Wróblewski - owczarz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
wróblewskistanisław

Sympatyk

Wróblewski - owczarz

Post autor: wróblewskistanisław »

Wszyscy znani mi moi przodkowie Wróblewscy, do 1800 r. byli owczarzami. Ostatni zapis to Kazimierz, ojciec Zosi urodzonej w 1806 r. w Zadzimiu. Zmieniali bardzo często miejsce zamieszkania, przesuwając się od strony Krośniewic, Łęczycy lub Łowicza w stronę Lutomierska, Strońska, Widawy , Bogdanowa i Sulmierzyc. Mam prośbę, jeśli ktoś napotkał jakieś dokumenty ( zwłaszcza sprzed połowy XIX w.) Wróblewskiego owczarza to proszę o informację.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Wróblewski - owczarz

Post autor: zmad »

Temat owczarzy bardzo szeroko poruszany byl na stronie FORGEN a jeszcze wczesniej na GENPOL.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
wróblewskistanisław

Sympatyk

Wróblewski - owczarz

Post autor: wróblewskistanisław »

Dziękuję Zbyszku za podpowiedź, ale mnie chodzi szczególnie o owczarzy -Wróblewskich. Chociaż i tutaj mam niejasności. Moja prababcia, po śmierci męża wyszła powtórnie za mąż i podała, że utrzymuje się z własnego stada owiec. Aby prowadzić hodowlę, wydzierżawiać co kilka lat gospodarstwa i utrzymać liczną rodzinę trzeba było mieć pieniądze. Pradziadek jej pierwszego męża ( najstarszy znany mi mój przodek) w 1806 r. też był owczarzem. i przybył do Zadzimia z innych terenów. Skąd mieli taką swobodę poruszania się po Kraju?. Klarowność pochodzenia maci mi również taka informacja, że dwóch członków rodziny określonych jest w dokumentach jako JP Ekonom. Jeden, wraz z kolegą po fachu zgłosił zgon Wielmożnej Teresy z Walewskich Walewskiej. Mam nadzieję dotrzeć do "początków" i dowiedzieć się skąd i dlaczego zaczęła się ich wędrówka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”