Nowy Folwark Kielce- do jakiej parafii należał?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Chcę zapytać czy mieszkańcy Nowego Folwarku (rodzina dzierżawcy) przynależeli do parafii katedralnej w Kielcach? Kiedy w 1830 roku umierają małżonkowie - dzierżawcy Nowego Folwarku, majątek po nich obejmuje ich syn, na co wskazuje zapis z aktu zgonu seniora.
Jeszcze w tym samym roku syn żeni się - ślub zostaje zawarty w parafii katedralnej w Kielcach. 9 lat później wciaż (lub znowu) jest dzierżawcą Nowego Folwarku (tak zapisano w akcie zgonu jego teścia).
Niestety nie odnalazłam w parafii katedralnej inf. o urodzinach i chrzcie dzieci dzierżawcy, a przynajmniej dwoje urodziło w przedziale 1830-1839.
Jeśli nie ma ich w parafii katefralnej, to gdzie jeszcze mogłabym szukać?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Urszulo, najstarszym kościołem w Kielcach jest pod wezwaniem Świętego Wojciecha, założony w około 1089 roku, na cześć odpoczywające pod dębem tego biskupa Wojciecha, rzekomo w drodze na Prusy. Był też klasztor, kiedy jest ulica podklasztorna i oczywiście znana katedra w środku miasta, to zadanie dla mieszkańców Kielc. Nazwa Nowy Folwark jest nazwa z racji nowo powstałego folwarku, w każdym miesicie było takich kilka, np. w Kielcach dwór - folwark Zielińskich, czyli bogaty właściciel buduje okazały dom np. na jednej mordze na obrzeżach miasta. Dom parterowy okazały, duży, jest folwarkiem, dom piętrowy był pałacem, a kilku piętrowy i murowany dom był kamienicą. Tak że prawidłowa nazwa będzie się wiązała z nazwiskiem i wsią podmiejską, lub ulicą na której stał nowy folwark, pozdrawiam - Julian

Ps. - podaje linki do szukania, jeszcze może być parafia Brzeziny, lub parafia matki ur. się dzieci. W klasztorach metryk nie prowadzili, ale Raptularze jako brudnopis - notes, prowadzili, a ludzie według swego widzimisię chrzcili dzieci wszędzie, nie koniecznie w swojej parafii, tym bardziej jak był ktoś dziedzicem ;
http://dariuszkalina.pl/2013/09/zespol- ... kopciowej/
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Ostatnio zmieniony sob 30 maja 2015, 08:28 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Czyli tak naprawdę nadal nie wiem nic, a już sądziłam że chodzi o tę wschodnią część Kielc. Dziwne to trochę, że w 1830 roku piszą, ze dzierżawca nowego folwarku i 9 lat później folwark nadal jest nowy. Tak czy inaczej dotyczy to raczej Kielc, a metryk nie znalazłam. Nie znam historii parafii św. Wojciecha, ale w genbazie są metryki z końca XIX wieku, a co z wcześniejszymi?
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Nie ma wcześniejszych. Parafia pw. św. Wojciecha została erygowana w 1889 roku. Zatem i księgi od tego czasu prowadzono. Wcześniej była tylko parafia katedralna.
Nowy Folwark Biskupi to nazwa nowego folwarku, leżącego na wschodnich obrzeżach miasta, gdzie graniczył z wsiami Zagórze, Wielkopole. Zwano go nowym w odróżnieniu od starego czyli wcześniej powstałego. Do dziś ta nazwa przetrwała jako nazwa dzielnicy wschodniej.
Klasztor oczywiście był i nadal zresztą jest. Na wzniesieniu zwanym Karczówką. Wybudowany w latach 1624-1632, skasowany przez władze carskie w roku 1864, przywrócony do życia w latach 50-tych XX wieku.
mila_m

Sympatyk

Post autor: mila_m »

Nowy Folwark do dnia dzisiejszego nosi taką samą nazwę :) mam przodków w pobliskiej miejscowości Domaszowice i tak jak pisze Ewa wcześniej tylko parafia Katedralna która była ogromna, dopiero później Św. Wojciech dla tej części okolicy- akta są od 1890r. A może któraś z sąsiednich dużych parafii w tym kierunku? Daleszyce lub Leszczyny? Jak brzmi nazwisko którego szukasz?

Pozdrawiam,
Mila
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

A moze chodzi o wieś Nowy Folwark w powiecie Buskim, parafia Szaniec?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Szukane nazwisko brzmi Radziejowski.
Szaniec, Leszczyny i Daleszyce sprawdziłąm i nie znalazłam.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Dzisiaj w książce Kielce w latach 1816-1866 przeczytałam: "W poł. XIX wieku młyn w Kielcach od Radziejowskiego, dziedzica dóbr ziemskich Witaże w okręgu miechowskim, dzierżawcy Nowego Folwarku, dzierżawił Jan Potocki, który prawdopodobnie był poddzierżawcą".
Dla mnie informacja niestety jest niezrozumiała. O co chodzi z tym Nowym Folwarkiem.
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

A o co miałoby chodzić? Nie bardzo rozumiem problem? Co jest w tej informacji niejasnego? Kielce były przed rozbiorami miastem biskupim. Biskupstwo miało folwarki. Stary i Nowy. Nie wiem czy w okresie rozbiorowym był to jeszcze folwark biskupi czy już wioska o nawiązującej do pierwotnego charakteru nazwie, ale to mało istotne. Nowy Folwark we wskazanych przez Ciebie latach dzierżawił od jego właściciela, jak napisano pan Radziejowski, właściciel Witaży w okręgu miechowskim. Sam nie zajmował się owym gospodarstwem ale podnajął je czyli poddzierżawił, zapewne z korzyścią finansową dla siebie Potockiemu. Ot i cała heca. Nowy Folwark należał z całą pewnością do parafii kieleckiej. Jedynej jaka naówczas w Kielcach była czyli katedralnej. Trzeba jednak pamiętać, że dzierżawca czy poddzierżawca Nowego Folwarku ów Radziejowski nie musiał chrzcić swych dzieci w parafii kieleckiej do której należał dzierżawiony folwark. Tym bardziej, że prawdopodobnie tu nie mieszkał skoro był poddzierżawca. Poszukaj gdzieś indziej. Może w należących do niego miechowskich Witażach?
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Te Witaże to to tak naprawdę Witowice.
problem jest tego typu, że wg aktu jego ślubu był mieszkańcem Kielc. Jako mieszkaniec Kielc - dzierżawca Nowego Folwarku wymieniany był w metrykach parafii katedralnej (jako świadek zgonów). Ale dzieci jego tu nie został ochrzczone, w Miechowie ani w Szreniawie, do których ciążyły Witowice (Witaże) także nie.
Ale jak wiem z doświadczenia niekiedy trzeba cierpliwości:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”