Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jamiolkowski_jerzy

-
Marek_Wysocki

-
Sroczyński_Włodzimierz

Szybko przejrzałeś skorowidze:) Bo, że wszystkie akta to aż mi się nie chce wierzyć;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Marek_Wysocki

-
jozefswider

-
Marek_Wysocki

Witam Pana! Ja niestety nie mam wiedzy na temat tych rodzin, ale jest mi niezmiernie miło, że napisał Pan do mnie. Mam kolegę o takim samym imieniu i nazwisku i myślałam, że to on.
Mój teść Piotr Tarcicki (1918-1991) urodził się w Kalinowie k/Łomzy w rodzinie chłopskiej.
Nie mam informacji o przodkach mojego teścia, a chciałabym mieć. Nie mam pojęcia, gdzie mogę szukać jakichkolwiek śladów. Pozdrawiam Elżbieta Tarcicka
Mój teść Piotr Tarcicki (1918-1991) urodził się w Kalinowie k/Łomzy w rodzinie chłopskiej.
Nie mam informacji o przodkach mojego teścia, a chciałabym mieć. Nie mam pojęcia, gdzie mogę szukać jakichkolwiek śladów. Pozdrawiam Elżbieta Tarcicka
-
MariaRągowska

Ależ nikt tam nie robi problemów. Wystarczy wypełnić rewersy i przeglądać, a jest co. Spisy poborowych, listy mieszkańców, osób uprawnionych do głosowania, kolekcje przepustek ( w tym dla wsi Rakowo pod Szczuczynem) Pracownicy pomocni, można korzystać z inwentarzy. Tyle, że kwerendy przez telefon nie zrobi nikt.Marek_Wysocki pisze:Może ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób zapytać AP w Ełku żeby nie robili problemów z udostępnieniem tych materiałów?
Majka
-
jamiolkowski_jerzy

Do Elżbiety Tarcickiej
Prawdopodobnie chodzi o Kalinowo gmina i parafia Piątnica (są jeszcze Kalinowa z Kulesz Kościelnych, ale to chyba za daleko jak na "koło Łomży"). Zacząć trzeba od kontaktu z USC w Piątnicy celem dotarcia do aktu urodzin teścia. Z niego wyniknie dalsza mapa drogowa poszukiwań.
Od razu warto rozważyć jednak czy warto- genealogiczna choroba zwykle absorbuje sporo czasu i wymaga osobistego zaangażowania. Przez internetowe konsultacje nie da się przodków znaleźć czego doświadcza sąsiad (i niestety wielu innych na tym forum) , który(którzy) miast zapału mnoży (ą) trudności i problemy.
Pozdrawiam
Prawdopodobnie chodzi o Kalinowo gmina i parafia Piątnica (są jeszcze Kalinowa z Kulesz Kościelnych, ale to chyba za daleko jak na "koło Łomży"). Zacząć trzeba od kontaktu z USC w Piątnicy celem dotarcia do aktu urodzin teścia. Z niego wyniknie dalsza mapa drogowa poszukiwań.
Od razu warto rozważyć jednak czy warto- genealogiczna choroba zwykle absorbuje sporo czasu i wymaga osobistego zaangażowania. Przez internetowe konsultacje nie da się przodków znaleźć czego doświadcza sąsiad (i niestety wielu innych na tym forum) , który(którzy) miast zapału mnoży (ą) trudności i problemy.
Pozdrawiam
-
Marek_Wysocki

-
jozefswider

Kossaki to była gmina Grabowo ale parafia Lachowo .Księgi metrykalne parafii Lachowo spłonęły w pożarze plebanii w 1914 roku ,tak więc zachowały się do czasów obecnych księgi od roku 1914 które przechowywane są w USC
w Kolnie .W parafii znajdują się tylko raptularze w których są różne dopiski z lat poprzednich .
Józek
w Kolnie .W parafii znajdują się tylko raptularze w których są różne dopiski z lat poprzednich .
Józek
-
Marek_Wysocki

-
Białobrzeski_Marek

Z tej parafii w Archiwum Diecezjalnym w Łomży nie ma nic. To był dawniej powiat szczuczyński (odpowiednik dzisiejszego powiatu grajewskiego). Z miejscowego sądu nie zachowały się na skutek zniszczeń wojennych księgi metrykalne (były tam duplikaty od 1808 r.). Jeśli unikaty zachowane w parafii od czasów I wojny światowej przetrwały (1914-1945), to został przekazane w 1949 r. do właściwego miejscowo USC, bo w Archiwum Państwowym w Łomży też nic nie ma jeszcze z tej parafii. Pozdrawiam!
Marek
Marek
-
jozefswider

-
Marek_Wysocki

Dostałem odpowiedz na moje pismo które wysłałem do Proboszcza Drozdowa w którym pytałem o Dziakowiczów Aleksandrę i Szymona, a chodziło mi o Rakowo w parafii Drozdowo, które już mogę wykluczyć.Parafia Mały Płock: Stare Rakowo, Nowe Rakowo i Rakowo też wykluczam sprawdziłem Rejestry ludności gminy Mały Płock z lat 1899-1939 dostępne w AP w Łomży
Ktoś ma jakąś podpowiedź gdzie jeszcze można szukać informacji o tych osobach???
Pozdrawiam
Marek W.
Ktoś ma jakąś podpowiedź gdzie jeszcze można szukać informacji o tych osobach???
Pozdrawiam
Marek W.
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.