Łysakowscy/Łukawica lubelskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

Post autor: radziu87 »

Poszukuje wszelkich informacji na temat rodziny ŁYSAKOWSKICH(Józef, Karolina oraz ich dzieci) ze wsi Łukawica gm.Baranów woj.lubelskie. Luty 1940 zesłani na Sybir.Dziękuje i pozdrawiam!!
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Witam,
Nie wiem czy szukałeś na http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766 Sprawdziłem, do 1909 nIe ma tam żadnych Łysakowskich w parafii Baranów. Ale na Lubelszczyźnie jest ich wielu, co można sprawdzić pod linkiem. Myślę, że decydujące będzie nazwisko panieńskie ww. Karoliny, być może ona pochodziła z parafii Baranów.
Pozdrawiam,
Arek
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Co prawda to nie Lubelszczyzna, ale na cmentarzu w Gostyninie istnieje duża kaplica grobowa rodziny Łysakowskich (chyba największa i bodaj jedyna przedwojenna tego typu kaplica na tym cmenatrzu).

pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

Witam!!!
Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować forumowiczom którzy do tej pory pomogli w próbie ustalenia losów mojej rodziny. Jednakże w wyniku błędnych przekazów "z jednego na drugiego członka rodziny" posiadałem błędne informacje które uniemożliwiały poszukiwania. W dniu dzisiejszym osobiście porozmawiałem z babcią i pomimo kłopotów z pamięcią oraz z racji wieku udało mi się ustalić takie informację:

Moi pradziadkowie:
Józef, Karolina 1894-04-01-1998-10-13) zd. Wierzchowska
dzieci:
Wacław - nazwisko panieńskie matki Wierzchowski
Łysakowscy:
Jan, Stanisław, Eugeniusz, Kazimiera, Maria Józefa

Pierwsza wywózka luty 1940 roku prawdopodobnie obwód OMSKI

prócz Wacława i Eugeniusza - Eugeniusz został w Polsce Wacław wojne przezył pracując na niemieckich gospodarstwie wczesnie z relacji mógł walczyc jednak to jest obiektem moich poszukiwań.

Pradziadkowie posiadali gospodarstwo i zostali uznani za kułaków. Zesłani z miejscowości i tu SPROSTOWANIE Łukawica gmina bądź powiat lubaczów woj. Rzeszów. Wg. babci czesc dzieci ochrzczona w parafii Narol czesc w miejscowosci Wola. Przedmiotem moich poszukiwań są losy pradziadka Józefa, syna Jana, Stanisława oraz Wacława.
Wg relacji babci i tu mogą być "pomylone fakty" Jan miał zginąć w 1944 roku w czasie powstania. Wraz z z Stanisławem miał zostać wcielony do armii Andersa. Stanisław miał zostac wyslany do kopalni złota. Wg. babci pradziadek wyniku odmrożeń poniósł smierc i pamieta ze do konca był przy nich nie zostal zolnierzem - miejsce pochówku - nieznane.

Babcia posiadala jeden nr gazety Sybirak nr 14 z 1996 roku chciałbym przytoczyć jeden z komunikatów, mam co prawda namiar na autora jednakze uplyneło wiele lat jezeli Państwo macie jakies informacje o tym człowieku prosze o pomoc adres mam ten z 1996 roku wiec bede sprawdzał a moze tresc komunikatu cos pomoze:

"P. Leonard Paszkowski w Sybiraku nr 13 zwrócił uwagę na zdjecie Karoliny Łysakowskiej/str.91" sędziwej Sybiraczki z Krąpiela k. Stargardu Szczecińskiego, która ukończyła 91 lat. Okazuje się że Pan Leonard spotkał się z jej synem Stanisławem, w Magadanie na Kołymie i następnie przebywał z nim na spec-zsyłce w Jakuckiej ASSR. Oficjalne wiadomości mówiły ze zginął podczas walk pod Warszawa a on w tym czasie znajdował się w łagrze. P. Leonard zna tez okolicznosci zaginiecia drugiego syna P. Łysakowskiej w Warszawie na Pradze który także był żołnierzem LWP. Zna tez okolicznosci śmierci męza P. Łysakowskiej w Krasnojarskim Kraju.

Podany adres w/w jednakze nie bede go przytaczał publicznie.

Niezgadza mi się tylko wpis: znam okolicznosći smierci meża ponieważ babcia pamieta smierc ojca, a gdy bracia zostali wcieleni do wojska prowadziła wraz z matką i 2 młodszymi siostrami roczną tułaczkę.

Posiadam jeszcze kilka informacji bardziej szczegółowych.
Drodzy forumowicze jezeli ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc w bliższym ustaleniu losów mojej rodziny ( głownie Jana Wacława iStanisława oraz pochówek pradziadka bardzo prosze o pomoc bede wdzieczny za kazda informacje. znalazlem grób Jana Łysakowskiego na Powązkach w Warszawie Jan Łysakowski 1920-1944 6 PP 2 DP wszystko by się zgadzało jednakze jeden z forumowiczów na straty.pl znalazl o nim notke i tam jest miejsce urodzenia Lwow - co mi nie pasuje (byc moze bład).

Pozdrawiam serdecznie
Radosław
Palusinski_Pawel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Palusinski_Pawel »

w Krakowie na rakowicach jest bardzo dużo Łysakowskich - oczywiscie nie wiem czy to rodzina ale na "genealogii okiem" sam dodawalem zdjecia grobowcow.
Pozdrawiam
Pawel
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

odnośnie wiadomości powyzej nabede kopie skan lub oryginał Sybiraka nr 13
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Post autor: Szuwar »

Witam !!!

Indeks Represjonowanych przez organa władzy sowieckiej w latach 1939-1956

Nazwisko Imię Drugie imię Imię ojca Rok ur. Symbol zestawienia

Łysakowski Adam Józef 1912 Jeńcy obozu lwowskiego

Łysakowski Adam Włodzimierz 1922 Deportowani z obwodu wołyńskiego

Łysakowski Apolinary Wojciech 1897 Aresztowani na Białorusi i Ukrainie 1939-1941

Łysakowski Apolinary Wojciech 1897 Aresztowani w rejonie Lwowa i Drohobycza

Łysakowski Czesław Franciszek 1895 Aresztowani na Białorusi i Ukrainie 1939-1941

Łysakowski Franciszek Jan 1895 Rozstrzelani w Katyniu

Łysakowski Jan Adam 1913 Rozstrzelani w Katyniu

Łysakowski Józef Wojciech 1900 Aresztowani na Białorusi i Ukrainie 1939-1941

Łysakowski Ryszard Lucjan 1938 Deportowani z obwodu wołyńskiego

Łysakowski Władysław Bronisław 1895 Jeńcy w Griazowcu

Łysakowska Adela Stanisław 1913 Deportowani z obwodu wołyńskiego

Łysakowska Marcela Włodzimierz 1925 Deportowani z obwodu wołyńskiego

Łysakowska Zuzanna Lucjan 1935 Deportowani z obwodu wołyńskiego

http://ipn.gov.pl/indeks_represjonowanych/indeks

Wyszukiwarka - po znalezieniu listy proszę kliknąć na nazwisko - będą dalsze informację.Nazwisko wpisywać w formie męskiej i żeńskiej

Straty.pl

http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie

Wyszukiwarka - proszę wpisywać imię i nazwisko bo jest bardzo dużo Łysakowskich.Proszę wpisać nazwisko w formie męskiej i żeńskiej

Uwaga odnośnie miejscowości Łukawica

Łukawica – wieś w Polsce położona w województwie podkarpackim, w powiecie leskim, w gminie Lesko - w II RP pow.Rzeszów woj.Lwowskie

Łukawica - wieś w woj. podkarpackim, w pow. lubaczowskim, w gminie Narol -w II RP pow.Rzeszów woj.lwowskie

Musimy pamiętać o innym podziale terytorialnym II RP

Jeszcze jedna uwaga :
Jest też :
Łukawica – wieś na Ukrainie w rejonie samborskim należącym do obwodu lwowskiego.W drugiej RP - woj.lwowskie

Pozdrawiam !!!!
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Radku,

Jedynie udało mi sie odnaleśc poszukiwanego przez ciebie Józefa ,który był w wojsku , aresztowanie w 1940 r., zesłanie i wojsko Andersa.
Jest jedna Łukawica ,gmina Narol w pow.Lubaczów,woj.podkarpackie(wcześniej rzeszowskie)
Z rozkułaczonych jest jedna rodzina Łysakowskich,poniżej zerknij.

MUZEUM SIKORSKIEGO w LONDYNIE
Wszystkie KORPUSY ŻOŁNIERZY NA FRONTACH

Lysakowski Józef, st. ul., 13.8.1900,
Łukawica, p. Lubaczów; 23.2.1942; Kenimech, CW, gr.23
http://pism.co.uk/Docs/wpol52.pdf

Oto twój poszukiwany: poległ w Uzbeskistanie,był w
wojsku Andersa

DANE OSOBOWE
nazwisko ŁYSAKOWSKI
imię Józef
data urodzenia 1900-08-13
miejsce urodzenia Łukawica
miejsce urodzenia (powiat) Lubaczów
data śmierci 1942-02-23

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Autor: Barbara Affek-Bujalska i Edward
Pawłowski
Tytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich
poległych w II wojnie œświatowej. T. 3, Żołnierze
Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie
Miejsce wydania: Pruszków
uczestnik walk Żołnierze polscy w armiach
alianckich
stopień wojskowy st. uł
przyczyny śmierci poległ
data śmierci 1942-02-23
miejsce śmierci w Uzbekistanie m. Kenimech

DANE OSOBOWE
nazwisko Łysakowski
imię Józef
data urodzenia 1900-08-13
miejsce urodzenia Łukawica, p. Lubaczów
data śmierci 1942-02-23

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Tytuł: Wykaz poległych i zmarłych
żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Obczyźnie w
latach 1939-1946
Miejsce wydania: Londyn
uczestnik walk Żołnierze polscy w armiach
alianckich
stopień wojskowy ułan
przyczyny śmierci zmarł podczas służby wojskowej
data śmierci 1942-02-23
pochowany Kenimech, CW, gr. 23.
dodatkowe informacje ARMIA POLSKA POD DOWÓDZTWEM
GEN. ANDERSA W Z.S.S.R. 1941-1942
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie

Nazwisko:
Łysakowski
Imię:
Józef
Imię ojca:
Wojciech
Data urodzenia:
1900

LP
Opis losów
Początek
Koniec
Kraj
Woj/Oblast
Pow.
Miej.

1
Areszt
1940

Ukraińska SRR
Tarnopolska

LP
opis źródła
sygnatura
1.
Wykaz spraw prowadzonych przez organa NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi (wybór z Księgi Rejestracji Spraw Archiwalno-Śledczych NKWD ZSRR), kopia Ministerstwo Sprawiedliwości RP i Ośrodek KARTA - tom, strona, pozycja (numer nadany w OK)
ZUB- -/406/46
http://www.indeksrepresjonowanych.pl/indeks
Przejrzyj te poniższe strony :
http://lists.memo.ru/index12.htm
http://rosgenea.ru/?alf=12&serchcatal=% ... %E8%E9&r=4
Список раскулаченных: Spis rozkułaczonych
Łysakowski Antoni syn Jana,z żoną i dziećmi
ЛЫСАКОВСКИЙ АНТОН ИВАНОВИЧ, 1893 г.р., поляк, м.р. с.Мархлевка, Городницкий р-н, Винницкая обл., м.п. по месту рождения. Выслан в 1935 г. на основании постановления НКВД Городницкого р-на от 14.01.1935 г. как кулак. М.с/п: КФССР (1935�1941); г.Сыктывкар, Вычегодская судоверфь, Коми АССР (1941). С/с:
жена  ЛЫСАКОВСКАЯ Мария Войцеховна, 1900 г.р.;
сын  ЛЫСАКОВСКИЙ Владимир Антонович, 1923 г.р.;
сын  ЛЫСАКОВСКИЙ Вацлав Антонович, 1925 г.р.;
сын  ЛЫСАКОВСКИЙ Мечислав Антонович, 1927 г.р.;
сын  ЛЫСАКОВСКИЙ Бронислав Антонович, 1933 г.р.
http://pokayanie-komi.narod.ru/baza_ras ... nnye_l.htm

Znalazłam równiez Jana Łysakowskiego z tej okolicy walczył w Powstaniu Styczniowym
1863 rok
423. Łysakowski Jan (?-?) //W: Powstanie Styczniowe : pogranicze cieszanowsko-lubaczowskie / Zygmunt Kubrak. – Lubaczów : Muzeum w Lubaczowie. – S. 86 : Powstańcy i działacze organizacji narodowej w Lubaczowskiem
Walczył w oddziale Leona Younga, póżniej nadleśniczy w Nowej Grobli – w dobrach Zamoyskich
http://przemysl.pbw.org.pl/index.php/ze ... 863-r-cz-4

Pozdrawiam
Ela
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Józef Łysakowski urodził się 13 sierpnia 1900 r. w Łukawicy 23, ochrzczony dwa dni później.
Rodzicami byli Wojciech Łysakowski (syn Adama i Józefy zd. Chmielowiec) i Maria Czereczun (córka Konstantego i Katarzyny zd. Jarema).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
radziu87

Sympatyk

Babcia mówi że ojciec nie walczył na zsyłce od 10.02.1940 był przy nich do śmierci, zmarł w wyniku odmrożeń nóg. Już sam nie wiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”