Zamiana, zmiana nazwisk w aktach metrykalnych..

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: Antczak - nazwisko czy przezwisko

Post autor: Barbara_Lendzion »

Jeżeli chodzi o nazwiska to nie można trzymać się jednego pewnika. Przeglądając księgi meldunkowe wychwytuję takie historie, że dziś są trudne do pojęcia.W księgach powstają różne wersje tego samego nazwiska w zależności od tego jak podaje meldujący się albo jak słyszy wpisujący.Imiona rodziców - szczególnie te podwójne wpisywane są raz pierwsze raz drugie.Nie dowiemy się już jak powinno być, i dlatego w poszukiwaniach trzeba brać pod uwagę takie "kwiatki".
Barbara
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Re: Antczak - nazwisko czy przezwisko

Post autor: Cichon_Krzysztof »

No to faktycznie niejaki Antoni mógł być przodkiem mojego 4xpradziadka, ale póki co na dzień dzisiejszy dotarłem do 5xpra w tej linii.

Dzięki wielkie :)

Pozdrawiam
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Dlaczego Karczmarz przerobiony na Ulatowski ?

Post autor: Stawska_Mirosława »

Witajcie. Jest akt małżenstwa par. Topola królewska. W Chrzastówku żeni się Roch Karczmarz Z Wiktorią Tokarską. rok 1819. W roku 1821 również w Chrzastówku rodzi się Antoni ale Ulatowski z ojca Rocha i matki Wiktorii Tokarskiej. Potem rodzina przenosi się do Ozorkowa. Urodzone dzieci maja nazwisko Ulatoski/wski. Jakie może być wytłumaczenie takiej zmiany nazwiska? Pozdrwawiam. Mireczka
Korbiel_michał

Sympatyk

Post autor: Korbiel_michał »

Bardzo prosto:
Roch Ulatowski był karczmarzem w Chrząstówku.
U mnie na wsi przez 3 pokolenia kowal był Kowalem w dokumentach cywilnych, a Laskowiczem w dokumentach kościelnych, to samo mialem z Krawcem - własc. Adamczykiem.
Pozdrawiam
Michal
Zapraszam na moją stronę: www.nielepice.pl
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

To że był karczmarzem to logiczne. Tylko skąd wzięło się nazwisko Ulatowski. Rozumiałabym przy aktach urodzin czy zgonów. Zgłaszający zna go jako karczmarza. Ale w akcie małżenstwa Roch nie wie jak się nazywa ? Zwłaszcza że w dwa lata później syn nazywa się juz Ulatowski. Mireczka
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Takie zmiany w tamtych czasach są normalne - nazwiska były płynne. U mnie np. dzieci Kacpra Zdzieszka nazywały się początkowo Kacprzak, potem Zdzieszek lub nawet, z tytułu funkcji pełnionych w folwarku, dodawali sobie -ski, Zdzieszyński. A inny przodek, Wojciech Gzik, zwany niekiedy Wodziszczakiem, miał dzieci które używały nazwiska Wodziński aż do mojej prababci, co zrodziło legendy o szlacheckim pochodzeniu.

Kuba
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Akty często były spisywano w innym dniu niż udzielony sakrament i ksiądz zapisał tak jak powszechnie owego Roch nazywano. Stąd też, jak sądzę, formułka "akt przez nas tylko podpisany jako stawający pisać nie umieją" bywała nadużywana - mam taki akt chrztu gdzie zgłaszającym jest nauczyciel szkoły elementarnej - a podpisać się nie umiał.

Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Korbiel_michał

Sympatyk

Post autor: Korbiel_michał »

Mireczko, ja sie nie dziwię, że chlop z wrażenia zapomniał na ślubie jak sie nazywa.
A poważnie, to nie on pisał akt małżeństwa tylko ksiądz, który pewnie znał Rocha jako karczmarza.
Wszystko by wyjaśniła metryka urodzenia Rocha. Ja zakladam, że nie urodził się jako Karczmarz lecz był synem Ulatowskiego, chyba że jego ojciec też był karczmarzem itd.
Inna możliwość, ktorą starasz się sprawdzić(forsować?) to zmiana nazwiska - z Karczmarz na Ulatowski.
Jest jakiś Ulatów w pobliżu?
I bardzo ważna sprawa: czy masz jakieś informacje (oprócz nazwiska) czy Roch był rzeczywiście karczmarzem?
Michał
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Do aktów małżeństwa z roku 1819 powinny być zapowiedzi, a w nich czasem było pisane inaczej, niż w akcie małżeństwa. Szukaj też ew. aktów zgonu jego rodziców zapewne wymienionych w akcie małżeństwa. Może się coś rozjaśni.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Dlaczego Karczmarz przerobiony na Ulatowski ?

Post autor: Marianna_Różalska »

Stawska_Mirosława pisze:Witajcie. Jest akt małżenstwa par. Topola królewska. W Chrzastówku żeni się Roch Karczmarz Z Wiktorią Tokarską. rok 1819. W roku 1821 również w Chrzastówku rodzi się Antoni ale Ulatowski z ojca Rocha i matki Wiktorii Tokarskiej. Potem rodzina przenosi się do Ozorkowa. Urodzone dzieci maja nazwisko Ulatoski/wski. Jakie może być wytłumaczenie takiej zmiany nazwiska? Pozdrwawiam. Mireczka
Witam,
Roch Ulatowski i Wiktoria Tokarska występują w moim drzewie genealogicznym. Nie miałam pojęcia o nazwisku Karczmarz... Nie jest to bezpośrednie pokrewieństwo, ale związane z moim nazwiskiem. Informacje, które Pani posiada, są dla mnie czymś nowym, zaskakującym i fascynującym :D

Pozdrawiam
Marysia
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Marysiu, przez przypadek odkryłam to zestawienie. W pewnym momencie wystukałam nazwisko tokarski/a w parafii Topola K. i ukazał się akt małżenstwa Rocha i Wiktorii. Syn Antoniego Ulatowskiego, Stanisław jest pradziadkiem mojego męża Stawskiego. Pozdrawiam Mireczka. Może sie kiedyś spotkamy ?
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

U mnie wygląda to następująco: brat Antoniego - Bartłomiej - był ojcem małżonki brata mojego 3xpra dziadka. Także jest to dość zawiłe :) Czy masz jakieś informacje nt. Rocha i Walerii? Spisałam sobie tylko to, co było w Genetece przy akcie małżeństwa.

Pozdrawiam
Marysia
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Marysiu także spisałam tylko to co w Genetece. Podejrzewam, że akta mozna zobaczyć w Ad Łowicz. Mam na "głowie" inedksację parafii góra św. małgorzaty z ad Łowicz. Jak skończę może coś z Topoli jeszcze zostanie to wezmę nawet w łacinie mimo że dopiero w niej "raczkuję". Musimy poczekać może ktoś (Danecka, Chwiałkowski ?) inedksują tę parafię ? Mireczka
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Góra św. Małgorzaty to jedna z moich bolączek... Stoję w miejscu z jedną gałęzią :(
Awatar użytkownika
Ewa_Morawska

Pochodzenie z Langiewiczów czy Lankiewiczów

Post autor: Ewa_Morawska »

:?: Witam serdecznie wszystkich i prosze o pomoc.
Mam problem z ustaleniem nazwiska moich przodków. Moja prababcia Julianna w akcie zgonu ma Langiewicz. Natomiast z aktu urodzenia, który odnalazłam na Genealodzy.PL wynika , że jej ojciec to Ignacy Lankiewicz (tak sie podpisał) , ur. 1.2.1827 r w Rdutowie(Rdułtowie), co z kolei ustaliłam z jego aktu urodzenia.Ale juz sama nie jestem pewna, czy to był jej ojciec. Czy może błąd w nazwisku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”