwartej po południu zjawił się Franciszek Wałejko, ziemianin w Burniszkach zamieszkały...dziecku nadano imię Feliks-Franciszek.
Obie metryki zostały wystawione w Wiżajnach, obecnie miejscowość leży tuż przy granicy z Litwą. Jak już wcześniej wspomniałam Wałejkowie pochodzili z Litwy. Podobno mieli majątek niedaleko Wilna (?).Znalazłam też w okolicy miejscowość Laskowskie , nie ma tam żadnych Wałejków, więc może to nie o te Laskowskie chodzi. W tym czasie (cztery lata później) zawarł związek małżeński z panną parafii wiżajnieńskiej drugi z Wałejków Franciszek -Michał syn Stanisława urodzony w Rutce. Nie ma żadnej pewności że łączy ich jakieś pokrewieństwo, ale są to pierwsze metryki z tym nazwiskiem w parafii wiżajnieńskiej. Sprawdziłam ponad 30 lat wstecz i 0 Wałejków). Z jakiej więc faktycznie parafii pochodzą Wałejkowie nie jestem wstanie powiedzieć. Pozdrawiam.
Cytat z aktu urodzenia mego dziadka. ...2/15.08.1906 r o godzinie czwartej po południu zjawił się Franciszek Wałejko, ziemianin w Burniszkach zamieszkały...dziecku nadano imię Feliks-Franciszek.
Obie metryki zostały wystawione w Wiżajnach, obecnie miejscowość leży tuż przy granicy z Litwą. Jak już wcześniej wspomniałam Wałejkowie pochodzili z Litwy. Podobno mieli majątek niedaleko Wilna (?).Znalazłam też w okolicy miejscowość Laskowskie , nie ma tam żadnych Wałejków, więc może to nie o te Laskowskie chodzi. W tym czasie (cztery lata później) zawarł związek małżeński z panną parafii wiżajnieńskiej drugi z Wałejków Franciszek -Michał syn Stanisława urodzony w Rutce. Nie ma żadnej pewności że łączy ich jakieś pokrewieństwo, ale są to pierwsze metryki z tym nazwiskiem w parafii wiżajnieńskiej. Sprawdziłam ponad 30 lat wstecz i 0 Wałejków). Z jakiej więc faktycznie parafii pochodzą Wałejkowie nie jestem wstanie powiedzieć. Pozdrawiam.
- Pobłocka_Elżbieta

- Otrzymał podziękowania: 17 times
Ewo,
Litwa
Edward Wałejko ,Stanisława zd.Bielkiewicz
majątek ziemski Wojtopol,koło Kowna zakupiony ok.1910 r
ok.1922r.sprzedają Wojtopol i nabywają majątek
ziemski Zagrebiszki, znajdujący się 27 kilometrów
od Wilna w pobliżu Niemenczyna.
potomstwo:
,Henryk, Kazimierz(lekarz),
Władysław, Zygmunt, Marian i Janina.
Pozdrawiam
Ela
Litwa
Edward Wałejko ,Stanisława zd.Bielkiewicz
majątek ziemski Wojtopol,koło Kowna zakupiony ok.1910 r
ok.1922r.sprzedają Wojtopol i nabywają majątek
ziemski Zagrebiszki, znajdujący się 27 kilometrów
od Wilna w pobliżu Niemenczyna.
potomstwo:
,Henryk, Kazimierz(lekarz),
Władysław, Zygmunt, Marian i Janina.
Pozdrawiam
Ela
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Sądząc po poprzednich wpisach myślałem, że dotyczy to Podlasia . Tymczasem Wiżajny to okolice na których się nie znam. Stąd odwołuję wszystko co wyżej napisałem, lata praktyki nauczyły mnie pokory i zasady że przy braku gruntownej lokalnej wiedzy lepiej nie doradzać bo z tego wynika więcej szkody niż pożytku. Ale z rozpędu kliknąłem w portal gminy . Wałejkowie tam żyją. Jeden z nich jest nawet przewodniczącym Rady gminy. Ciekawostka może być takze że jeszcze niedawno wójtem gminy był Laskowski (wcześniej poseł) . Być może z tych (miejscowości) Laskowskich.
Pani przodkowie mogli być szlachta . Wołejków (a czy o to przy ówczesnej precyzji nie musi być różnica ) wymienia Czesław Malewski wśród szlachty zamieszkującej Wilno
http://genealogia.lt/pdfs/szlachta_wilenska.pdf
Pozdrawiam
Pani przodkowie mogli być szlachta . Wołejków (a czy o to przy ówczesnej precyzji nie musi być różnica ) wymienia Czesław Malewski wśród szlachty zamieszkującej Wilno
http://genealogia.lt/pdfs/szlachta_wilenska.pdf
Pozdrawiam
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Ewo,
Sprawdzilas parafie Lubów ? - Laskowskie jak i Rutka do niej chyba nalezaly.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lub%C3%B3w_%28Litwa%29
Nazwisko pojawia sie na Litwie w roznych rejonach
ale miejscowosci o tej nazwie nie widac.
Pozdrawiam
Grazyna
Sprawdzilas parafie Lubów ? - Laskowskie jak i Rutka do niej chyba nalezaly.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lub%C3%B3w_%28Litwa%29
Nazwisko pojawia sie na Litwie w roznych rejonach
ale miejscowosci o tej nazwie nie widac.
Pozdrawiam
Grazyna
- Marciniak_Michał

- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Spis szlachty gubernii kijowskiej:
Валейко
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003739125#?page=47
Z gub. wilenskiej przeniesli sie do gub. kijowskiej.
Grazyna
Валейко
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003739125#?page=47
Z gub. wilenskiej przeniesli sie do gub. kijowskiej.
Grazyna
-
Worwąg_Sławomir

Proszę o załączenie skanu źródłowej metryki - podejrzewam po prostu błędne tłumaczenie "ziemianina".Łuniewska_Ewa pisze:Cytat aktu małżeństwa...Na dzień dzisiejszy (25.01.1859) zostało zawarte religijne małżeństwo między Kazimierzem Wałejko synem gospodarskim ur. w Laskowskich z Franciszka i Józefy z Wasilewskich, małżonków Wałejków, gospodarzy rolnych w Laskowskich zamieszkałych. ...a Rozalią Dąbrowską panną córką gospodarską urodzoną w Burniszkach.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg