Shukam, gdzie mój pradziadek służył

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mAdloVe

Shukam, gdzie mój pradziadek służył

Post autor: mAdloVe »

Są tylko zdjęcia:

https://onedrive.live.com/redir?resid=27cc6357bea47e5a!2633&authkey=!AOi42eC8BOQolMk&v=3&ithint=photo%2cjpg

Urodzony w 1898 roku

Gdy ożenił się w 1926 roku, mają to, co jest meshanin z miasteczko Komaje (województwo Wileńskie, powiat święciański, gmina wiejska Komaje)

Jak moja babcia powiedziała mi, że jej ojciec pochodzi z Polska teretorii (do 1918)
Dokładnie to samo może być w pianie i pracował w kopalni
Nie wiem, gdzie szukać(

Z góry dzięki
mAdloVe

Nazwa pradziadka Feliks Lewicki syn Martina (Marcin) Lewicki

W księgi metryk o ślubach w poręczyciele jego:
mieszczanin Wiktor syn Marina Lewicki (Być może jego brat) i posada Kalwarji Franc syn Franca Połonski
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Na zdjęciu jest Plutonowy Wojska Polskiego. Piechoty. W mundurze polowym wz. 36. Na głowie rogatywka polowa wz. 37. Wskazywało by to, że zdjęcie pochodzi z lat 30 - tych XX wieku. Jednakże jest na nim jeden ważny szczegół. Naramiennik. Belki plutonowego na naramienniku znajdują się w dolnej części naramiennika. A nie tak jak do 1939 r. na środku naramiennika. Jednakże na pewno żołnierz ma na rogatywce orzełka w koronie. Dlatego też być może służył on w LWP (Ludowym Wojsku Polskim) podczas II wojny światowej. Tutaj masz zarys informacji o tej formacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludowe_Wojsko_Polskie Na LWP wskazuje również wiek Twojego pradziadka. W chwili tworzenia się LWP w 1943 r. miał on 45 lat. Na zdjęciu jest już dojrzałym mężczyzną. Dlatego najpewniej jest to żołnierz LWP.

Tyle można odczytać ze zdjęcia. Być może jakies dokumenty o Twoim pradziadku znajdują się w CAW (Centralne Archiwum Wojskowe) w Warszawie. Napisz tam e - maila z zapytaniem czy posiadają o takie osobie informacjie. Lub możesz się tam udać osobiście lub spróbować się skontaktować telefonicznie. Wszelkie informacje dotyczące CAW i kontaktu z tymże Archiwum znajdziesz tutaj na forum.

Pozdrawiam.
Mateusz.
mAdloVe

Dziękuję!

W CAW napisał na e-mail 2 miesiące temu, ale odpowiedź nie ma.
Przejdź do archiwum w osoba nie jest możliwe.

Pozdrawiam.
Dymitr.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Często CAW odpisuje dośc długo, poczekaj jeszcze chwilę. Później najwyżej napisz ponownie.

Pozdrawiam.
Mateusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”