Konkurs na najstarszego udokumentowanego przodka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
w mojej rodzinie to będzie Stanisław Kilis (nazwisko ewoluowało na Kiliś) ur. 1678 r. to z badań innego genealoga. Z moich osobistych badań (we współpracy z Janiną - ci sami przodkowie) to Piotr Miklaszewski ur. ok. 1720 r. (akt zgonu)
w rodzinie męża to Antoni Sokołowski ur. 1687 a jego rodzice Grzegorz Sokołowski i Jadwiga z Sokołowskich ślub wzięli w 1669 r.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam,

Powinniśmy rozdzielić czy chodzi o genealogię szlachty (gdyż tutaj pole do manewru może być i ponad 1000 lat i zwykle są gotowe opracowania) czy chłopów i mieszczan gdzie jednak poszukiwania wymagają pracy, konsekwencji oraz obiektywnego spojrzenia, czy to co znaleźliśmy to na pewno nasz przodek, i poprzez zindeksowanie całej parafii oraz okolicznych żeby nie pomylić się i nie przeoczyć akurat tego właściwego uznając za przodka kogoś zupełnie nam obcego, a także sprawdzenie wszelkich oboczności nazwiska (co moim zdaniem jest najczęstszym błędem genealogów, którzy mają przykładowo przodka Łukasza Nowaka i szukają tylko takiego i w końcu znajdą i choć pewne fakty się nie zgadzają, to uznają go za przodka bo przecież jedyny taki Łukasz Nowak jest w parafii, a prawda jest taka że szuakny Łukasz Nowak jest ale używał nazwiska Łukasz Chmiel (Zwykle bardzo ciężko jest kogoś przekonać że tak może być i uznają swoją rację, a mam przodków którzy posiadali aż 6!!! oboczności nazwiska i jest to udowodnione i pewne)) i wtedy uczciwe wobec siebie orzeknięcie iż dany przodek to na pewno mój przodek.

W moim drzewie genealogicznym szczęście miałem mieć przodków w parafii Złotniki pow. jędrzejowski co zaowocowało odkryciem przodka Sebastiana Sosnowskiego vel Musiała ur. 28 lutego 1599 syna Walentego i Zofii Sosnowskich (którzy musieli stanąć na ślubnym kobiercu przed 1597 rokiem, a w pierwszych latach XVII wieku skończyli płodzić dzieci, co skutkuje tym że musieli się urodzić w latach 1565-1575). Miałem niesamowite szczęście przekroczyć granicę wieku XVI i wszystkim genealogom życzę taki efekt uzyskać. :)

Pozdrawiam serdecznie,

Oskar Michał Brożek :D

P.S. Chciałem dodać że odkrycie większości moich przodków nie było by możliwe bez pomocy Kornelii Major z Kielc i całego Świętokrzyskiego Towarzystwa Genealogicznego oraz osób które im pomagały, którzy poświęcili się dla ratowania zasobu metrykalnego i ogólnego rozpowszechnienia ich w internecie.
Ogromnie jestem wdzięczny i DZIĘKUJĘ WAM jeśli to przeczytacie!
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Witam
Mam dokument z 1748r. dot. 5 x pradziada mojego męża:
- 26 maja 1748 poświęcony na subdiakona ksiądz g-k Bazyli Borowski ur. w Podlodowie liczący lat 29 -
syn Semiona i Marianny Borowskich, delegowany do cerkwi w Podlodowie na proboszcza
czyli urodzony 1719r
ur.jego rodziców 6 x pradziadów Borowskich - wyliczenia około 1690-95
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
urszulam

Sympatyk

Post autor: urszulam »

Brawo Danusia :lol:
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Moim najstarszym udokumentowanym przodkiem jest Filip Skura który jako młodzian w 1758 roku po święcie męczenników Fabiana i Sebastiana kupuje ziemię od Daniło Skury w Grabowcu woj. bełskie. Zapewne urodził się najpóźniej w 1738 roku. Akt sprzedaży pochodzi z Ksiąg Miejskich Grabowieckich. Metryki grekokatolickie z XVIII wieku prawdopodobnie spłonęły. I tu zapewne kończy się moja opowieść o najstarszym przodku o nazwisku rodowym Skura. A szkoda.:-(
Gratuluję wszystkim którzy zahaczyli o wiek XVII i dalej.

Pozdrawiam MateuszS.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

11.12.1611 to dzień, w którym Wawrzyniec i Dorota Bochenkowie z Kantorowic chrzczą swojego syna Tomasza. Parafia Raciborowice. Chrzestni Paweł Noga i Józefa Witkowa obydwoje z Kantorowic. Od moich dzieci do Wawrzyńca 13 pokoleń.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Za długo pisałem i post uciekł.
mam dane od 1456 roku .
Ale czy mam się z tego cieszyc?
........
ksiegi z ziem Krakowskich pozwalaja tak dajeko sięgać
.............
dokładnie to zapis z Bochni a potem z Czchowa
jan
..........
ale czy to to chodzi autorowi postu?
Genealogia to nie wyscigi :oops:
............
niestety historia innym zaborom odebrała takie możliwości poszukiwań obiektywnie - Wawelskie Archiwa są prawie kompletne zwłaszcza jesli ma sie przodków cechowych a mini drzewa wywód przodków był wymagany do przystapienia do cechu.
Czysty przypadek ze mi sie poszczesciło że mam te dane.
jan
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Najstarsza data przodków z metryk: chrzest Marcina Aubracht Prądzyńskiego dnia 5 listopada 1673r.

Odkryte przeze mnie: chrzest Andrzeja Gerscha dnia 28 listopada 1688r.

Z kolei najstarszym znanym mi przodkiem jest prawdopodobnie Jan z Wituni Wituński h. Rola, zmarły przed 1386r. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Moimi najstarszymi przodkami do których dotarłam wg metryk są:

Michał Malczewski h.Tarnawa i Anna Mierska sami urodzeni poniżej 1700r.
Zgłaszają fakt ur.swojega syna 1739 Alexandra Malczewskiego Kieleckie.

Adam Waśniewski ur.1790 mąż Barbary Grabowieckiej
jego rodzice to Paweł Waśniewski i Franciszka Zaścieńska sami urodzeni w przedziale 1740-50 Mazowieckie.

Nie biorę udziału w konkursie.

Hanna-Iwona
Ostatnio zmieniony ndz 21 cze 2015, 22:51 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Witam,
Mój najstarszy dokument, który posiadam pochodzi z 1753 roku jest to Akt urodzenia Tomasza Tokarczyk, miejscowość Drużbice - przodek mojej babci od strony mego ojca.
Następnie z 1774 roku również Akt urodzenia Katarzyny Marczykiewicz, miejscowość Bogumiłów.
Akt ur.: 1782 roku Jana Gryś, miejscowość Łobudzice.
Ostatnio odnalazłem Akt urodzenia z miejscowości Żytawa w Saksonii z 1797 roku Augusta Mönch, z mej prababci od strony ojca. A z linii prostej z informacji z Aktu zgonu Wilhelma Deutsch urodzony 1801 roku w Prusach, niestety dokładnej miejscowości nie znam, z tego powodu bardzo ubolewam, od tego momentu trop mi się kończy.
Są to moje wszystkie samodzielne dokonania, które sam dotarłem, oprócz niektórych Tokarczyków.

Piotr
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Witam,

najstarszy dokument dotyczący mojego przodka to akt chrztu z Niemysłowa - Błażeja Roy z 3 lutego 1714 - syna Walentego i Ewy. Błażej miał jeszcze starszego brata - Wojciecha urodzonego 20 kwietnia 1703 roku.
Co ciekawe w przypadku Błażeja Roy mam udokumentowane jego ślub, jak i akt zgonu, czyli komplet podstawowych dokumentów, których wiele brakuje mi w przypadku przodków żyjących w XIX czy nawet XX wieku.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Dołaczam do rankingu. Ja też mam mały sukces mam akt urodzenia mojego 5xpra Martina Rzemieńca z 1716r i akt ślubu jego rodziców z 1710r parafia Kościelec koło Proszowic.

Marzanna
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

mój najstarszy uedokumetowany ma 97 i licznik wciąż bije:))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Moj najstarszy udokumentowany to Tomasz Pogoda urodzony w 1631 roku w Ksiaznicach, syn Kacpra i Reginy.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jakub_Rokita »

Moim (póki co) przodkiem jest (nie wiem, którego liczyć) mój 6xpradziadek Stanisław Rokita zm. 4.4.1825 w Szczaworyżu w wieku 72 (czyli urodzony w 1752 roku) a był synem Wawrzyńca i Cecylii (czyli Wawrzyniec był m. 1700 a 1730). Szukam teraz po okolicznych parafiach i zobaczymy co dalej będzie.

PS zapomniałem dodać - drzewa genealogicznego nie zrobiłbym, gdyby nie poświęcenie p. Kornelii Major, która sfotografowała księgi metrykalne ze Stopnicy i Szczaworyżu (?) poświęcając na to czas oraz Grażynie Nowak i użytkowniczce Al_Mia, bez pomocy których nie zdołałbym roczytać zapisów w aktach.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”