Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Sajdak 1698- od sajdak, sahajdak ‘futerał na strzały’.

Walencik 1733
- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Walenty, znanego w Polsce od XV w. Imię pochodzi od łacińskiego valens (-tis) ‘mocny, potężny’ lub od nazwy etnicznej Valens.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
piwonska

Sympatyk

Post autor: piwonska »

Witaj,

Proszę, sprawdź pochodzenie nazwiska Dąbrówka... i drugiego Senktas.

Pozdrawiam serdecznie

Jadwiga Piwońska
GS

Sympatyk

Post autor: GS »

Bardzo dziękuję :D
Pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Jadwigo :D

Dąbrówka 1392 - w grupie nazwisk pochodzących od dąbrowa ‘las dębowy’, dąbrówka ‘mala dąbrowa’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Senktas – nie znalazłam; może od nazw osobowych na Sen-, Senk- te od Siemion lub od niemieckiej nazwy osobowej Senk.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Etymologia Etymologia FUŁEK,BURGRAFF,PALETAvel PALETTA

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Bardzo proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk: FUŁEK (Wielkopolska), BURGRAFF (Białostockie), PALETA vel PALETTA (Śląsk).
Spieszę z podziękowaniami.
J. Aftanas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Burgraff (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od burgrabia ‘namiestnik królewski w mieście’.

Fułek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego fuła ‘człowiek głupkowaty, niezgrabny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Paleta, Paletta (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od paleta ‘płytka służąca do rozrabiania i mieszania farb’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Repelewicz_Andrzej

nazwisko Repelewicz

Post autor: Repelewicz_Andrzej »

Szukam wszelkich informacji o nazwisku Repelewicz, jego pochodzeniu jak i rowniez osobach je noszace. Posiadam bardzo szczatkowe informacje dotyczace tego nazwiska.Za pomoc i poswiecony mi czas bardzo serdecznie dziekuje.
Andrzej Repelewicz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Andrzeju :D

Służę etymologią:

Repelewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Roppel (o umlaut), ta od Hrodbald lub Hrodbert.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

Przejrzałem moje notatki z różnych dokumentów, ksiąg itp. dotyczących Starego Sącza - to co tam znalazłem o Repelach/Repelewiczach opisałem Ci Andrzeju na priva :)
Hubert

Poszukuję pochodzenia nazwiska "Szalony"

Post autor: Hubert »

Witam.

Poszukuje jak w temacie, pochodzenia nazwiska "Szalony", liczy się dla mnie każdy szczegół. Bardzo interesuje mnie historia wstecz, skąd się wzięło lub skąd mogło się wziąć. Był bym wdzięczny również za kontakty gdzie mógłbym kontynuować szczegółowe poszukiwania związanego z tym nazwiskiem.

Bardzo dziękuje za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie. Hubert.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Marian Piórek "Przezwiska i nazwiska mieszkańców Kolbuszowej w latach 1640-1700", Kolbuszowa 2006.
A także kontakt z autorem jak chcesz wiedzieć jeszcze więcej. Zwłaszcza jeśli i Twoja rodzina stamtąd pochodzi, w rejonie Kolbuszowej nazwisko to jest najczęściej spotykane, co można zobaczyć w linku podanym wyżej przez Ewę.
Notowane np. we wsi Kolbuszowa 1685, Szalony, Szalonka

Pozdrawiam
Łucja
jozek

Sympatyk
Adept

pochodzenie nazwiska

Post autor: jozek »

Proszę o informacje o pchodzeniu nazwiska Machniak.
hryckowian

Nazwisko Hryckowian

Post autor: hryckowian »

witam poszukuje wszystkich informacji na temat nazwiska Hryckowian
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Hryckowian (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz. Imię, notowane w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego, od gregorios ‘gorliwy, czuwający;. Na Kresach Wschodnich występowało w formach Hrehory, Hryhory.

Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”