Burhardt Zofia? - zdjęcie z 1910 roku czy karta pocztowa?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Mam sporo zdjęć z przełomu XIX i XX wieku i próbuję je uporządkować.
Na jednym z nich jest prawdopodobnie Zofia Burhardt, jedyna siostra Stanisława Seweryna Burhardt - Bukackiego, którego biogram jest w wikipedii.
Matka Zofii i Stanisława Salomea Otylia z Dąbkowskich (ok.1861-1909)to rodzona siostra męża pradziadka Edwarda Dąbkowskiego (ok 1861-1916).
Zdjęcie, które prezentuje pochodzi z 1910 roku.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be8 ... 0bac0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e1 ... 654ba.html
A to przepisana treść :
Oto treść karty (pocztówki) z dnia 16.08.1910 roku adresowanej do Edwarda Dąbkowskiego
zam. Noworadomsk Piotrkowskiej Guberni – Naczelnik Telegrafu. Stempel pocztowy nadania Minsk – pisany po rosyjsku.
„ Kochany Wujku !
Serdecznie dziękuję za kartę. Ja przyjadę 30 sierpnia, bo tak opłata się kończy. Już się znacznie poprawiłam i utyłam. W Piątek idę na badania to doniosę ile mi przybyło. W Niedzielę było u nas przedstawienie. Ja grałam też. Jak zdrowie wszystkich? Czy pogoda dopisuje, bo u nas nie bardzo, więcej deszczu jak pogody. Zasyłam ucałowania serdeczne dla wszystkich. Zocha B.
O wyjeździe wujek może nie zawiadamiać Zarządu, bo to ja sama wymawiam pokój.

W żaden sposób nie mogę odtworzyć jej losów ani losów jej ojca Jana Krzysztofa Burhardt'a.
Stanisław Seweryn syn Jana Krzysztofa ur się w w 1890 roku w Cannes - Francja. W 1893 Jan Krzysztof Burhardt jest świadkiem na ślubie pradziadków męza w Radomsku i jest zapisany jako 60 letni cywilny radca, członek Granicznej Komory Celnej na Stacji Granica i tam też mieszka.
Zmarł zapewne między rokiem 1895 a 1909 tylko gdzie?
Zofia Burhardt w/g WGM jest ur w 1895 roku a zmarła w 1967 - gdzie?
Moje pytanie:
1. Czy zdjęcie przedstawione jest faktycznie zdjęciem Zofii Burhardt czy to może tylko kartka pocztowa?
2. Do jakiej parafii należała Granica?

Alicja
dans

Sympatyk

Post autor: dans »

Alicjo, w tamtym okresie Granica nalezała prawdopodobnie do parafii Zagórze. Granica zmieniła w latach 20-tych XXwieku nazwę na Maczki obecnie dzielnica Sosnowca. Jeszcze w latach 80-tych XX w. metryki osób urodzonych w Granicy znajdowały się w USC w Sosnowcu. Teraz pewnie są już w archiwum państwowym. Zadzwoń do USC Sosnowiec to Cię poinformują. Mój dziadek pracował w Granicy na przełomie XIX i XX w. i tam rodziły się jego dzieci.

Danuta
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Przed stu laty, powszechnie zdjecia drukowano w postaci kart pocztowych i przyjal bym, ze to takie, zdjecie - karta pocztowa.

Zbyszek maderski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”