w moich ostatnich poszukiwaniach informacji o własnych przodkach natrafiłem na nabożeństwo żałobne (rok 1929) w kościele przy szpitalu Św. Jana Bożego w Warszawie (ul. Bonifraterska 12). Chodzi o kościół parafialny Jana Bożego w Warszawie, nieistniejącej już parafii: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bc ... _Warszawie
Gdzie mogę znaleźć metryki tej parafii? W szukajwarchiwach.pl i Metryki nic nie znalazłem
Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Sroczyński_Włodzimierz pisze:nabożeństwo żałobne nie ma nic wspólnego z aktem zgonu
To prawda, ale osoba zmarła w przynależnym szpitalu i tam najprawdopodobniej został sporządzony akt zgonu. Do USC nie mogę się zwrócić z powodu odległości. Jeśli natomiast został sporządzony religijny akt zgonu w przynależnej parafii to będzie mi go łatwiej znaleźć w internecie
Jeśli możesz mi coś podpowiedzieć w tej sprawie to będę bardzo wdzięczny; zmarła osoba to Józef Michał Bazewicz, zgon 1929-06-05.
Pozdrawiam,
Kuba
kuba64[małpka]posteo.it
podpowieiałem co mogłem
ww kościół nie był siedzibą parafii w 1929 roku
"w przynależnym szpitalu" ? tzn? do czego przynależnym? nie prościej byłoby podac w którym szpitalu (ew adres) i/lub aletrnatywnie - adres zamieszkania?
"najpwadopodbniej akt zgonu został sporządzony [tam] tzn gdzie?" co typujesz jako "tam"?
wyjaśniam lepiej; Józef Michał Bazewicz zmarł w szpitalu Św. Jana Bożego w Warszawie dnia 1929-06-05. Trzy dni później odbyło się nabożeństwo żałobne w kościele szpitalnym (ul. Bonifraterska 12). To wynika z nekrologu (KW, 1929-06-07, Wyd. wieczorne, nr. 154, str. 16).
Sądzę że kościelny akt zgonu został sporządzony w szpitalu i dlatego chciałem wiedzieć do jakiej Parafii należał ten kościół (szpitalny) w ten sposób szukał bym metryki zgonu w internecie.
Bozenna pisze:Kuba,
Czy nazwisko "Bazewicz" ma cos wspolnego z Litwa, a szczegolnie z Wilnem?
Pozdrawiam,
Bozenna
Witam Bożeno,
niestety nic na ten temat nie wiem
Józef Michał Bazewicz urodził się około roku 1867, we wsi Uliszki, na kresach wschodnich w powiecie trockim z Romualda i Albertyny Beręsowicz.
Pozdrawiam,
Kuba
kuba64[małpka]posteo.it
a widzisz to trochę zmienia bo
a. pod pojęciem akt zgonu, na ogół (zgodnie z nazewnictwem i przyjętym, i stosowanym dośc powszechnie), "kryje się" Akt Stanu Cywilnego - dla tego okresu religijno-cywilny, wystawiany w USC ( w tym w parafii)
ani kościół o który pytasz parafią nie był, ani szpital
więc żadna z tych instytucji aktj zgonu (ASC) nie wsytawiła
zrobił to USC..albo na którego obszarze zmarły mieszkał przed przyjęciam do szpitala, albo na którego obszarze zmarł
i tam nalezy szukać
można przy okazji zahaczyć o temat "monitorowania" projektu własne USC Warszawa tj wylonania kpii oraz ich udostępniania
choćby mailem:)
byłyby dostępne (ew. nam przekazane) ASC z warszawskich USC z zakresu MZ 1915-1934 byłoby prościej
pocisnąć trzeba.."masowiej":)
Kuba,
Jesli sie kiedy okaze, ze Jozef Bazewicz mial syna wojskowego, komendanta w Klajpedzie, wywiezionego w 1940 roku przez bolszewikow w glab Rosjii, to odezwij sie do mnie. Ja go szukam.
Masz male szanse, zeby odnalesc akt zgonu z 1929 roku w internecie. Metrykalia z XX wieku, nawet akty zgonow, sa jeszcze w USC.
Najblizej Bonifraterskiej masz parafie NNMP (Nawiedzenia Najswietszej Marii Panny), ale nie wiem czy ten szpital do niej nalezal.
Wlodku,
Czy dobrze Cie zrozumialam? Piszesz, ze akt zgonu powinien byl byc wystawiony w parafii miejsca zamieszkania, a nie w parafii, do ktorej nalezal szpital?
Protestuje. Moja babcia zamieszkala na ulicy Konwiktorskiej (parafia NNMP), zmarla w 1939 roku, w szpitalu Dzieciatka Jezus, akt zgonu spisany u Swietej Barbary na Nowogrodzkiej, czyli parafia szpitala, a nie parafia zamieszkania.
jeśli chodzi o dzieci Józefa Michała Bazewicza to ze źródeł których nie mogę potwierdzić miał następujące potomstwo ze swoją żoną Wandą z Bobińskich:
1) Stefan - urodzonego 17 sierpnia 1897 r.
2) Władysław - urodzonego 24 maja 1899 r.
3) Maria
4) Tadeusz
Pozdrawiam,
Kuba
kuba64[małpka]posteo.it
Kuba64 pisze:
Sądzę że kościelny akt zgonu został sporządzony w szpitalu i dlatego chciałem wiedzieć do jakiej Parafii należał ten kościół (szpitalny) w ten sposób szukał bym metryki zgonu w internecie.
Witaj Kubo,
wg mnie powinieneś szukać w parafii Nawiedzenia NMP, do której przynależał szpital przy Bonifraterskiej. Chyba najlepiej jest zamówić skan aktu z archiwum przy Smyczkowej. Koszt 5 zł.
dziękuję za informacje; dopisałem akt zgonu J.M. Bazewicza to mojego spisu aktów które poproszę w archiwum USC w Warszawie (ul. Smyczkowa) następnym razem jak będę Polsce
Pozdrawiam,
Kuba
kuba64[małpka]posteo.it