Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
katiqq

Sympatyk

Post autor: katiqq »

Diabołek81 pisze:Witam
Tragedia z tymi skanami. Jakby nie mogli zrobić tego jak w szukajwarchiwach czy w Metryki na tej stronie. Teraz mam się bawić w jakieś zlepianie fragmentów, żeby mieć czytelną metrykę :evil:
A gruba kasa z pieniędzy podatników poszła...
Piotrek
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Na kilkanaście podjętych prób zaledwie dwa razy dało się oczytać skany i niestety wybiórczo, ponieważ co drugi nie ładował się poprawnie. Można było skorzystać z czegoś co już jest sprawdzone i świetnie się na tym pracuje.
Gdzież jest funkcjonalność przyjazna użytkownikowi?
Pozdrawiam
Katarzyna
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witajcie,

ja przeglądam skany każdego dnia. Fakt, ładują się wolno i czasami muszę chwilę poczekać - ale zawsze jestem cierpliwy :-) No i po chwili mogę wszystko odczytywać.

A jak pokazuje mi, że brak jest skanu (albo coś nie ładuje) to albo cofam i ponownie wracam - i skan jest - albo odświeżam. A używam Firefoxa.

Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Witam
Ja z zapytaniem jeśli chcę przeglądać skany to muszę się zarejestrować?.Może ktoś po kolei napisze jak się posługiwać aby przeglądać parafie.
Była bym wdzięczna.
Z pozdrowieniami Urszula
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

ula11 pisze:Witam
Ja z zapytaniem jeśli chcę przeglądać skany to muszę się zarejestrować?.Może ktoś po kolei napisze jak się posługiwać aby przeglądać parafie.
Była bym wdzięczna.
Z pozdrowieniami Urszula
Witam :) nie, nie trzeba się rejestrować. Tylko to są skany z Archiwum Państwowego a nie Diecezjalnego. Podpowiedź jest na ekranie, trzeba tylko wybierać:rok, miejscowość itd. Powodzenia, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

A czy ktoś może podać link do tej strony?Bo z linkiem umieszczonym na pierwszej stronie tego wątku niestety nie udaje się połączyć.

Ewa
ahavita

Sympatyk

ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Dziękuję,widać te numerki na końcu przeszkadzały
E.
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Asia dziękuję :k: :k: :k:

Z pozdrowieniami Urszula
ahavita

Sympatyk

A proszę! Niech wam sie szczęści lepiej niż mnie :) pozdrawiam, Asia
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Witam,
Przejrzałam wątek i jak na razie nie doszłam do tego, dlaczego nie mogę pobrać skanu w pełnej rozdzielczości. Jedynie odczytałam, że portal takiej opcji nie zakłada. Widzę , że niektórzy są w stanie zachować zdjęcia w przyzwoitej formie. Moze to zależy od wyszukiwarki albo od skanów konkretnej miejscowości. Początkowo nie należałam do grupy szczęśliwcow i musiałam kopiować zdjęcia w paru częściach i sklejać. Bardzo frustrujace.
Teraz, dzięki pomocy mojego szanownego małżonka zmęczonego moim płaczem i zgrzytaniem zębami, podeszłam wyszukiwarkę sposobem. Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
Ten sposób działa w firefoxie , natomiast w chromie miałam problemy z zachowaniem obrazka.
Wiem, że to brzmi bardzo karkołomnie, ale oszczędziło mi to wiele czasu i nie muszę już sklejać żadnych fragmentów zdjęć. jeżeli ktoś zna inny sposób, proszę się podzielić.
Serdecznie pozdrawiam
Aleksandra
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

Ja nie mam problemów z odczytaniem metryk, natomiast mam wielki problem by daną metrykę otworzyć.
Jest obecnie wielki bałagan w wyświetlaniu kolejnych stron. Wiele stron brakuje w danym roczniku i wiele roczników brakuje.
Nie wiem po co by wyświetlić jedną stronę, muszę poczekać by wszystkie strony z danego rocznika wyświetliły się na ekranie.
Po rezygnacji jednego rocznika wyświetla się pierwszy rocznik metryk z wybranej miejscowości. Po co?. To blokuje następny wybór.
Już powyżej napisano, że szkoda, iż nie skorzystano ze sprawdzonych metod dostępu do skanu metryk z danej miejscowości i z danego rocznika.
Ja po trzech tygodniach otworzyłam 4 metryki – masakra.
Mam nadzieję, że to wersja testowa, że szybkość dostępu będzie lepsza oraz że odszukam w końcu metryki, które szukam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Gordziejuk_tanyi pisze:Witam,
Przejrzałam wątek i jak na razie nie doszłam do tego, dlaczego nie mogę pobrać skanu w pełnej rozdzielczości. Jedynie odczytałam, że portal takiej opcji nie zakłada. Widzę , że niektórzy są w stanie zachować zdjęcia w przyzwoitej formie. Moze to zależy od wyszukiwarki albo od skanów konkretnej miejscowości. Początkowo nie należałam do grupy szczęśliwcow i musiałam kopiować zdjęcia w paru częściach i sklejać. Bardzo frustrujace.
Teraz, dzięki pomocy mojego szanownego małżonka zmęczonego moim płaczem i zgrzytaniem zębami, podeszłam wyszukiwarkę sposobem. Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
Ten sposób działa w firefoxie , natomiast w chromie miałam problemy z zachowaniem obrazka.
Wiem, że to brzmi bardzo karkołomnie, ale oszczędziło mi to wiele czasu i nie muszę już sklejać żadnych fragmentów zdjęć. jeżeli ktoś zna inny sposób, proszę się podzielić.
Serdecznie pozdrawiam
Aleksandra
Witaj Olu
Faktycznie działa :D . Dziękuję
W Operze nie chce zapisać pliku.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Witam.
Gordziejuk_tanyi pisze:
Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
U mnie pod prawą myszą mam tylko "zapisz obraz jako".
Też daje podobnu efekt.

Jurek Solecki
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Cieszę się, że dla innych ten sposób też działa :-)
Pozdrawiam
Aleksandra
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Trotwood »

Ten system to jest dramat. Mam bardzo szybki Internet, ale na ten "zmyślny" system to nie wystarcza. Potrzebuję poświęcić ok. godziny-dwóch godzin by otworzyć rocznik i metrykę, której szukam...
Bubel za miliony złotych. Usability w porównaniu z genbazą, albo chociażby szukajwarchiwach.pl - leży.
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/

Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”