Grodno - akta metrykalne parafii (pytanie)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Litwa metrykalia

Post autor: A.Michałowski »

Dziękuje za informację i link.Mam nadzieję,że znajdę tu interesujące mnie miejscowości.

Aleksander. :wink:
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Jurowski_Rafał pisze:Dziwne, Dziwne...Może to była filia pełniąca rolę kaplicy parafii Hoża (lub innej) i księgi są w księgach parafii głównej.
Tak jest na przykład z parafią Jeziory i Kaszubińce dekanat Grodno obie bardzo stare, ale księgi (1798-1864) są tylko parafii Jeziory.
Kaszubińce pełniły rolę kaplicy, dopiero od około 1890 pojawiły się osobne księgi parafii w Kaszuibińcach, to jest bardzo możliwe roziwązanie tej zagadki...

Ale tu chyba jednak w AD Łomża trzeba się pytać.
Zamówiłam mikrofilmy z Parafii Hoża i po wyrywkowym przejrzeniu (niestety brak w ogóle indeksów + księgi dość mocno nieczytelne)

stwierdzam, że niestety zawierają one jedynie metryki Parafii Hoża (miejscowości Ogrodniki, Barbarycze, Hoża, Cidowicze, Przełom, itd) - nie widziałam tam metryk z miejscowości należących do Parafii Sylwanowce (tzn. Sylwanowce, Bieliczany, itd).

Także prawdopodobnie ksiąg z Parafii Sylwanowce nigdzie nie ma :(

Kasia
Marika

Sympatyk

Udało mi się nawiązać kontakt z jedną osobą z USA, która była w kosciele w Sylwanowcach i rozmawiała z proboszczem:

księgi z parafii Sylwanowce oraz Sopoćkinie nie istnieją - zostały zniszczone za czasów, gdy kościół został zamknięty przez Rosjan (albo czasy zaboru rosyjskiego, albo już gdy nastał tam ZSRR).Cześć osób jeździła potem do parafii Hoża lub do Fary w Grodnie, także tam można znaleźć jakieś pojedyncze metryki.
Jednakże jeśli wiemy, że dziecko było chrzczone w kościele w Sylwanowcach lub tam też miał miejsce ślub, to tych metryk juz nigdy nie znajdziemy, gdyż zostały zniszczone.

Zła informacja dla mnie - ja swoich metryk w parafii Hoża nie znalazłam, także pewnie już ich nigdy nie znajdę : (

Kasia
tomaszchary

Sympatyk

Post autor: tomaszchary »

a może ktoś zna adres, pod który można pisać do Archiwum w Grodnie
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Księgi metrykalne w NIAB Grodno

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam
Na "Forum Rody Grodzieńskie" umieszczony jest wykaz ksiąg metrykalnych znajdujących się w NIAB w Grodnie.

http://forum.rodygrodzienskie.pl/index. ... en#msg2179
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
jatom

Sympatyk

Post autor: jatom »

Dzięki za trop. Wykaz rewelacyjny. Szkoda, że bez nr. fondów, no, ale nie przesadzajmy z wygodnictwem ;-) ! Ja i tak znalazłem powód, żeby zaatakować Archiwum w Grodnie : "Пружанский костёл Пружанского у. Гродненской губ., Пружанского повета Полесского воеводства 1827-1834 гг."
Jacek
Jeśli masz info o Malinowskich z Prużan, Wiaźmy albo Piotrkowa Trybunalskiego - daj znać :-)
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

księgi metrykalne w NIAB Grodno

Do tej pory było wiadomo, że księgi metrykalne znajdujące się w NIAB w Grodnie /parafie znajdujące się w dekanacie grodzieńskim/ kończyły się przeważnie na latach 30-tych XX wieku. Na miejscu w archiwum zorientowałem się, że na stan kilku parafii trafiły księgi z lat 40-tych. Sprawdzałem tylko parafie będące w moim zainteresowaniu /Odelsk, Indura, Usnarz, Brzostowica/. Jaka jest sytuacja z innych parafii, trudno mi powiedzieć. Z tego okresu są księgi zarówno z kościołów rz.-kat. jak i cerkwi prawosławnych. Wspomnę jeszcze, że pokazały się księgi z lat czterdziestych z tzw. czarnej dziury, dotyczy to takich parafii Jak Spoćkinie, Silwanowce, Adamowicze, Rygałówka. Ksiąg z tych parafii wcześniejszych nigdzie nie można znaleźć.
Prawdopodobnie białoruskie urzędy stanu cywilnego /ZAGS/ zaczęły przekazywać księgi do archiwum państwowego /NIAB/, które obecnie znajduje się przy ulicy Gospodarczej 21 w Grodnie. Tam RODO nie obowiązuje, ale chyba jest granica 75 lat na udostępnianie ksiąg, chociaż szczegółów nie sprawdzałem.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Marika

Sympatyk

Re: księgi metrykalne w NIAB Grodno

Albin_Kożuchowski pisze:Wspomnę jeszcze, że pokazały się księgi z lat czterdziestych z tzw. czarnej dziury, dotyczy to takich parafii Jak Spoćkinie, Silwanowce, Adamowicze, Rygałówka. Ksiąg z tych parafii wcześniejszych nigdzie nie można znaleźć.
Mógłby Pan sprecyzować, gdzie zaczęły się pokazywać te księgi z Parafii Sylwanowce? Trzeba jechać do Archiwum w Grodnie?

Dziękuję.

Kasia
slagra

Sympatyk

GRODNO metryki

Post autor: slagra »

witam

Czy ktoś ma dostęp do metryk chrztu z Grodna?
Poszukuję aktu urodzenia

IWAN WASZCZENKO ur.( 11 stycznia ?) 1890 , syn EMILIANA.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Marika pisze:Mógłby Pan sprecyzować, gdzie zaczęły się pokazywać te księgi z Parafii Sylwanowce? Trzeba jechać do Archiwum w Grodnie?
Tak, księgi z podanych parafii można przeglądać tylko w NIAB w Grodnie.
slagra pisze:
Czy ktoś ma dostęp do metryk chrztu z Grodna?
Poszukuję aktu urodzenia

IWAN WASZCZENKO ur.( 11 stycznia ?) 1890 , syn EMILIANA.
W podanym roku w trzech katolickich parafiach w Grodnie taka osoba nie występuje, nie ma jej również dwa lata wstecz i dwa lata później.
Pozdrawiam AlbinKoz.
slagra

Sympatyk

Chodzi o tego Iwan
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gos ... 0%B0%D0%BD

Mój pradziadek został w Polsce i trafił następnie na Pomorze.
W akcie ślubu podał syn Emiliana i Barbary Wasilewskiej.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Z podanych danych wynika, że wspomniany Waszczenko pochodził z osady Dubiny gminy Nowoberezowo, obecnie chyba gmina Hajnówka, w powiecie Hajnówka. Prawdopodobnie był wyznania prawosławnego, cerkiew była w Nowoberezowie. Nie orientuję się, czy z tamtych terenów zachowały się jakieś księgi metrykalne.
http://oldcms2.gmina-hajnowka.pl/index. ... Itemid=115
Pozdrawiam AlbinKoz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

W Dubinach tez była -i jest- cerkiew (w najbliższej okolicy jest ich więcej). Najbliższe kościoły to Kleszczele i Narew.Stąd na 99,9% chodzi o prawosławne korzenie.
Ksiegi Dubin sa w AP w Białymstoku
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... anie_id=22
slagra

Sympatyk

Witam
Czy wiadomo gdzie są księgi z Nowoberezowo?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Wiadomo
https://szukajwarchiwach.pl/4/951/0/-#tabJednostki
ale nie ma jeszcze tego w internecie, Natomiast są w sieci Dubiny
https://szukajwarchiwach.pl/4/950/0/-#tabJednostki
gdzie wedle znalezionego dokumentu miałby mieszkać Iwan. Po co mieliby go wieźć chrzcic do Nowegoberezowa?
Od tego warto zacząć a dopiero jakby go tam nie było myśleć co dalej
Ps Woszczenkowie nadal żyja w Dubinach np
https://www.arch-projekty.pl/pracownia- ... nko_i30731
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”