Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

MP1982 pisze:Krotoszyn k/Lwowa jest dostępny (...) na stronie AGAD-u (...)
Jak wykazuje baza danych Pradziad (NDAP) w AGAD przechowywane są również ks. greckokatolickie
Tylko z nimi jest jeden problem:
zespół: 298/0

Ten zespół miał być podobno zdigitalizowany razem z resztą ksiąg zaburzańskich. Czy został? Nie wiadomo, w każdym razie nie został opublikowany.
A w AGAD jest albo udostępniany częściowo (tak to jest podobno w przypadku Krotoszyna), albo wcale (w przypadku tych ksiąg, które mnie żywotnie interesują).
MP1982 pisze:W CHR (Wrocław, W-wa) możesz też bezpłatnie przeglądać przez Internet rzk ks. metrykalne z Krotoszyna (...)
To pytanie bardziej publiczne: próbował ktoś? Ja po wpisaniu podobnego linku na komputerze w CHR Warszawa dostałem identyczny komunikat, jak ten widoczny w domu (że materiały są dostępne w... CHR). Innymi słowy: brak dostępu. Coś jeszcze trzeba zrobić?
Pozdrawiam,
Paweł.
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

pawel.dyda pisze:
MP1982 pisze:W CHR (Wrocław, W-wa) możesz też bezpłatnie przeglądać przez Internet rzk ks. metrykalne z Krotoszyna (...)
To pytanie bardziej publiczne: próbował ktoś? Ja po wpisaniu podobnego linku na komputerze w CHR Warszawa dostałem identyczny komunikat, jak ten widoczny w domu (że materiały są dostępne w... CHR). Innymi słowy: brak dostępu. Coś jeszcze trzeba zrobić?
Tak, ja próbowałem. Systematycznie przeglądam skany rzk ks. metrykalnych z Małopolski Wsch.* w CHR we Wrocławiu i, odpukać, nie mam podobnych problemów technicznych.
Pzdr,
MP1982

* oryginały przechowywane w CPAHU we Lwowie
Pozdrawiam, Michał P.
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Krotoszyn (Winniki) Rzymsko-Katolicki, lata 1657-1937 jest sfilmowany na 12 mikrofilmach.
Sprowadzenie każdego z mikrofilmów do Wrocławia czy Warszawy na okres 3 miesięcy to koszt 15zł. Jeżeli film został już wcześniej przez kogoś sprowadzony można go przeglądać za darmo.
Waldemar
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

pawel.dyda pisze: To pytanie bardziej publiczne: próbował ktoś? Ja po wpisaniu podobnego linku na komputerze w CHR Warszawa dostałem identyczny komunikat, jak ten widoczny w domu (że materiały są dostępne w... CHR). Innymi słowy: brak dostępu. Coś jeszcze trzeba zrobić?
Oznacza to tyle, że w CHR Warszawa nie są prawidłowo skonfigurowane komputery. Zasób powyższy powinien być dostępny bez logowania.
Można jeszcze poprosić wolontariusza, żeby zalogował się swoim hasłem. Jeżeli jest członkiem kościoła mormonów, to też ten zasób będzie widoczny.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Indeksy par. Bucze na FamilySearch

Post autor: kotik7 »

Witam,

chciałbym się dowiedzieć, dlaczego gdy wyszukuję na FS urodzeń z miejscowości Bucze (diecezja Tarnowska, par. Szczepanów), to wyświetla mi się np. z 1843 r. 7 wyników? Wiem na pewno, że w 1807 r. urodził się tam mój przodek, tymczasem pod 1807 r. wyskakuje kilka rekordów z różnych miesiący 1807 r., ale wygląda na to że indeksy są niekompletne.

Czy jest to ograniczenie ze strony FS, czy mają jakiś dziwny system indeksacji, że tylko trochę zindeksowane ? Nie wspomnę już o tym, że u nas w Polsce powstały już indeksy z tej parafii i ma je kancelaria parafialna (pod kluczem..), a te na FS są po prostu najeżone rażącymi błędamy, jakby indeksował to Chińczyk. Gdzie tu sens, gdzie tu logika ?

Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Indeksy par. Bucze na FamilySearch

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj,

może ograniczenie efektów wyszukiwania wynika z konkretnych roczników poddanych indeksacji?
Tu jest informacja na temat omawianego zasobu:
https://familysearch.org/learn/wiki/en/ ... rage_Table
chyba, że są jakieś inne powody?

Pozdrawiam,
Aneta
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Indeksy par. Bucze na FamilySearch

Post autor: jart »

kotik7 pisze: (...)
a te na FS są po prostu najeżone rażącymi błędamy, jakby indeksował to Chińczyk...
A to z Chińczykiem akurat jest prawdopodobne (a wynika z tego jak działa FS).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Indeksy par. Bucze na FamilySearch

Post autor: Marek_Wysocki »

Czy można w Familysearch wyszukiwać po nazwiskach?
Ja szukam informacji o Szymonie Dziakowicz urodzony w 1864 r. prawdopodobnie w Rakowie parafia Szczuczyn oraz o żonie Szymona - Aleksandrze Dziakowicz z domu Starszewska (siostra mojego prapradziadka ) urodzona w 1868 w Kossakach parafia Lachowo, dzieci :Jadwiga Dziakowicz (ur.1890) Adela Dziakowicz (ur.1891), Zofia Dziakowicz (ur.1894), Edward Dziakowicz(ur.1900) urodzeni prawdopodobnie w Rakowie

Pozdrawiam serdecznie
Marek W.
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz

Pozdrawiam
Marek W.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Marku,

po nazwisku można szukać, ale z uwagi na częste zniekształcenia nazwisk (osobami indeksującymi polskie zasoby nie zawsze są Polacy), polecam sprawdzać na różne sposoby, np. tylko po parafii.
Nazwę parafii należy wpisać w taki sposób jak podano na stronie FS.

Dla poszczególnych kolekcji (indeksowane są obecnie trzy z pięciu) listy parafii można odnaleźć w następujących miejscach:
1. Lubelska - dostępna online:
https://familysearch.org/search/image/i ... /waypoints

2. Radomska - dostępna online:
https://familysearch.org/search/image/i ... /waypoints

3. Tarnowska - bez dostępu online
https://familysearch.org/search/collection/1985025
Lista parafii:
https://familysearch.org/learn/wiki/en/ ... rage_Table

W przypadku dwóch pierwszych kolekcji trzeba wejść na "Browse trough ... images" - tam są nazwy parafii oraz skany. Przy indeksach z tych kolekcji mamy również bezpośrednią możliwość wejścia w pożądany skan aktu.

Pozdrawiam

Aneta
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Wymagane jest posiadanie konta? Ja nie mam konta na FS.

Pozdrawiam
Marek W.
margit

Sympatyk
Ekspert

Post autor: margit »

Witaj Marku,

Do przeglądania aktów nie trzeba się logować.

Link do kolekcji

https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187
Pozdrawiam, Margit
aga1732

Sympatyk

Post autor: aga1732 »

Witam was
mam prosbe czy ktos z was jest w stanie z family search znalesc mi jakis namiar na osobe ktora tworzy drzewo geneologiczne https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KQN1-88D
wincentego kowalewskiego i blanch wisniewskiej kowalewskiej
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Wg mnie jest to zindeksowany spis ludności - tu skan karty, na której są dane Kowalewskich:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=2000219

Pozdrawiam,
Aneta
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

nie znajduje mi nazwiska Dziakowicz Jak jeszcze można szukać? jeżeli są częste zęste zniekształcenia nazwisk

Pozdrawiam
Marek W.
aga1732

Sympatyk

Post autor: aga1732 »

Aneto chodzilo mi o to ze ktos z rodziny wincentego kowalewskiego i blanch (wisniewskiej)kowalewskiej stworzyl drzewo genealogiczne i szukam jakiegos kontaktu z kims
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”