Nazwisko: Smolińska

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=25824&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Poszukuję Smolińskich, szczególnie związanych z moją babcią Eugenią Dmytryszyn z domu Smolińską, żoną Adama Dmytryszyna. Jej rodzina osiadła na Śląsku, wg mojej wiedzy w Gliwicach i Mysłowicach.
Eugenia zd. Smolińska, córka Jana i Tekli, ur. 12.09.1912 r. w Olesku (powiat złoczowski - obecnie Ukraina), zm. 05.10.1997 r. w Warszawie, pochowana w Ostródzie. Primo voto Lachowska. Związek małżeński z Adamem zawarty w Polsce.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Smolińska była z domu matka mojego prapradziadka Ignacego Chrzanowskiego urodzonego w 1845 roku w Kaskach. Weronika była żoną Stanisława Chrzanowskiego. Urodzona w Woli Łaznowskiej, córka Kazimierza (nazwiska rodowego niestety nie podano) i Krystyny Smoczyńskich (?). Zmarła 13 czerwca 1875 roku w Koluszkach w wieku 38 lat jak napisano, Parafia Brzeziny.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
redmagic

Post autor: redmagic »

Ja poszukuję Smolińskich z Łodzi:

Robert Bertold Smoliński 1887-? (Łódź)
(oraz jego dzieci: Lidia 1911, Marta Fryda 1918, Bertold 1913-45, Adolf 1920-45)

Bogumił (Gottlieb) Smoliński 1855-1894
PiwowarMM

Post autor: PiwowarMM »

Dzien dobry, Ja poszukuje z okolic Rozwadowa, ale mam pewien problem nie ukrywam, na nagrobkach moich pradziadkow i dziadkow widnieje nazwisko Smoleński/a a wwszystkich księgach Smoliński/a czy któreś z Pańśtwa miało podobny problem u siebie?
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

PiwowarMM pisze:Dzien dobry, Ja poszukuje z okolic Rozwadowa, ale mam pewien problem nie ukrywam, na nagrobkach moich pradziadkow i dziadkow widnieje nazwisko Smoleński/a a wwszystkich księgach Smoliński/a czy któreś z Pańśtwa miało podobny problem u siebie?
Tutaj jest wytłumaczenie.
Łukasz
andcie

Sympatyk

Smoliński

Post autor: andcie »

PiwowarMM pisze:Dzien dobry, Ja poszukuje z okolic Rozwadowa, ale mam pewien problem nie ukrywam, na nagrobkach moich pradziadkow i dziadkow widnieje nazwisko Smoleński/a a wwszystkich księgach Smoliński/a czy któreś z Pańśtwa miało podobny problem u siebie?
Ja w swoim drzewie mam Smolińskich z Urzędowa. W tej miejscowości nazwisko naprzemiennie zapisywano Smoliński/ Smoleński. Im dawniejsze lata tym częściej zapisywano Smoleński.
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”