Poszukiwanie aktu urodzenia i ślubu prababci
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam!
Jak można znaleźć akt urodzenia, ślubu osoby znając tylko imię i nazwisko osoby. Wiem gdzie została pochowana, ale dokładnej daty pochówku nie znam. Pytałem się w kancelarii cmentarza, ale pani poinformowała mnie, iż może poszukać osoby dopiero jak będę znał dokładną datę śmierć Od czego zacząć poszukiwania?
Pozdrawiam Irek
Jak można znaleźć akt urodzenia, ślubu osoby znając tylko imię i nazwisko osoby. Wiem gdzie została pochowana, ale dokładnej daty pochówku nie znam. Pytałem się w kancelarii cmentarza, ale pani poinformowała mnie, iż może poszukać osoby dopiero jak będę znał dokładną datę śmierć Od czego zacząć poszukiwania?
Pozdrawiam Irek
-
Haponiuk_Daniel

Witam,
Zalecałbym odnaleźć najpierw akt zgonu we właściwym urzędzie skoro masz rok śmierci oraz dane personalne.
Pozdrawiam
Daniel
Zalecałbym odnaleźć najpierw akt zgonu we właściwym urzędzie skoro masz rok śmierci oraz dane personalne.
Pozdrawiam
Daniel
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
bacia miała dzieci, więc znasz nie tylko imię i nazwisko osoby, ale też mas zdane małzonka i przynajmniej jedno ograniczenie dot. okresu czasu
itd
spisz i przeanalizuj co wiesz, będzie tego więcej niż sądzisz, a na pewno wiecej niż napisałeś "imię i nazwisko mam, miejsce pochówku też"
itd
spisz i przeanalizuj co wiesz, będzie tego więcej niż sądzisz, a na pewno wiecej niż napisałeś "imię i nazwisko mam, miejsce pochówku też"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Witam,
W parafii powinna znajdować się księga zawierająca informacje o osobach pochowanych na cmentarzu parafialnym, prowadzona od roku 1918. Jest tam adres, data urodzenia, data zgonu, informacje o rodzicach i małżonku. Chyba coś jeszcze, ale nie pamiętam. Mówił mi o tym ksiądz.
Ale to można zrobić dopiero znając rok zgonu.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - byłeś już na cmentarzu, ale nie wiesz, gdzie znajduje się grób?
Pozdrawiam
Marysia
W parafii powinna znajdować się księga zawierająca informacje o osobach pochowanych na cmentarzu parafialnym, prowadzona od roku 1918. Jest tam adres, data urodzenia, data zgonu, informacje o rodzicach i małżonku. Chyba coś jeszcze, ale nie pamiętam. Mówił mi o tym ksiądz.
Ale to można zrobić dopiero znając rok zgonu.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - byłeś już na cmentarzu, ale nie wiesz, gdzie znajduje się grób?
Pozdrawiam
Marysia
Mozna poszukac grobu w wyszukiwarkach, ale to dotyczy cmentarzy komunalnych.
Ja ostatnio korzystałam z nekropole.info
Pozdrawiam, Asia
Ja ostatnio korzystałam z nekropole.info
Pozdrawiam, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Staram się przede wszystkim ustalić gdzie się urodziła oraz szukam aktu ślubu. Nawet data śmierci jest tylko ustalona w przybliżeniu. Na nagrobku widnieje tylko liczba lat jakie przeżyła.
Mam pytanie czy w kancelarii cmentarza, aż tak trudno jest odszukać po nazwisku osobę?
Pozdrawiam Irek
Ps.
Imiona dzieci oraz dane pradziadka są mi znane. Mam pewne przypuszczenia, że prababcia biorąc ślub z pradziadkiem była wdową po wcześniejszym mężu.
Mam pytanie czy w kancelarii cmentarza, aż tak trudno jest odszukać po nazwisku osobę?
Pozdrawiam Irek
Ps.
Imiona dzieci oraz dane pradziadka są mi znane. Mam pewne przypuszczenia, że prababcia biorąc ślub z pradziadkiem była wdową po wcześniejszym mężu.
-
Marynicz_Marcin

Irku,
moze podaj dane, ktore o prababci wiesz, moze o jej mezu (kiedy i gdzie urodzony), gdzie rodzily sie ich dzieci itd.
Wiesz, gdzie prababcia jest pochowana, mozesz wiec przypuszczac, ze w pobliskim USC prawdopodobnie jest jej akt zgonu (jezeli zmarla w w miejscu zamieszkania lub mu pobliskim i w dalszym ciagu podlegajacym pod ten sam Urzad Stanu Cywilnego). Sprawdzic mozesz ksiegi meldunkowe, jezeli dzieci rodzily sie po wojnie, to w aktach urodzen znajdowa sie powinny informacje dot. daty i miejsca narodzin
moze podaj dane, ktore o prababci wiesz, moze o jej mezu (kiedy i gdzie urodzony), gdzie rodzily sie ich dzieci itd.
Wiesz, gdzie prababcia jest pochowana, mozesz wiec przypuszczac, ze w pobliskim USC prawdopodobnie jest jej akt zgonu (jezeli zmarla w w miejscu zamieszkania lub mu pobliskim i w dalszym ciagu podlegajacym pod ten sam Urzad Stanu Cywilnego). Sprawdzic mozesz ksiegi meldunkowe, jezeli dzieci rodzily sie po wojnie, to w aktach urodzen znajdowa sie powinny informacje dot. daty i miejsca narodzin
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Katarzyna Figurska z domu Jarosik mieszkała w Zgierzu. Zmarła w Łodzi, ale pochowana została na cmentarzu w Zgierzu. Wszystkie dzieci rodziły się w Zgierzu. Być może pierwszym Jej mężem był Jakub Flisiak I to wszystko co o Niej wiem.
Poniżej załączam akt zgonu numer 394 Jakuba Flisiaka, może ktoś przetłumaczy....

Pozdrawiam Irek
Ps. Serdecznie proszę o przetłumaczenia tego dokumentu
Poniżej załączam akt zgonu numer 394 Jakuba Flisiaka, może ktoś przetłumaczy....

Pozdrawiam Irek
Ps. Serdecznie proszę o przetłumaczenia tego dokumentu
Ostatnio zmieniony czw 18 cze 2015, 23:02 przez irek6969, łącznie zmieniany 1 raz.
Na grobie, ktory znalazlam, tez byl tylko wiek,ale w danych szczegolowych byla data ur i smierci. Asia
Paniom w kancelarii to sie czasami zdarzairek6969 pisze:Asiu, byłem w kancelarii cmentarza, ale pani, z którą rozmawiałem była delikatnie mówiąc bardzo niemiła. Wyraźnie powiedziała, że bez roku i miesiąca śmierci nawet nie będzie szukać
Zakładam, ze metryki tutaj przejrzałes? A.
-
Marynicz_Marcin

odpis skrocony jakiegokolwiek aktu z USC (ur, malz, zg) to 22 zl.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Irek szukasz pomocy ale dane to podajesz bardzo oszczędnie. Ile miała prababcia z pomnika?
W genetece
1895r Stanisław Figurski s. Walentego i Katarzyny Jarosik, Katarzyna ma lat 22 czyli ur.ok.1873r
1897r Stefan rodzice jak wyżej, Katarzyna lat 26, czyli ur. ok. 1871r
Katarzyna Jarosik nie była urodzona w Zgierzu, trzeba szukać jej ślubu jak i urodzenia w okolicznych parafiach bo w Zgierzu brak albo poczekać jak pojawi się w genetece.
Jeśli zmarła w Łodzi to zwróć się do archiwum ASC
Urząd Miasta Łodzi
Urząd Stanu Cywilnego
Al. Piłsudskiego 100
92-326 Łódź
Archiwum:
telefon: +48 42-638-54-01, 42-638-54-85, 42-638-53-03
Cmentarz w Zgierzu w latach twojego poszukiwania był JEDEN i to DUŻY i szukanie bez dokładnych danych to jak igły w stogu...
___
Krystyna
W genetece
1895r Stanisław Figurski s. Walentego i Katarzyny Jarosik, Katarzyna ma lat 22 czyli ur.ok.1873r
1897r Stefan rodzice jak wyżej, Katarzyna lat 26, czyli ur. ok. 1871r
Katarzyna Jarosik nie była urodzona w Zgierzu, trzeba szukać jej ślubu jak i urodzenia w okolicznych parafiach bo w Zgierzu brak albo poczekać jak pojawi się w genetece.
Jeśli zmarła w Łodzi to zwróć się do archiwum ASC
Urząd Miasta Łodzi
Urząd Stanu Cywilnego
Al. Piłsudskiego 100
92-326 Łódź
Archiwum:
telefon: +48 42-638-54-01, 42-638-54-85, 42-638-53-03
Cmentarz w Zgierzu w latach twojego poszukiwania był JEDEN i to DUŻY i szukanie bez dokładnych danych to jak igły w stogu...
___
Krystyna
Nie jestem tlumaczem, ale Jakub pozostawil wdowe Katarzyne z d. Jarosik. Zmarl 1/13 pazdziernika 1892. Mial lat 44, urodzil sie -i tu nie dam glowy-w Kunarzewie? A.
Jezeli sie myle, prosze o korekte!
Jezeli sie myle, prosze o korekte!
Ostatnio zmieniony czw 18 cze 2015, 23:55 przez ahavita, łącznie zmieniany 1 raz.