I i II Armia Wojska Polskiego

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Czy ktoś może ma jeszcze jakieś pomysły? ;)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
28p.SK -strz.kaniowskich- stacjonował w koszarach przy skrzyżowaniu obecnych ulic 1Maja i Żeligowskiego.Budynek zachował sie do dziś i obecnie jest w użytkowaniu Uniwersytetu Medycznego. W internecie są przedwojenne zdjecia koszar 28 p.p strzelców kaniowskich.
W Łodzi funkcjonuje "Stowarzyszenie Historyczne Strzelcy Kaniowscy" ,które pielęgnuje pamięć o 28 p.p.W 2009 r. w budynku dawnych koszar dzięki uprzejmości władz U.M urządzoną wystawę ku pamięci żołnierzy Pułku.
Na stronach "forum dyskusyjne 28 p S.K." jest sporo zdjęć żołnierzy Pułku w małych i dużych grupach. Oba te społeczne środowiska miłośników historii Wojska Polskiego ,mające swoje trybuny w internecie, mogą służyć informacją.
We Wrześniu Pułk w składzie 10 D.P. Armii Łódź, zajął stanowiska obronne nad Wartą w okolicach Sieradza.Dużą bitwę stoczył o Glinno i później pod Zgierzem, w którym ma pomnik.
Po rozbiciu przez Niemców Armii Łódź,jej niedobitki przedostały sie z dowódcą gen Juliuszem Rómmlem do Warszawy i wzięły udział w jej obronie.
Szczegółów należy szukać w opracowaniach historyków.
Myślę ,że panie z Sekcji Naukowej Centralnej Biblioteki Wojskowej, mogłyby pomóc w doborze odpowiednich lektur.
Pozdrawiam
Zygmunt M. Borowy
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Bardzo Panu dziękuję za ciekawą, wyczerpującą i dla mnie dużo wnoszącą wypowiedź. Jeśli znajdę coś o pradziadku, to podzielę się na forum ;)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Jankowski_Kamil pisze: [...] Walczył też na terenie Szwecji. [...]
Kamil
Nowe odkrycie historyczne:Niemcy walczyli ze Szwecją w I wś.

Szwecja w obydwu wojnach światowych była neutralna.
Ivenele

Sympatyk

I Armia WP 1945r, lista poległych, Drawsko Pomorskie

Post autor: Ivenele »

Witam. Poszukuję informacji dotyczących I Armii Wojska Polskiego, która podczas trwania jeszcze drugiej wojny światowej, brała czynny udział wspólnie z sowietami przeciwko niemieckiemu najeźdźcy. Generalnie jestem zainteresowana faktami z Operacji pomorskiej przeprowadzonej w lutym i marcu 1945 - okolice Drawska Pomorskiego. Wiadomości dostarczane przez Wikipedię nie są zbyt zasobnym źródłem informacji o tamtejszym wydarzeniu. Mało tego, szukam listy poległych żołnierzy z początku marca pod Drawskiem. Pozdrawiam.
mad4

Sympatyk

I Armia Wojska Polskiego, rok 1945 + lista poległych.

Post autor: mad4 »

Witam.Dziadek mojego męża- Feliks Adamkiewicz s.Józefa ur.1o grudnia 1893r we Włodzimierzu ,Osada wojskowa Grabina ,zmobilizowany 1943r służył w V Samodzielnej Sztabowej Kompanii Samochodowej, I Armii Wojska Polskiego, po demobilizacji osiedlił się koło Słupska w miejscowości Bierkowo. Może się podłączę się do do poszukiwań.
Mad4
Ostatnio zmieniony wt 03 gru 2013, 16:16 przez mad4, łącznie zmieniany 2 razy.
Mad4-Małgorzata
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

I Armia Wojska Polskiego, rok 1945 + lista poległych.

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze tu cos znajdziecie, jest wyszukiwarka poleglych, Drawsko Pomorskie jest ujete.
Sporo informacji moze dostarczyc wlasciciel strony, przemily pan Piotr.
http://pomorze1945.com/?co=41&lang=PL

Grazyna
Ivenele

Sympatyk

Re: I Armia Wojska Polskiego, rok 1945 + lista poległych.

Grazyna_Gabi pisze:Moze tu cos znajdziecie, jest wyszukiwarka poleglych, Drawsko Pomorskie jest ujete.
Sporo informacji moze dostarczyc wlasciciel strony, przemily pan Piotr.
http://pomorze1945.com/?co=41&lang=PL

Grazyna
Dziękuję serdecznie. Na tej stronie odnalazłam informacje o swoim pradziadku, ale moja rodzina nie posiada żadnych jego zdjęć. Czy dysponuje Pani źródłami do fotografii żołnierzy z tamtego okresu?
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

"Ivenele" - Naszym dobrym zwyczajem posty podpisujemy chociażby imieniem :!:
Jednym z adresatów Twoich pytań powinno być CAW.
Szukasz list poległych żołnierzy - ale polskich czy też rosyjskich?Jeżeli chodzi o Rosjan to można spróbować w administracji na cmentarzu w Drawsku lub w Urzędzie Miejskim. Ja takie listy imienne uzyskałem w Słupsku w administracji cmentarza oraz ze Stopnicy / Buska Zdroju w tym przypadku w Urzędzie Gminy.

Małgorzato - Możę się podłącze do poszukiwań. A o co chodzi?
Tadeusz
Ivenele

Sympatyk

ttunin pisze:"Ivenele" - Naszym dobrym zwyczajem posty podpisujemy chociażby imieniem :!:
Jednym z adresatów Twoich pytań powinno być CAW.
Szukasz list poległych żołnierzy - ale polskich czy też rosyjskich?Jeżeli chodzi o Rosjan to można spróbować w administracji na cmentarzu w Drawsku lub w Urzędzie Miejskim. Ja takie listy imienne uzyskałem w Słupsku w administracji cmentarza oraz ze Stopnicy / Buska Zdroju w tym przypadku w Urzędzie Gminy.

Małgorzato - Możę się podłącze do poszukiwań. A o co chodzi?
Zapamiętam cenną uwagę odnośnie podpisu. Ostatnio na forum udzielam się stosunkowo sporadycznie, ale już następnym razem złożę go. :)

Szukam listy polskich żołnierzy, rosyjscy mnie nie interesują, ponieważ wszyscy członkowie mojej rodziny byli rodowitymi Polakami. Na razie odszukałam kilka informacji o pradziadku, który zginął pod Drawskiem Pomorskim na początku marca 1945 roku. Ogólnie liczę na więcej trafień w niedalekiej przyszłości.

Jagoda.
Ostatnio zmieniony wt 03 gru 2013, 17:04 przez Ivenele, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Ivenele pisze: Szukam listy polskich żołnierzy, rosyjscy mnie nie interesują, ponieważ wszyscy członkowie mojej rodziny byli rodowitymi Polakami.
Nawet rodowici Polacy sa ujeci w listach strat Armii Czerwonej.
Prosze zobaczyc.
Tylko dla 1 Armii Wojska Polskiego
http://www.obd-memorial.ru/html/search. ... 0%B8%D1%8F

O zdjecia trudno, moj poszukiwany zginal pod Walczem, otrzymalam skany
dokumentow z CAW, niestety bez zdjec. Troche ogolnych fotek mozna wygooglowac.
http://images.yandex.ru/yandsearch?text ... source=wiz

Grazyna
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Posiadam książkę " Księga poległych na polu chwały. Żołnierze LWP polegli, zmarli z ran i zaginieni w czasie II wojny światowej w latach 1943-1945" wydaną przez MON w 1974. Jeśli komuś mogę pomóc, to proszę podać imię i nazwisko poszukiwanego żołnierza.
Można też pisać na: gosia117@op.pl
Pozdrawiam
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

6PP 2 Dywizja Piechoty

Post autor: radziu87 »

Poszukuje wszelkich informacji na temat 6PP 2DP. Głównie lista poległych 1944 Warszawa. Poszukuje losów przodka Jan Łysakowski s. Józef Karolina ---zesłaniec Syberii 1940. Prawdopodobnie kpr Jan Łysakowski 1920-1944. Za wszelkie informacje i okazaną pomoc z góry dziekuje.
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

6PP 2 Dywizja Piechoty

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

6PP 2 Dywizja Piechoty