Lokalizacja zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Lokalizacja zdjęcia

Post autor: Kuc_Adam »

Witam
W moich zbiorach jest zdjęcie z 1915 r., które nie daje mi spokoju. http://warszawa.fotopolska.eu/508706,foto.html
Na zdjęciu uwieczniony jest mój pradziadek i jego syn. Mieszkali oni na Kamionku naprzeciwko fabryki Wedla, potem w okolicy ul. Wiatraczna.
Usiłowałem dociec gdzie zrobiono zdjęcie i po roku śledztwa dostałem link do zdjęcia http://warszawa.fotopolska.eu/foto/494/494081.jpg
Z podpisem „Warszawa, 2 Landsturm Inf. Ers. Bat.”. Na tym zdjęciu stoją ci sami ludzie co na moim i okazało się że to jest pocztówka. Ktoś ze strony fotopolska stwierdził, że zdjęcie zrobiono na terenie pętli autobusowej przy rondzie Wiatraczna. Do tej pory byłem tego pewien, ale ukazał się artykuł w „Roczniku Wołomińskim” http://rocznik.mbpw.pl/wp-content/uploa ... -Tom-X.pdf (str. 9) pt. „Militarne aspekty okupacji niemieckiej w Wołominie i okolicach w czasie I wojny światowej” autorem jest Jacek Szczepański, który twierdzi, że zdjęcie pochodzi z Wołomina. Byłem przekonany, że tory przy których stoją to tory Kolejki Wąskotorowej do Otwocka, a nie do Wołomina. Mój pradziad był w Straży Obywatelskiej i w takim mundurze tam stoi (jedyny w czarnym mundurze za zadem konia z pierwszego zdjęcia), Jego syn stoi na pierwszym planie (jedyny z bronią na zdjęciu). Zdjęcie zrobiono nie przed październikiem 1915, ponieważ syn zmarł w tym czasie.
Czy ktoś ma jakieś sugestie co do lokalizacji zdjęcia i do munduru syna?

Adam Kuć
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Lokalizacja zdjęcia

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Adamie

podlinkowałam Twój wątek na forum: http://www.werttrew.fora.pl/
Sporo tam specjalistów od podobnych zadań, a w szczególności związanych z Warszawą i okolicami.
Dam Ci znać, jak nadejdzie odpowiedź (wątek widoczny tylko dla zalogowanych).

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Lokalizacja zdjęcia

Witam

Anetko bardzo dziękuję za pomoc, jesteś nieoceniona

Pozdrawiam Adam
Krzyś

Sympatyk

Lokalizacja zdjęcia

Post autor: Krzyś »

Miłej lektury
http://rocznik.mbpw.pl/wp-content/uploa ... -Tom-X.pdf

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Krzysztofie podałem link do tego wydania Rocznika Wołomińskiego i właśnie ten rocznik a raczej autor jednego z artukułów wsadził kij w mrowisko :)

Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Adamie,

pierwsza odpowiedź z zaprzyjaźnionego forum od Krzysztofa:
"Wołomin posiadał tramwaj konny. Możliwe jest zatem zgodnie z sugestią zamieszczonym na forum genealogicznym, że jest to właśnie ta miejscowość."

Pozdrawiam
Aneta
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Panie Adamie, nie wiem czy nie wprowadzę trochę zamieszania? Twierdzi Pan, że fotografia pana pradziadka i jego syna została wykonana po październiku 1915 roku oraz, że pradziadek Pana jako jedyny jest w czarnym mundurze Straży Obywatelskiej a jego syn stoi w Pruskim mundurze. Informacje, które Pan przekazał mówią, że fotografia mogła być wykonana w Warszawie lub Wołominie.

Prawdopodobnie zdjęcia, które Pan zamieścił w swoim poście, zostały wykonane po 1 lutym 1916 roku. Dlaczego po 1 lutym 1916 roku? Za tą datą przemawia fakt noszenia munduru Milicji Miejskiej przez Pana pradziadka. Mundury Milicji Miejskiej zostały wprowadzone wraz z utworzeniem nowej formacji „parapolicyjnej” o nazwie Milicja Miejska, która powstała 1 lutego 1916 roku. Straże Obywatelskie nie nosiły jednolitego munduru, w zasadzie nie miały mundurów.

Milicja Miejska Miasta Stołecznego Warszawy powstała 1 lutego 1916 roku po rozwiązaniu ochotniczej Straży Obywatelskiej i za zgodą okupacyjnych władz pruskich, to znaczy powstała z inicjatywy niemieckiego generał-gubernatora Hansa von Beselera. Pierwszym naczelnikiem Milicji w Warszawie został książę Franciszek Radziwiłł, a jego zastępcami Ludwik Ptaszyński i Marceli Łączkowski.

Milicja Miejska była formacją zawodową, płatną, umundurowaną i uzbrojoną w białą broń. Pełniła ona głównie służbę porządkową na ulicach miast oraz uprawniona była do prowadzenia spraw dotyczących stanu sanitarnego, przemysłowego, handlowego i budowlanego, jak też spraw obyczajowych. Podporządkowana była samorządowi ( magistratowi ) i przez niego była opłacana. Milicje Miejskie powstawały od dnia 1 lutego 1916 roku w miastach, na obszarze zajętym przez Prusy i Austrię w czasie I Wojny Światowej. Milicje były niezależne od siebie i nie posiadały władzy centralnej.
Tu jest link do dalszych informacji o Milicji Miejskiej:
http://policjapanstwowa.pl/index.php/pl ... ublikacja1
Tu jest link do zdjęć funkcjonariuszy Milicji Miejskiej w umundurowaniu:
http://www.policjapanstwowa.pl/index.ph ... t-warszawy
Tu jest link do strony mówiącej o regulaminie Milicji Miejskiej:
file:///C:/Users/Saturn/Downloads/Straze%20gminne.pdf

W opracowaniu Józefa Kazimierskiego pt. „Wołomin na tle innych nowych miast podstołecznych w latach 1896 – 1919” możemy przeczytać, że w Wołominie 10 sierpnia 1914 r. powstał Komitet Obywatelski ze Strażą Obywatelską. Był to zaczątek samorządu terytorialnego. Okupacyjne władze Pruskie zdecydowały się na pewne ustępstwa wobec ludności. Postanowiły dostosować podział administracyjny do stanu faktycznego. W 1916 r. zdecydowano wydzielić osadę miejską Wołomin z gminy Ręczaje. W jej skład weszły rozparcelowane tereny folwarków: Wołomin, Wołominek i Lipiny. Wtedy to Wołomin stał się faktycznie miastem. W dniu 23 marca 1917 roku, zwołano pierwsze ogólne zebranie nowo utworzonej osady miejskiej Wołomin. Następnie na kolejnych posiedzeniach w dniach: 28 marca, 13 kwietnia, 20 kwietnia, 29 kwietnia, 19 maja, 18 czerwca, 25 lipca, 12 listopada 1917 r. oraz na posiedzeniu Komisji Rozdzielczej zajmowano się ustaleniem budżetów: miesięcznego, a później rocznego na 1917 r., wyborem milicjantów, ( … ). Informacja tam mówi nam, że Milicja Miejska w Wołominie prawdopodobnie powstała po dniu 23 marca 1917 roku. Prawdopodobnie wybrani funkcjonariusze Milicji Miejskiej w Wołominie po tej dacie podjęli służbę ( w mundurach ). Tu jest link do opracowania: http://mazowsze.hist.pl/17/Rocznik_Mazo ... 998/12940/

Kolejnym tropem, który może doprowadzić gdzie zostały wykonane zdjęcia, które Pan zamieścił w poście jest tablica informacyjna, która znajduje się na tych fotografiach. Na tej tablicy znajduje się napis: Kais. Deutsch. Militärposten. Absperrwache 7 des K. D. Gouvernements Warschau”. W pełnym brzmieniu napis powinien brzmieć: „Kaiserlich Deutsches Militärposten. Absperrwache 7 des Kaiserlich Deutsches Gouvernements Warschau”. Można to przetłumaczyć jako „Cesarsko – Niemiecki Posterunek Wojskowy. Warta Zaporowa Nr 7 Cesarsko – Niemieckiego Gubernatorstwa Warszawa. Do tego wątku wrócę później.

Twierdzi Pan, że syn Pana pradziadka zmarł około października 1915 roku. Biorąc pod uwagę to, że ojciec i syn są na tej samej fotografii oraz fakt noszenia munduru Milicji Miejskiej przez Pana pradziadka można postawić tezę, że syn Pana pradziadka zmarł po 1 lutym 1916 roku ( data utworzenia Milicji Miejskiej oraz wprowadzenia jednolitego umundurowania Milicji Miejskiej ). Data ta będzie prawdopodobna tylko wtedy gdy fotografia została wykonana w Warszawie. Jeżeli zdjęcia zostały wykonane w Wołominie, to data wykonania fotografii prawdopodobnie przesunie się na czas po marcu 1917 roku, a śmierć syna Pana pradziadka po tej dacie ( wynika to z daty utworzenia – wybrania pierwszych milicjantów w Wołominie ).

Biorąc pod uwagę informację mówiącą, że Pana pradziadek mieszkał w Warszawie można postawić tezę, iż pełnił on służbę w Milicji Miejskiej m. st. Warszawy ( stan osobowy tej formacji liczył w Warszawie 2000 funkcjonariuszy ). Zatem, posterunek Warty Zaporowej Nr 7 może znajdował się w Warszawie i fotografia mogła zostać wykonana przed budynkiem tego posterunku obok, którego biegły tory.

Mając na uwadze fakt, że syn Pana pradziadka na fotografii stoi w mundurze pruskiego żołnierza z bronią w towarzystwie innych pruskich żołnierzy należy przyjąć, iż pełnił on służbę w armii Pruskiej na posterunku Absperrwache 7.

Fotografie pod linkami, które zamieścił Pan na forum zostały wykonane prawdopodobnie w różnym czasie. Świadczy o tym rozdaj umundurowania w jaki występują żołnierze. Na jednym zdjęciu są w szynelach a na drugim w kożuchach i na ziemi leży śnieg. Zatem, na pierwszym z nich może to być okres wiosny lub wczesnej jesieni a na drugim zdjęciu jest to zima.

Można też przyjąć, że fotografia została wykonana w Wołominie, po marcu 1917 roku, przed posterunkiem Warty Zaporowej Nr 7 przed, którym znajdują się tory ( jeżeli był w Wołominie posterunek Warty Zaporowej Nr 7 ). Faktycznie w Wołominie w tamtym czasie były 3 linie tramwaju konnego i trzy torowiska. Jedno z torowisk służyło wąskotorowej kolei dojazdowej do Warszawy. Jeżeli zdjęcie zostało wykonane w Wołominie, to albo pana pradziadek służył w Milicji Miejskiej w Wołominie i przychodził w odwiedziny do syna, który pełnił służbę na posterunku Warty Zaporowej Nr 7 w Wołominie albo był milicjantem Milicji Miejskiej m.st. Warszawy i przyjeżdżał do Wołomina odwiedzić syna pełniącego służbę wartowniczą w tej miejscowości na posterunku Absperrwache 7 - to w takim przypadku zdjęcie mogło być wykonane po 1 lutym 1916 roku.
Tu jest link do stron, w których są informacje o tramwajach konnych w Wołominie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaje_konne_w_Wołominie
http://strefawwl.pl/2014/02/wolominskie-tramwaje-konne/

Rozwiązaniem zagadki dotyczącej miejsca wykonania fotografii jest ustalenie gdzie znajdował się posterunek Warty Zaporowej Nr 7, to jest: Kaiserlich Deutsches Militärposten. Absperrwache 7 des Kaiserlich Deutsches Gouvernements Warschau”.
Czy była to Warszawa czy też Wołomin? Moim zdaniem, najlepszym sposobem na ustalenie miejsca położenia tego posterunku będzie skontaktowanie się z autorem publikacji pt. „Militarne aspekty okupacji niemieckiej w Wołominie i okolicach w czasie I wojny światowej” Panem Jackiem Szczepańskim i zapytać go o to, informują go, że na zdjęciu są Pana krewni. Może go też Pan zapytać o Milicję Miejską w Wołominie, może on posiadać informacje o tej formacji i jej pracownikach oraz o archiwum, w którym przechowywana jest dokumentacja dotycząca Milicji Miejskiej w Wołominie. Jestem przekonany, że otrzyma Pan wyczerpującą odpowiedź.

Proponuję też sprawdzić w Archiwum m.st. Warszawy czy zachowała się dokumentacja dotycząca Milicji Miejskiej m.st. Warszawy z lat 1916 – 1919. Jeżeli zachowała się dokumentacja, to może Pan ustalić, czy Pana pradziadek był pracownikiem tej formacji. Ustalenie tego faktu może rozwiązać wiele zagadek dotyczących zdjęć, o które Pan pyta oraz o osobach na nich się znajdujących. W archiwum tym proponuję sprawdzić czy zachowały się księgi meldunkowe m.st. Warszawy z lat 1915 – 1918 i ustalić miejsce zamieszkania Pana pradziadka i jego rodziny. Ta informacja też pomoże rozwiązać pewien fragment zagadki dotyczącej fotografii.

Może też Pan zwrócić się do Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie z zapytaniem czy zachowała się dokumentacja dotycząca Cesarsko – Niemieckiego Gubernatorstwa Warszawa z okresu I Wojny Światowej, a w szczególności jednostki wojskowej wystawiającej Wartę Zaporową Nr 7 ( Absperrwache 7 des Kaiserlich Deutsches Gouvernements Warschau ). Może uda się Panu ustalić jakieś dane o synu Pana pradziadka.
Jeżeli Pana pradziadek był pracownikiem Milicji Miejskiej m.st. Warszawy lub Wołomina, to biorąc to pod uwagę, mógł on stać się funkcjonariuszem Policji Państwowej ponieważ na bazie Milicji Miejskiej powstała Państwowa Policja. Może Pan też sprawdzić tą ścieżkę.

Panie Adamie, wnioski, które zawarłem powyżej są tylko tezami do dalszych badań, które może Pan podjąć gdy uzna Pan je za prawdopodobne.

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
W okresie I Wojny Światowej Wołomin był miastem granicznym między Prusami a Austrią. W miejscowości tej znajdował się wojskowy posterunek graniczny, którym mogła być Warta Zaporowa Nr 7. W Wołominie była ulica Graniczna, która stanowiła granicę między dwoma zaborami ( jak przypuszczam ).
Posterunek żandarmerii pruskiej, mieścił się przy ul. Warszawskiej róg ul. Ogrodowej w Wołominie, został on rozbrojony po dniu 18 listopada 1918 roku przez harcerzy z Wołomina i oddziały Polskiej Organizacji Wojskowej. Niestety nie wiem czy posterunek żandarmerii był posterunkiem Warty Zaporowej nr 7 w Wołominie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hufiec_ZHP_Wołomin

Roman.
Awatar użytkownika
Kuc_Adam

Sympatyk

Witam
Panie Romanie dziękuję za odpowiedź.
Troszkę źle napisałem datę, ponieważ syn mego dziadka Aleksander Grohmann (pod koniec życia podpisywał się nazwiskiem Gromann) zmarł w październiku 1915 r. w Warszawie, tę datę wskazują jego potomkowie.
Z panem Jacek Szczepański wymieniłem się informacjami, on raczej skupił się na 2. Zapasowym Batalionie Piechoty Landszturmu Merzig, on też datował to zdjęcie z artykułu na 1916-1917 r. a ja nie mogę potwierdzić lub zaprzeczyć, ponieważ nie dysponuje aktem zgonu. Swoje zdjęcie nabył w Muzeum Powstania Warszawskiego, jest to pocztówka i rewers tej pocztówki zamieścił w/w artykule. Nie mogę znaleźć w żadnej publikacji nic o Warcie Zaporowej Nr 7 ani w Warszawie ani w Wołominie, choć na tabliczce (Absperrwache 7 des Kaiserlich Deutsches Gouvernements Warschau ) jest Warschau - Warszawa.
Jeśli mój dziadek Józef odwiedzał Aleksandra na posterunku to musiał to robić często bo jest na obu zdjęciach, a są one robione w różnych porach roku.
Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, może na jakieś informację w końcu się natknę.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”