Gdzie szukać ksiąg z Geneteki? - prośba o pomoc

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Gdzie szukać ksiąg z Geneteki? - prośba o pomoc

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Witam

Proszę o kontakt ze mną osobę, która dodała wpisy w Genetece z nazwiskiem Mączka, z miejscowości Siemianówka.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Siemianowka.

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Witam! Jestem do dyspozycji.

Obie informacje dotarły. Niestety mam problemy z wejściem na pw. Napisz na mejla

Pozdrawiam Iwona Łaptaszynska.
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Geneteka - Żelechlinek

Post autor: Babcia_Ela »

Witam,
W parafii Zelechlinek znalazlam interesujace mnie nazwisko.Prosze o info jak sie dostac do dalszych informacji ,ew.skanów? Czy wogóle mogę?
Wyswietlaja sie tylko nicki osob ,ktore wprowadziły te dane,ale na tym koniec.
Pozdrawiam.
Babcia Ela
:?:
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Geneteka - Żelechlinek

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Witam! Trzeba kliknąć na litrke "A", pojawia sie informacja o autorze i na górze jest pokazana droga jak do niego trafić( przesłanie maila.)..Czyli zapytać trzeba u żródła. Pozdrawaiam Iwona Łaptaszynska.
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Geneteka-Żelechlinek

Post autor: Babcia_Ela »

Bardzo dziekuje Pani Iwono.
Juz tak wczesniej zrobilam.Sęk ,ze jedno ,,żródlo,, Aleksandra Stańska jest niedostepne - brak adresu mailowego.
Drugie ,,żódlo,, bardzo zajete.Obiecalo wiadomosci,milczy.Widocznie nie ma czasu.Rozumiem,poczekam.
W innych przypadkach /inna parafie/ znalazlam indeksy z podaniem wszystkich danych a nawet skany interesujacych mnie aktow.
Dlaczego jest tak ,,róznie,,? Tak ma byc?
Przepraszam,ze nudze.
Pozdrowienia
Babcia Ela
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Geneteka w swoim założeniu ma jedynie informować gdzie możemy szukać interesującego nas dokumentu.
Publikowanie skanów dokumentów jest dość ryzykowne, o czym już nie raz było na tym forum.
Osoby robiące indeksacje opierają się o różne materiały i stosują różne techniki. Jedni mają jedynie fotokopie indeksów ksiąg, inni mają zrobione zdjęcia całych ksiąg. Bywa jednak też tak, że ktoś idzie do archiwum z laptopem lub kartką papieru i przepisuje indeksy z mikrofilmu.
Umieszczenie nazwiska nie świadczy, że osoba robiąca indeksację dysponuje kopiami zapisów. To raczej należy do rzadkości.
To nie jest wykaz prywatnych zasobów metrykalnych, a informacja gdzie szukać oryginałów. To chyba olbrzymie ułatwienie.
Muszę dodać, że znam osoby, które robią indeksację anonimowo i z pewnością nie odpowiedzą na żadne zapytanie.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

baza geneteka - gdzie jest instrukcja obsługi?

Post autor: gregorian76 »

Witam
Od niedawna jestem na tym forum i dopiero zaczynam raczkować w dziedzinie genealogi. Więc proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Mam pytanie odnośnie bazy geneteka.
Czy jest gdzieś na forum instrukcja obsługi?
Dla przykładu:
Klikam na łódzkie --> wybieram księgę "Urodzeni" --> wpisuję nazwisko Stankiewicz --> pojawia się lista (rok, imię i nazwisko, liczba akt, miejscowość itd)
I tu moje pytanie co dalej?
Jedyne co mogę zrobić to podejrzeć profil osoby dodającej index.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

W genetece nic dalej. Teraz musisz kontakować się z parafią czy odpowiednim archiwum i wyciągnąć metrykę. Geneteka spełnia tylko funkcję informacyjną, że dana metryka istnieje w tej właśnie parafii.
Staszek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Co dalej?
Faktycznie chyba czas jakiś artykuł podlinkowac do geneteki - dać odnośnik do prostego tekstu wyjaśniającego co dalej robić. '
Dalej najlepiej skorzystać z zasobów Archiwum Państwowego, żeby nie niszczyć dokumentów oryginalnych.
Czyli sprawdzić (np w bazie PRADZIAD) w jakim archiwum znajdują się akta, skontaktowac się z AP, dowiedzieć jak można zamówić kopie aktu, jakie procedury i oplaty obowiązują, zorbić zamówienie i cieszyć się z wyników:)
Pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nasuwa mi się jeszcze kilka pytań laika.
Weźmy ten sam przykład co poprzednio. Powiedzmy, że interesuje mnie liczba pojedyncza 3.
Marianna Stankiewicz, z tego rozumiem, że:
akt 107 - to jest numer akta pod którym znajduje się akt urodzenia? I jeszcze jeden wniosek, że w Rawie jest ponad 107 Marii Stankiewicz?
pozycja 715 - proszę o wyjaśnienie, tego nie pojmuję co to za numer?
miejscowość Rawa - znaczy się te akta są w Rawie Mazowieckiej?
rok - w naszym przypadku rok urodzenia?
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

107 to numer aktu urodzenia danej osoby w księdze metrykalnej.
715 to liczba porządkowa danej osoby w księdze metrykalnej.
Ponieważ dzieci się nie rodziły w porządku alfabetycznym, to numery aktów nie odpowiadają liczbom porządkowym.
Miejscowość oznacza siedzibę parafii.

pozdrawiam - tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1866 i 1867 wszystkie akty z opisywanego okresu, a także z lat późniejszych (bodajże do 1902 włącznie) są dostępne w APW na Krzywym Kole. Mikrofilmy są zeskanowane.
Link do zamówienia (może być przesłane drogą elektroniczną) został na moją prośbę/sugestię umieszczony na stronie archiwum.
Strona APW na Krzywym Kole:
http://warszawa.ap.gov.pl/intro.html
zamówienie:
http://warszawa.ap.gov.pl/pub/wniosek.doc
cennik:
http://warszawa.ap.gov.pl/pub/cennik-pol.pdf

Do czasu udostępnienia zdjęć w ramach projektu metryki.genealodzy.pl (terminu ja nie jestem w stanie podac nawet w przybliżeniu - proszę pytać Jacka Młochowskiego) wydaje się to być najsensowniejszym rozwiązaniem. Temu w istocie miał służyć projekt WZI - zindeksowane zbiorów pozwoli wykorzystać istniejącą tanią! (1 pln za akt!) i dostępną już gotową bazę. Wykonanie zdjęć znacznie (bardzo znacznie) przybliżyło termin zakończenia indeksacji.

Podejrzewam, że w przypadku parafii Św. Jana Chrzciela syuacja może być podobna. Księgi w AAW z uwagi na stan w zasadzie są nieudostępniane, natomiast w APW skany sporej części istnieją. A jeśli nie istnieją to są ciut droższe (vide cennik), gdyż muszą być zrobione

pozdrawiam serdecznie
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki serdeczne za odpowiedź
tuotr

Sympatyk

Oryginały akt - parafia Iwno (Wielkopolska)

Post autor: tuotr »

Witam,

To moje początki w szukaniu przodków. Dzięki genetece trafiłem na interesujący wpis w parafii Iwno o ślubie z 1893 roku. Niestety przeglądając bazę Archiwum Państwowego oraz Archidiecezialnego natrafiłem jedynie na księgi do 1854 roku. Podobny stan wykazuje baza mikrofilmów u Mormonów. Skąd w takim razie zaindeksowano w genetece śluby w Iwnie od 1819 do 1899?

Użytkownik "Liskiewicz", który dodawał te wpisy niestety od trzech lat jest nieaktywny, dlatego pytanie kieruje do wszystkich.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Oryginały akt - parafia Iwno (Wielkopolska)

Post autor: marta1044 »

Witaj,

Faktycznie trochę dziwna sytuacja jak na początek poszukiwań. Myślę, że powinieneś skontaktowac się z tamtejszą parafią. Może interesujące Cię lata jeszcze tam są. Oto numer telefonu: 061 817-85-21. Jeśli ksiąg nie będzie na miejscu, to zapytaj, czy wiedzą gdzie zostały one oddane.

Życzę powodzenia w poszukiwaniu przodków :)

Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”