Diabołek81 pisze:Witam
Tragedia z tymi skanami. Jakby nie mogli zrobić tego jak w szukajwarchiwach czy w Metryki na tej stronie. Teraz mam się bawić w jakieś zlepianie fragmentów, żeby mieć czytelną metrykę
A gruba kasa z pieniędzy podatników poszła...
Piotrek
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą. Na kilkanaście podjętych prób zaledwie dwa razy dało się oczytać skany i niestety wybiórczo, ponieważ co drugi nie ładował się poprawnie. Można było skorzystać z czegoś co już jest sprawdzone i świetnie się na tym pracuje.
Gdzież jest funkcjonalność przyjazna użytkownikowi?
ja przeglądam skany każdego dnia. Fakt, ładują się wolno i czasami muszę chwilę poczekać - ale zawsze jestem cierpliwy No i po chwili mogę wszystko odczytywać.
A jak pokazuje mi, że brak jest skanu (albo coś nie ładuje) to albo cofam i ponownie wracam - i skan jest - albo odświeżam. A używam Firefoxa.
Witam
Ja z zapytaniem jeśli chcę przeglądać skany to muszę się zarejestrować?.Może ktoś po kolei napisze jak się posługiwać aby przeglądać parafie.
Była bym wdzięczna.
Z pozdrowieniami Urszula
ula11 pisze:Witam
Ja z zapytaniem jeśli chcę przeglądać skany to muszę się zarejestrować?.Może ktoś po kolei napisze jak się posługiwać aby przeglądać parafie.
Była bym wdzięczna.
Z pozdrowieniami Urszula
Witam nie, nie trzeba się rejestrować. Tylko to są skany z Archiwum Państwowego a nie Diecezjalnego. Podpowiedź jest na ekranie, trzeba tylko wybierać:rok, miejscowość itd. Powodzenia, Asia
Witam,
Przejrzałam wątek i jak na razie nie doszłam do tego, dlaczego nie mogę pobrać skanu w pełnej rozdzielczości. Jedynie odczytałam, że portal takiej opcji nie zakłada. Widzę , że niektórzy są w stanie zachować zdjęcia w przyzwoitej formie. Moze to zależy od wyszukiwarki albo od skanów konkretnej miejscowości. Początkowo nie należałam do grupy szczęśliwcow i musiałam kopiować zdjęcia w paru częściach i sklejać. Bardzo frustrujace.
Teraz, dzięki pomocy mojego szanownego małżonka zmęczonego moim płaczem i zgrzytaniem zębami, podeszłam wyszukiwarkę sposobem. Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
Ten sposób działa w firefoxie , natomiast w chromie miałam problemy z zachowaniem obrazka.
Wiem, że to brzmi bardzo karkołomnie, ale oszczędziło mi to wiele czasu i nie muszę już sklejać żadnych fragmentów zdjęć. jeżeli ktoś zna inny sposób, proszę się podzielić.
Serdecznie pozdrawiam
Aleksandra
Ja nie mam problemów z odczytaniem metryk, natomiast mam wielki problem by daną metrykę otworzyć.
Jest obecnie wielki bałagan w wyświetlaniu kolejnych stron. Wiele stron brakuje w danym roczniku i wiele roczników brakuje.
Nie wiem po co by wyświetlić jedną stronę, muszę poczekać by wszystkie strony z danego rocznika wyświetliły się na ekranie.
Po rezygnacji jednego rocznika wyświetla się pierwszy rocznik metryk z wybranej miejscowości. Po co?. To blokuje następny wybór.
Już powyżej napisano, że szkoda, iż nie skorzystano ze sprawdzonych metod dostępu do skanu metryk z danej miejscowości i z danego rocznika.
Ja po trzech tygodniach otworzyłam 4 metryki – masakra.
Mam nadzieję, że to wersja testowa, że szybkość dostępu będzie lepsza oraz że odszukam w końcu metryki, które szukam
Gordziejuk_tanyi pisze:Witam,
Przejrzałam wątek i jak na razie nie doszłam do tego, dlaczego nie mogę pobrać skanu w pełnej rozdzielczości. Jedynie odczytałam, że portal takiej opcji nie zakłada. Widzę , że niektórzy są w stanie zachować zdjęcia w przyzwoitej formie. Moze to zależy od wyszukiwarki albo od skanów konkretnej miejscowości. Początkowo nie należałam do grupy szczęśliwcow i musiałam kopiować zdjęcia w paru częściach i sklejać. Bardzo frustrujace.
Teraz, dzięki pomocy mojego szanownego małżonka zmęczonego moim płaczem i zgrzytaniem zębami, podeszłam wyszukiwarkę sposobem. Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
Ten sposób działa w firefoxie , natomiast w chromie miałam problemy z zachowaniem obrazka.
Wiem, że to brzmi bardzo karkołomnie, ale oszczędziło mi to wiele czasu i nie muszę już sklejać żadnych fragmentów zdjęć. jeżeli ktoś zna inny sposób, proszę się podzielić.
Serdecznie pozdrawiam
Aleksandra
Witaj Olu
Faktycznie działa . Dziękuję
W Operze nie chce zapisać pliku.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Gordziejuk_tanyi pisze:
Trzeba "udawać", że się ma bardzo duży ekran i wtedy zdjecie ładuje się wspólnej rozdzielczości. W tym celu znajduję skan, otwieram go jak zwykle, następnie : 1) F11 aby był pełny ekran 2) maksymalnie zwężam okienko po prawnej stronie 3) maksymalnie zmniejszam pasek u gory ekranu parokrotnie naciskając "ctr" i "-" 4) zachowaj jako..
U mnie pod prawą myszą mam tylko "zapisz obraz jako".
Też daje podobnu efekt.
Ten system to jest dramat. Mam bardzo szybki Internet, ale na ten "zmyślny" system to nie wystarcza. Potrzebuję poświęcić ok. godziny-dwóch godzin by otworzyć rocznik i metrykę, której szukam...
Bubel za miliony złotych. Usability w porównaniu z genbazą, albo chociażby szukajwarchiwach.pl - leży.