Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Chalabala_Rafał

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Dorka
( Dorota ? )
Oto, co mam dla ciebie:
Guzek 1480 - od guz "zgrubienie, bąbel".
Grodecki 1438 - od nazwy miejscowej Gródek ( częste ).
Mrozowski 1627 - od nazwy miejscowości Mrozy ( Mazowsze ).
Petzelt ( bez daty źródłowej ) - od niemieckiej nazwy osobowej Patzold ( a z kropaczkami ), ta od imienia Petrus.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Oto, co mam dla ciebie:
Guzek 1480 - od guz "zgrubienie, bąbel".
Grodecki 1438 - od nazwy miejscowej Gródek ( częste ).
Mrozowski 1627 - od nazwy miejscowości Mrozy ( Mazowsze ).
Petzelt ( bez daty źródłowej ) - od niemieckiej nazwy osobowej Patzold ( a z kropaczkami ), ta od imienia Petrus.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
-
Chalabala_Rafał

Etymologia nazwisk Mystkowski, Tompalski, Jachołkowski
Czy mógł bym dowiedzieć się czegoś o nazwiskach Mystkowski,Tompalski, Jachołkowski pozdrawiam Andrzej
- Ewa_Szczodruch

Witaj Andrzeju
Pewnie mógłbyś...
Jachołkowski ( bez daty źródłowej ) - od imion na Ja-, typu Jan, Jakub, Jachym ( = Joachim), Jarosław.
Tompalski ( bez daty ) - od tępy "nie mający ostrego zakończenia; apatyczny, bierny".
Mystkowski 1630 - od nazw miejscowych Mystkowo ( ciechanowskie, gmina Baboszewo ), Mystki ( łomżyńskie, gmina Wysokie Mazowieckie )
Pewnie mógłbyś...
Jachołkowski ( bez daty źródłowej ) - od imion na Ja-, typu Jan, Jakub, Jachym ( = Joachim), Jarosław.
Tompalski ( bez daty ) - od tępy "nie mający ostrego zakończenia; apatyczny, bierny".
Mystkowski 1630 - od nazw miejscowych Mystkowo ( ciechanowskie, gmina Baboszewo ), Mystki ( łomżyńskie, gmina Wysokie Mazowieckie )
etymologia nazwisk Gomulak,Włodek,Jodłowski,Janicki,Senecki
Jestem tu dopiero od tygodnia i w zasadzie nic nie wiem o genealogii,próbuję tylko po amatorsku odtworzyć -na ile to mozliwe -historię mojej rodziny.Będę bardzo wdzięczna za informacje o pochodzeniu nazwisk:Gomulak,Włodek,Jodłowski,Janicki,Senecki.
Z góry dziekuję i pozdrawiam
Beata Senecka
Z góry dziekuję i pozdrawiam
Beata Senecka
- Ewa_Szczodruch

Witaj Beato
Każdy kiedyś zaczyna... A ja najmilej wspominam czasy amatorskich poszukiwań...
A oto "Twoje" nazwiska i ich etymologia:
Gomulak ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego przymiotnika gomoły "bez rogów, bez kantów"; od gomółka "ser ukształtowany kuliście lub owalnie".
Janicki 1576 - od nazwy miejscowości Janice ( płockie, gmina Daszyna ).
Jodłowski 1443 - od nazw miejscowych Jodłowa, Jodłów, Jodłówka ( częste ).
c. d. n.
Każdy kiedyś zaczyna... A ja najmilej wspominam czasy amatorskich poszukiwań...
A oto "Twoje" nazwiska i ich etymologia:
Gomulak ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego przymiotnika gomoły "bez rogów, bez kantów"; od gomółka "ser ukształtowany kuliście lub owalnie".
Janicki 1576 - od nazwy miejscowości Janice ( płockie, gmina Daszyna ).
Jodłowski 1443 - od nazw miejscowych Jodłowa, Jodłów, Jodłówka ( częste ).
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Kasiu
Chmiel – od chmiel "gatunek rośliny" lub od chmiel "ludowa pieśń weselna śpiewana przy oczepinach"; od staropolskiego chmiel "piwo, trunek; pijaństwo"; nazwa osobowa notowana od XIV wieku; nazwy topograficzne z rdzeniem chmiel-, np. Chmielek, Chmieleń. Blisko 70 % osób mieszka na terenie Polski południowo – wschodniej oraz na Opolszczyźnie. Wśród najbardziej popularnych nazwisk w Polsce Chmiel zajmuje 227 lokatę ( 15 042 osoby w 2000 roku.
/ Jarosław Maciej Zawadzki “ 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce “
Świat Książki, Warszawa 2002, s. 77 /
Chmiel 1369 – od chmiel.
Kutasiewicz ( bez daty źródłowej ) - od kutas "odzdoba czapki w kształcie pędzelka na sznurku", też "członek męski".
c. d. n.
Chmiel – od chmiel "gatunek rośliny" lub od chmiel "ludowa pieśń weselna śpiewana przy oczepinach"; od staropolskiego chmiel "piwo, trunek; pijaństwo"; nazwa osobowa notowana od XIV wieku; nazwy topograficzne z rdzeniem chmiel-, np. Chmielek, Chmieleń. Blisko 70 % osób mieszka na terenie Polski południowo – wschodniej oraz na Opolszczyźnie. Wśród najbardziej popularnych nazwisk w Polsce Chmiel zajmuje 227 lokatę ( 15 042 osoby w 2000 roku.
/ Jarosław Maciej Zawadzki “ 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce “
Świat Książki, Warszawa 2002, s. 77 /
Chmiel 1369 – od chmiel.
Kutasiewicz ( bez daty źródłowej ) - od kutas "odzdoba czapki w kształcie pędzelka na sznurku", też "członek męski".
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Kasi...
Sitnicki ( bez daty ) - od nazwy miejscowej Sitnica, Sitnik ( kilka miejscowości ).
Skrzypiec 1493 - od skrzypieć "piszczeć, chrzęścić"; od skrzyp "odgłos skrzypienia, roślina zielna".
Sitnicki ( bez daty ) - od nazwy miejscowej Sitnica, Sitnik ( kilka miejscowości ).
Skrzypiec 1493 - od skrzypieć "piszczeć, chrzęścić"; od skrzyp "odgłos skrzypienia, roślina zielna".