Kowalski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

paulaner

Sympatyk

Kowalski

Post autor: paulaner »

Witam,
Poszukuję potomków rodzeństwa mojego pradziadka.
Pradziadek nazywał się Edmund Kowalski syn Aleksandra i Pauliny z domu Wikieł.
Jego rodzeństwo - Wacław, Władysław, Henryk, Bolesław, Franciszek, Aniela, Michalina, Tadeusz, Leon.
Wiem, że wszyscy urodzili się w Warszawie, chrzest w parafii św. Trójcy na ul. Solec.
Przed wojną - lata 20ste, lata 30ste - zamieszkiwali i brali śluby - okolice Gocław, Gocławek w Warszawie.
Wiem też, że część rodzeństwa przeniosła się do Trójmiasta (Gdańsk), do Łodzi ... - chyba już po wojnie.

Pozdrawiam
Paweł
Ulcia_d

Sympatyk
Ekspert

Kowalski

Post autor: Ulcia_d »

Witam,
Co prawda nie znam w rodzinie powyższych imion, ale w zasadzie utknęłam przy tej części rodziny w martwym punkcie. Ale z dalsza nieodkryta rodzina potrafi zaskakiwać... ;)
Moja babcia była z domu Kowalska - Cecylia Teodozja Kowalska. Urodziła się w Warszawie przy ul. Zamoyskiego. Jej rodzice to Józef Kowalski i Józefa z domu Płużycka. Mam jakieś zdjęcia z domem na Saskiej Kępie. Ale oprócz babci i jej siostry Heleny nie wiem kto na nich jest.
Na pewno babcia w 1945 roku wyprowadziła się na krótki czas do Sopotu, ale potem wróciła do Warszawy. Nie wiem dlaczego akurat do Sopotu i nie mam już kogo zapytać.
Pozdrawiam,
Ula
paulaner

Sympatyk

Kowalski

Post autor: paulaner »

Witam,
Obawiam się, że nasze gałęzie się nie łączą.
Do moich Kowalskich zupełnie nie pasują miejsca i okresy czasu, o których piszesz.
No cóż ...

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”