Wąchock - zdjęcia wszystkich grobów

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Niestety nie. Niemniej w internecie część znajdziesz. A co Cię konkretnie interesuje?
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Dziękuję.
Chodzi mi o rodzinę Siedlewskich, XVIII wiek, a szczególnie o Zuzannę Siedlewską ze Straszów zmarłą w 1777.
Marek
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Przed chwilą wysłałem materiały p. Markowi nt. chrzcin Siedlewskich. Współpracujecie ze sobą?
Dobry pomysł z tymi epitafiami. Nie skupiałem się na nich ponieważ do tej pory były poza zasięgiem czasowym badań ale teraz sytuacja się zmieniła. Jak będę miał okazję zrobię zdjęcia.
W takim razie jednak mam pytanie skąd wiesz że Zuzanna zmarła w 1777?
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Odpowiem za Pana Marka - nie współpracujemy :)
Ale chętnie zacznę jeśli jest taka możliwość w kwestii Siedlewskich z Wąchocka i Świętomarza.

Marek Zaborski
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Doskonale! Bardzo chętnie!

Datę śmierci Zuzanny 25.09.1777 znalazłem w Tekach Dworzaczka:
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Wpisz "Siedlewska" i zaznacz datę 1777. Dworzaczek podaje też datę śmierci jej teścia Józefa Siedlewskiego 29.08.1174. Oboja zmarli jako członkowie konfraterii cysterskiej prowincji wielkopolskiej. Z treści nie wynika, gdzie zmarli...

A o chrztach dzieci Zuzanny w Wąchocku dowiedziałem się właśnie z Geneteki jakieś dwa tygodnie temu... Wczesniej wiedziałem tylko o chrzcie ich syna Ambrożego w Dobrucie...

Marek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Napisałem na pw
Michal_Rzepka

Korzeniewski - pochowany w Wąchocku

Post autor: Michal_Rzepka »

Szanowny Panie, chylę czoła przed pracą, jaką Pan wykonał. Chciałem skorzystać ze zdjęć, jednak nie udało mi się otworzyć linku. Proszę o wiadomość, jeśli nie sprawi to kłopotu, czy na wąchockim cmentarzu natrafił Pan na grób Wacława Korzeniewskiego. Zmarł ok 1940 r. Do Wąchocka trafił z Grudziądza, był działaczem niepodległościowym, zagrożony aresztowaniem przez Niemców, wyjechał. Zmarł w Wąchocku i tam zapewne został pochowany. Wacław Korzeniewski był bratem mojego pradziadka, Mieczysława, również działacza na rzecz polskości ziem zachodnich, Warmii i Mazur oraz Śląska. Mieczysław wraz z rodziną został wywieziony ze Lwowa w głąb ZSRR, zmarł z wycieńczenia w 1942 r. w Uzbekistanie. Wdzięczny będę za jakąś wiadomość.
Łączę serdeczne pozdrowienia z Poznania
Michał Rzepka
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Korzeniewski - pochowany w Wąchocku

Post autor: Staporek_Kamil »

Kamil Stąporek
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Obecnie połączyłem wszystkie zdjęcia grobów z różnych miejscowości w jednym serwisie:
www.cmentarze.piotrjuszczyk.pl
tam znajdzie Pan Wąchock a także i Parszów gdzie całość zrobił Kamil.
lokfan

Post autor: lokfan »

[quote="Piotr_Juszczyk"]Obecnie połączyłem wszystkie zdjęcia grobów z różnych miejscowości w jednym serwisie:
www.cmentarze.piotrjuszczyk.pl
tam znajdzie W Pan Wąchock a także i Parszów gdzie całość zrobił Kamil.[/quote

Witam Serdecznie . Nazywam się Tomasz Jastrzębski i poszukuję wspólnie z kuzynem z Radomia krewnych z Wąchocka. Wiemy, ze jeszcze parę lat temu, był przynajmniej jeden, a właściwie dwa groby na cmentarzu w Wąchocku, z tymi nazwiskami. Jeden, znajdujący się do dzisiaj, to powstaniec styczniowy zmarły w 1930 roku i ten jest zachowany . Drugi, odnaleziony kiedyś ,przez kuzyna zniknął. Czy można prosić Pana o przejrzenie Pańskiego zbioru , czy oprócz w/w powstańca styczniowego nie ma jeszcze jakichs zdjęć grobów rodziny Jastrzębskich! ewentualnie Kuchcińskich?
Niestety Linki do zbioru Pańskich zdjęć są już nieaktywne.
Pozdrawiam
Tomasz Jastrzębski - Wieliczka
Michmich

Sympatyk

Post autor: Michmich »

Jest nowy adres strony Pana Piotra ze zdjęciami z cmentarzy http://cmentarze.juszczyk.space/ projekt cały czas działa i nie umarł.
Pozdrawiam Michał
lokfan

Post autor: lokfan »

Dziękuję serdecznie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”