Nazwisko: Otwinowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Nazwisko: Otwinowski

Post autor: fiolet »

Troszkę wreszcie ruszyłam z miejsca. O to moje dotychczasowe ustalenia:
1- Mój dziadek Czesław Otfinowski (1911) ślub w 1940 z Henryką Nowak (1924) córką Jana i Tekli Miś (na razie na tym stoję)
2-Syn Andrzeja Otfinowskiego (1877) i Władysławy Toporek ( ok. 1891); (tutaj brak danych - może ktoś spotkał się z tym nazwiskiem ?)
3- Ten zaś jest synem Stefana Otfinowskiego (1848) i Franciszki Krupa z domu Marek córki Jana i Franciszki Gierat
4- Stefan jest synem Jakuba Otfinowskiego (1820) i Katarzyny Kawalec
5- Ten zaś synem Stanisława Otfinowskiego (ok. 1770) i Elżbiety Krawiec (1792) córki Pawła i Katarzyny Adamczyk.
Wszyscy Otfinowscy urodzeni w Przybysławicach parafia Książ Wielki
Doszłam także do tego, że tak Jakub jak i jego ojciec - mój 4x pradziadek Stanisław mieli po co najmniej 2 żony ale muszę jeszcze to dokładnie powiązać tak jak pozostałe dzieci z tych związków.
26.12 Organizujemy mały zjazd rodzinny wiec mam już super prezent świąteczny dla pozostałych członków rodziny Otfinowskich.
Pozdrawiam serdecznie i Wszystkim dziękuję za okazaną pomoc.
Ostatnio zmieniony śr 04 lut 2015, 13:05 przez fiolet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Beata

Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Wg moich danych sprawa masię troszkę inaczej
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale Katarzyna Kawalec w drzewie jest dwa razy raz jako zona Jakuba a raz jako żona Andrzeja

Jakub Otwinowski urodzi sie 7 lip 1820 roku w Przybysławicach
Elzbieta Krawiec zmarła 29 czerw 1853 roku w Przybysławicach jej mąż Stanisław ur 7 maj 1764 a zmarł 30 marca 1846 w Przybysławicach
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Żanetko - nie wiem dokładnie - jeszcze do tego nie doszłam ponieważ stanęłam na tym i skupiłam się na linii babci Henryce Otfinowskiej z domu Nowak - i tam zaszłam dość daleko. Ale jak tak piszesz, to powrócę i koniecznie muszę to sprawdzić ;-).

Teraz szukam: aktu małżeństwa Otfinowskiego Andrzeja (ur.1877.11.08 w Przybysławicach) syna Stefana i Franciszki Krupa z domu Marek z Władysławą Toporek (ur.1891r. więcej brak danych).
Andrzej pochodzi od pokoleń z Przybysławic i tam po ślubie zamieszkali i mieszkają do dziś. Lecz aktu ślubu brak w par. Książ Wielki. Ślub powinie się odbyć w latach 1907-1911.02 kiedy to już w Przybysławicach urodził się mój dziadek jako z prawowitych już małżonków. Najbardziej podejrzewam te Słomniki bo tam najwięcej Toporków odnalazłam-jednak brak jest interesujących mnie roczników.
Andrzej i Władysława mieli 3 dzieci. Odnalazłam akty tylko 2 - mojego dziadka Czesława (1911.02) i Moniki (1913.04) - brak aktu Daniela ale mógł tak urodzić się później (akta jeszcze w USC) jak i jako pierwsze dziecko przed 1911r. możliwe, że tam skąd pochodziła Władysława i gdzie odbył się ślub?
Pomocnym były także akt urodzenia Władysławy - 1891r.
Ale chyba będę musiała poczekać do wiosny i się wybrać do Krakowa, a teraz rozbudować boczne Otfinowskich :-).

Masz rację, przepraszam ale w powyższym poście źle zapisałam rok urodzenia Jakuba - też mam akt z dn. 1820.07.07.
zetka pisze:Elzbieta Krawiec zmarła 29 czerw 1853 roku w Przybysławicach jej mąż Stanisław ur 7 maj 1764 a zmarł 30 marca 1846 w Przybysławicach
Tak tylko widzę, że w akcie zgonu Elżbiety jest napisane, że pozostawiła owdowiałego męża Jana Otfinowskiego, wiec musiała jeszcze raz wyjść za mąż po śmierci Stanisława. I zaś za Otfinowskiego.
Ostatnio zmieniony śr 04 lut 2015, 13:52 przez fiolet, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Beata

Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
zetka

Sympatyk
Adept

Może wyszła po śmierci Stanisława jeszcze za mąż ?
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Na pewno - tylko brakuje aktów ślubów z tych lat czyli 1846-1853. Nie posiadasz czasami jakiś danych z tych lat?

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, którą właśnie znalazłam. Szukając aktu zgonu Otfinowskiej Elżbiety z Krawców przypadkowo trafiłam na akt zgonu jej i Stanisława 40 letniej córki Jadwigi Otfinowskiej z domu także Otfinowskiej.
W akcie zgonu nr.1849/63 zm. w dn. 1853.06.29 jest zapisane, że pozostawiła po sobie 5 dzieci (zmarła chyba w połogu bo najmłodsze miało 3 tygodnie). Nie ma żadnej informacji ani o mężu ani o jej nazwisku (bo powinna mieć po mężu) a w spisie figuruje jako Otwinowska.
Chyba, że te 5-ro dzieci miała jako 40-letnia panna z nieprawego łoża?

Widziałaś czy doszłaś może do tego? Trzeba by było poszukać w takim razie aktów urodzenia dzieci by dojść jak było.
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Znalazłam akt zgonu Jakuba z dn. 1882.11.07r. i tam pisze, ze pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę z Kawalców. Później szukałam powtórnego jej ślubu ale nie ma takiego aktu po 11.1882r. Znalazłam 2 akty zgonu Katarzyn Otfinowskich z 1886r. nr.23 i 166 ale nie umiem się doczytać - dość brzydkie pismo -;).
Pozdrawiam
Beata

zetka

Sympatyk
Adept

Podaj mi linki do tych wszystkich aktów zebym nie musiała szukać ponownie to zobaczymy :)

Jeśli chodzi o Jadwigę Otwinowską córkę Elzbiety i Stanisława
to mam taką urodzona 7 paź 1822 a zmarłą 20 lip 1863 roku w wielu 40 lat zonę Ludwika Dela Akt nr 49/1863 roku w Ksiazu ( elżbieta już wtedy nie żyje bo zmarła 29 czerwca 1853 roku akt nr 69 masz w Genetece)
Jadwiga urodziła w czerwcu 1863 Ignacego
Wiec z tymi Twoimi datami coś mi nie pasuje przy niej - chyba że się pomyliłaś wpisując numery aktów i daty
To by sie zgadzało bo jej dzieci to
Mikołaj 1843-1848
Wojciech 1844
Franciszek 1849
Marianna 1850-1852
Marianna 1853-1853
Wiktoria 1857
Kazimierz 1862-1864
Ignacy 1863
W chwili śmierci zostawiłaby 5 dzieci
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

zetka pisze:Jeśli chodzi o Jadwigę Otwinowską córkę Elzbiety i Stanisława to mam taką urodzona 7 paź 1822 a zmarłą 20 lip 1863 roku w wielu 40 lat zonę Ludwika Dela Akt nr 49/1863 roku w Ksiazu ( elżbieta już wtedy nie żyje bo zmarła 29 czerwca 1853 roku akt nr 69 masz w Genetece)
Jadwiga urodziła w czerwcu 1863 Ignacego
Wiec z tymi Twoimi datami coś mi nie pasuje przy niej - chyba że się pomyliłaś wpisując numery aktów i daty
To by sie zgadzało bo jej dzieci to
Mikołaj 1843-1848
Wojciech 1844
Franciszek 1849
Marianna 1850-1852
Marianna 1853-1853
Wiktoria 1857
Kazimierz 1862-1864
Ignacy 1863
W chwili śmierci zostawiłaby 5 dzieci
Tak piszemy o tym samym akcie - ale skąd wiesz, że była żoną Ludwika Dela ? W akcie tym czyli 49/1863 nic nie pisze - umiera pod nazwiskiem Otfinowska tak jakby nie była zamężna? http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,32920,38

Jeżeli chodzi zaś o Katarzynę Otfinowską z Kawalców pisałaś w powyższym poście, że raz była żoną Jakuba 1820.07.07- 1882.11.07 (co się zgadza, w/g aktów) a raz Andrzeja.A w akcie zgonu Jakuba pisze, że pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę. Szukałam aktu ponownego jej wyjścia za mąż za Andrzeja - ale takowego nie znalazłam. Jak już pisałam znalazłam 2 akty zgonów Katarzyn ale nie umiem ich rozczytać. Jak możesz zobacz je i spróbuj akt. nr. 1886r. nr.23 i 166
166: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,234888,77#
23: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,234888,59# .
Pozdrawiam
Beata

zetka

Sympatyk
Adept

Tro że jest zoną Ludwika Dela to wynik wielu lat pracy mojej w poszukiwaniach - inne akty po prostu poskładane do " kupy" dają wynik :)
Ona nie umiera pod nazwiskiem Otwinowska - jest tylko napisane ze jest córką STanisław i Elżbiety z Krawców mał Otwinowskich

Roczniki 1886 nie są dostepne dla ogółu najwyraźniej bo ja nie mam dostepu - a ty je indeksujesz ze masz dostęp ?
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Tak indeksuję - wyśle Ci te 2 skany na maila. Jak potrafisz to proszę odczytaj.

W spisie zgonów figuruje jako Otwinowska.
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Parafia Sobków/Kielce sporo jest osób o tym nazwisku np.Ksiega Małżeństw zapowiedzi 1826-1849 oraz w okolicznych Parafiach.Szukać w GenBazie.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”