Witam,
Czy mogę prosić o pomóc bo czegoś tu nie rozumiem chyba. Znalazłem swojego przodka poprzez genszukacz:
Zgon zindeksowany jako akt nr 87 w 1823 w parafii Wzdół Rządowy
1 1823 87 Antoni Pałys Wzdół Rządowy Miejscowość: Wzdół Rządowy
Indeks dodał Piotr_Juszczyk
W metryki.genbaza.pl odnalazłem księgę ze Wzdołu Rządowego i ten rok ale takiej osoby tam nie ma (przejrzałem cały rok 1823) . Dodatkowo nie ma tam żadnych numerów aktów, więc skąd się one biorą przy indeksacji?
I tak już miałem kilkukrotnie, proszę o informację co robię źle?
Dziękuję i pozdrawiam,
Łukasz
Powiązanie danych z Genszuakcz z metrykami
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Lukasz_Palys

- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Powiązanie danych z Genszuakcz z metrykami
To raczej chyba nie jest Twój przodek bo niestety żył tylko tydzień.
Własciwy numer aktu to 81. Zapewne indeksujący pomylił 1 i 7 np z powodu nieczytelności kopii.
Ale generalnie to nie jest tak, ze była zawsze tylko jedna księga lub jeden rodzaj ksiegi.
W tym wypadku zapewne:
- przeglądałes księgę tabelaryczną łacińską powiedzmy "kościelną" prowadzoną niejako obok ksiegi opisowej
a powinieneś poszukać go w księdze opisowej zgodnej z prawem cywilnym tam prawie zawsze jest numeracji a często też summariusz (unikat i duplikat powinny mieć dokładnie tę samą treść i numerację choć nie zawsze tak jest)
Jeśli w ksiedze nie ma numerów aktów zwykle podawane są numery stron/kart. Ale tu jest numeracja musisz tylko poszukac właściwej księgi.
Własciwy numer aktu to 81. Zapewne indeksujący pomylił 1 i 7 np z powodu nieczytelności kopii.
Ale generalnie to nie jest tak, ze była zawsze tylko jedna księga lub jeden rodzaj ksiegi.
W tym wypadku zapewne:
- przeglądałes księgę tabelaryczną łacińską powiedzmy "kościelną" prowadzoną niejako obok ksiegi opisowej
a powinieneś poszukać go w księdze opisowej zgodnej z prawem cywilnym tam prawie zawsze jest numeracji a często też summariusz (unikat i duplikat powinny mieć dokładnie tę samą treść i numerację choć nie zawsze tak jest)
Jeśli w ksiedze nie ma numerów aktów zwykle podawane są numery stron/kart. Ale tu jest numeracja musisz tylko poszukac właściwej księgi.
pozdrawiam
Piotr
Piotr