Lulin, obwód czerkaski Imperium Rosyjskie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Witam
Moje pytanie dotyczy pewnej miejscowości. Otóż przeszukując regestry natrafiłem na akt zgonu bardzo bliskiego krewnego. W akcie tym jest napisane,że urodził się w Lulinie w obwodzie czerkaskim w Imperium Rosyjskim. W związku z tym moje pytanie brzmi, czy istniała taka miejscowość w Rosji, czy to tez chodzi może o Łubnie?
Będę wdzięczny za pomoc
Moje pytanie dotyczy pewnej miejscowości. Otóż przeszukując regestry natrafiłem na akt zgonu bardzo bliskiego krewnego. W akcie tym jest napisane,że urodził się w Lulinie w obwodzie czerkaskim w Imperium Rosyjskim. W związku z tym moje pytanie brzmi, czy istniała taka miejscowość w Rosji, czy to tez chodzi może o Łubnie?
Będę wdzięczny za pomoc
Może chodzi o to:
Zaścianek - Lulin
Gmina Święciany
Powiat święciański
Województwo wileńskie
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Zaścianek - Lulin
Gmina Święciany
Powiat święciański
Województwo wileńskie
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Witam
W akcie jest napisane Lulin ob. czerkaski Rosja
Pozdrawiam
W akcie jest napisane Lulin ob. czerkaski Rosja
Pozdrawiam
Jarosław "Janga2050" Przypis
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Re: Lulin, obwód czerkaski Imperium Rosyjskie
Krzyś pisze:Może chodzi o to:
Zaścianek - Lulin
Gmina Święciany
Powiat święciański
Województwo wileńskie
Jeśli by była to prawda, to zastanawiam się dlaczego w aktach było napisane,że Czesław Biszkont urodził się w Lulinie w obwodzie czerkaskim (a to przecież Ukraina).
Pozdrowiam
Musisz dokładnie ten akt przeczytać, może skan nawet zamieścić, bo wszystko jest ważne w takim przypadku, na przykład data i przez kogo wydany.
Jest jakaś zagadka, "Lulin" i "czerkaski" są połączone, w google wyklikasz, że urzędnik królewski w XVI w. otrzymał Lulin i był starostą czerkaskim.
cyt.: "Jan Piotrowicz, dziedzic Lulina, dworzanin królewski 1531 r., żonaty z Hanną Sapieżanką, wojewodzianką podlaską; starosta czerkawski i kaniowski 1539 r., dostarczał 19 koni na potrzeby wojenne " (herbarz Uruskiego)
Jak będziesz miał datę, z aktu, to znajdź mapy mniej więcej z tego okresu (pełno map w internecie) i poszukaj na mapie.
W XIX w. był powiat czerkaski w guberni kijowskiej.
Pod koniec XIX w. Lulińce (czyli inna forma) były w powiecie winnickim gub. podolskiej i w powiecie berdyczowskim gub. kijowskiej.
Łucja
Jest jakaś zagadka, "Lulin" i "czerkaski" są połączone, w google wyklikasz, że urzędnik królewski w XVI w. otrzymał Lulin i był starostą czerkaskim.
cyt.: "Jan Piotrowicz, dziedzic Lulina, dworzanin królewski 1531 r., żonaty z Hanną Sapieżanką, wojewodzianką podlaską; starosta czerkawski i kaniowski 1539 r., dostarczał 19 koni na potrzeby wojenne " (herbarz Uruskiego)
Jak będziesz miał datę, z aktu, to znajdź mapy mniej więcej z tego okresu (pełno map w internecie) i poszukaj na mapie.
W XIX w. był powiat czerkaski w guberni kijowskiej.
Pod koniec XIX w. Lulińce (czyli inna forma) były w powiecie winnickim gub. podolskiej i w powiecie berdyczowskim gub. kijowskiej.
Łucja
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Wyżej wspomniany akt pochodzi pochodzi z roku 1946 z parafii Biskupice. Jest to akt nr 8, Czesław Biszkont.
Poniżej odniesienie do tego aktu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... -105036-90
Poniżej odniesienie do tego aktu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... -105036-90
-
Augustyniak_Irena

- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Witam
Dziękuję pani Ireno za pomoc. Rzeczywiście to Sulin
Pozdrawiam