wsie Brzoza i Jarosty

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

phalops

wsie Brzoza i Jarosty

Post autor: phalops »

Moje babcia Maria zd. Sykuła urodziła się we wsi Brzoza w 1888, a prababcia Józefa zd. Papiernik we wsi Jarosty. Obie wsie leżą pod Piotrkowem Trybunalskim. W dokumentach są odesłania do gmin Żeromin, Kruszów, a Świadectwo Urodzenia Józefy wystawione jest przez USC Piotrków. W jakich parafiach są te miejscowości? W metrykach nie ma ani tych nazwisk, ani tych miejscowości ... Gdzie szukać ksiąg ludności stałej? Z góry dziękuję za pomoc.
zelezny

Sympatyk

wsie Brzoza i Jarosty

Post autor: zelezny »

Phalopsie,

Akt urodzenia Marianny Sykuły nr 305/1888 - http://www.szukajwarchiwach.pl/48/308/0 ... MuUL70sgzg

Pozdrawiam

Janek

Ps: Brzoza podlegała pod parafię Srock - nie wiem czy to przypadek, ale Józefa Papiernik rocznik 1870 (akt 145) urodziła się w miejscowości Brzoza. Jarosty należały do Piotrkowa. Natomiast wspomniane miejscowości Kruszów i Żeromin, do których odwołują sie akty podlegały pod parafię Tuszyn.
Ostatnio zmieniony pn 01 cze 2015, 22:04 przez zelezny, łącznie zmieniany 4 razy.
Bogusław_Woyciech

Sympatyk
Mistrz

wsie Brzoza i Jarosty

Post autor: Bogusław_Woyciech »

Miejscowość Jarosty par.Piotrków pow.piotrkowski wg Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/460

pozdrawiam
Bogusław
phalops

zelezny, piękne dzięki za akt urodzin mojej babci :D
Czy te księgi są dostępne w necie?
Z aktu wynika, ża Józefa zd. Papiernik w momencie urodzenia Marii miała 23 lata, czyli ze urodziła się około roku 1865. Ale być może ta Józefa o której wspominasz to rodzina. Jutro przetłumaczę sobie ten akt i może da się coś znaleźć o jej ojcu Jakóbie Sykule :)
Już widzę, że Srock jest w necie. Niestety nie widzę tych Jarostów w necie :(

Bogusław_Woyciech dzięki za info o Jarostach i namiar na Słownik!
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Jarosty należały do parafii Fara w Piotrkowie.
Ksiąg ludności stałej Jarost należy szukać w AP w Piotrkowie Tryb.

Pozdrawiam - Dorota
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Phalopsie,

Akt urodzenia Twojej Prababci - Józefy Papiernik - nr 403/1864 (Jarosty, parafia Piotrków) - http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103525,71

Pozdrawiam

Janek
phalops

Doroto, Janku, bardzo dziękuję.
Mam całą masę pytań :oops: Czy metryki na genealodzy i genbaza to dwa oddzielne projekty? Jeszcze szukajwarchiwach.pl, może jeszcze jakieś?
W Piotrkowie jest sporo kościołów, jak rozpoznajecie w którym chrzczono dzieci z Jarost? A jak sprawdzić w którym dzieci z Brzozy?
W aktach KKRL znalazłem wyciąg z ksiąg ludnosci z gminy Kruszów, ale adresowana na gminę Żeromin (dotyczace Józefy i wsi Jarosty). Skąd dwie gminy? A gdzie szukać ksiąg ludności stałej dla Brzozy?
Mam też kopię Świadectwa Urodzenia, takie świadectwa były wystawiane na podstawie aktu urodzenia który zalinkował Janek?
Jeszcze raz bardzo dziękuję :!: :!:
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Moich z Jarost znalazłam w par. św. Jakuba [Fara] w Piotrkowie.
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”