Tytuly szlacheckie na kresach

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

noreczkaau

Sympatyk

Tytuly szlacheckie na kresach

Post autor: noreczkaau »

Witam , czy ktos moze pomoc w wyjasnieniu nie tyle nazewnictwa, bo to znalazlam ale raczej w wyjasnieniu w jaki spoosb do tytulu byly dodawane nazwy geograficzne regionow . W kopiach dokumetow przyslanych mi przez PAN z Wilna - dokumenty dotycza lat 1784-1860- istnieje taki zapis JWP Symon Halko, czesnik wa Smolen. ( rozumiem ze mam to odczytac Czesnik Wojewodztwa???? Smolenskeigo ???
Jeden z jego synow mial tytul Podkomorzy Zawilejski. Zarowno Symon jak i jego syn mieszkali kolo Naroczy wiec tytyl Podkomorzy Zawilejski rozumiem , natomiast nie jestem pewna na jakiej podstawie JWP Symon Halko herbu Szalawa jest nazwyany Czesnikiem Wa Smolenskiego- to moze miec cos wspolnego z pochodzeniem rodziny z okolicy Smolenska ???

Pozdrawiam

Noreczka :(
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Witaj Noreczka,

Tak. Cześnik województwa smoleńskiego. Znajdziesz go w tej książce: http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=195

Pozdrawiam

Piotr
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Trzeba pamiętać, że tytuły urzędów ziemskich niekoniecznie wiązały się z miejscem pochodzenia, czy zamieszkania, a po utracie ziem w kolejnych rozbiorach też przestały mieć formalną funkcję, ale nadal były nadawane, jak się wydaje ze względów czysto honorowych.
Województwo Smoleńskie odpadło od Rzeczpospolitej w 1654r , tak więc tytuły nabrały znaczenia jedynie nominalnego.
pozdrawiam
Paweł Jurewicz
noreczkaau

Sympatyk

Post autor: noreczkaau »

Dzieki za szybka odpowiedz , ksiazki juz kupilam

Pozdrowienia Noreczka

quote="Matysiak"]Witaj Noreczka,

Tak. Cześnik województwa smoleńskiego. Znajdziesz go w tej książce: http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=195

Pozdrawiam

Piotr[/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”