1) czy ktoś wie jak nazywają się Wolfenbuttel i Dingan ? Będę wdzięczna za informację. Pozdrawiam. Barbara Kubacka
Miejscowość Wolfenbüttel znajduje się w niemieckiej części Fryzji, 7 km od Morza Północnego.
Gmina Busenwurth http://de.wikipedia.org/wiki/Busenwurth liczy obecnie 339 mieszkańców i w jej skład wchodzą 3 miejscowości: Busenwurth, Busenwurtherdeich i Wolfenbüttel. W odleglości 8 km na południe od Wolfenbüttel znajduje się gmina Dingen (716 mieszkańców). Obie gminy wchodzą w skład powiatu Dithmarschen, kraj związkowy Schleswig-Holstein w Niemczech
Gmina Busenwurth należy do związku gmin w Meldorf.
USC: Standesamt, Hindenburgstraße 18, D 25699 Meldorf, Niemcy
Adres burmistrza: Stadt Meldorf, Der Bürgermeister, Postfach 11 40, D 25699 Meldorf, Niemcy stadt-meldorf(at)meldorf.de
2) Ja od 19 lat szukam miejscowości Kwanty. W akcie zgonu wystawionym w 1987 roku przez Urząd Stanu Cywilnego w Gnieźnie jest podane, że Józef Fiszer zmarły 24.10.1925 w wieku 75 lat w Róży, powiat Gniezno urodził się w miejscowości Kwanty (około 1850 roku). Józef Fiszer był żonaty z Anastazją Grajek. Z przekazów rodzinnych wiadomo iż Józef Fiszer był Kaszubem i przybył do Wielkopolski z Kaszub.
3) Inną podobną zagadkę udało się mi rozwiązać. W akcie zgonu wystawionym przez USC w Aleksandrowie Łódzkim jest podane, że Walenty Bursztynowicz urodził się 27 stycznia 1874 roku w miejscowości Zgon. Zwróciłem się z prośbą o sprostowanie widocznej pomyłki, ale otrzymałem odpowiedź, że tak zapisano w księdze metrykalnej. Po długiej analizie spisu miejscowości i map, udało się mi ustalić, że Walenty Bursztynowicz urodził się w miejscowości Zgórz, gmina Brzeźnio, powiat Sieradz.
Szukam miejscowości (zagadki do rozwiązania)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Edward_Wojtakowski

- Kontakt:
Szukam miejscowości (zagadki do rozwiązania)
Witam!
Czy ktoś wie do jakiej parfii należała WOROKOMSZCZYZNA w powiecie OSZMIANA na Białorusi. i gdzie szukać metryk.
Danuta Matczak
Czy ktoś wie do jakiej parfii należała WOROKOMSZCZYZNA w powiecie OSZMIANA na Białorusi. i gdzie szukać metryk.
Danuta Matczak
-
kulik_agnieszka